Ľudský mozog - 50 myšlienok, ktoré by ste mali poznať

Ľudský mozog - 50 myšlienok, ktoré by ste mali poznať https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208990/bmid_ludsky-mozog-208990.jpg 3 12 3

50 myšlenek série

< 7. díl >

50 myšlienok, ktoré by ste mali poznať Mozog je najmocnejší a najzáhadnejší orgán ľudského tela. Obsahuje neuveriteľných 100 miliárd nervových buniek a prenos informácií v ňom trvá asi tisícinu sekundy. Neurobiológ Moheb Costandi čerpá z 50 najzaujímavejších zistení neurovedy a vysvetľuje, ako sa tento orgán mení počas rastu a starnutia. Sprístupňuje najnovšie poznatky o duševných poruchách, ako je demencia či schizofrénia, a nevyhýba sa ani provokatívnym otázkam: Líši sa mužský mozog od ženského? Majú emócie biologický základ? Môžeme sledovať, čo si ľudia myslia? Publikácia predstavuje úvod do mimoriadne vzrušujúcej vedy o ľudskom mozgu a vychádza v edícii 50 myšlienok, ktoré by ste mali poznať.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Human Brain - 50 Ideas You Really Need to Know , 2013


více info...

Přidat komentář

Ovecka_Saki
08.08.2023 3 z 5

Špatná kniha to rozhodně není, přišla by mi vhod, než jsem nastupovala na vysokou...nyní se mi to trochu špatně četlo, protože jsem zvyklá na všechno v latině a teď v češtině jsem v tom měla trošku chaos, jak nejsem zvyklá na ty "normální české názvy" :D ale jako základ neurologie fajn.

hu_87
06.09.2018 4 z 5

Různorodá témata, která nastiňují (zejména pro laiky) nejrůznější zajímavosti z oblasti neurologie. Samozřejmě nečekejte nic závratného, u některých kapitol obzvlášť by bylo lepší podat obsáhlejší informace... cílem knihy je ale stručně pojednávat o 50 tématech. V tomto účel kniha splnila.


R.E.M.
31.01.2016

Kaleidoskop zajímavých informací, představujicí mozek nejen z pohledu funkce, struktury, léčby nemocí mozku. Kniha se zabývá i metodami stimulace mozku a zvyšování výkonu, metodami skenování mozku nebo etikou, tzv. neuroetikou. Stává se, že autor představí hypotézu jako ověřenou a pak ji o pár stran popíše jako nevěrohodnou nebo překonanou, to může čtenáře mást. Stejně jako některé odporující si informace (viz funkční magnetická rezonance - fMRI, její význam a budoucnost). V populárněnaučné knize je vždy pozitivem slovníček pojmů a rejstřík. I tady ho najdeme. U některých, autorem zmiňovaných studií mi chyběly bližší informace, jak o samotné studii, tak o době dokončení experimentu, o týmu, který se studií nebo vědeckou prací zabýval.
Většinou mi stačí pětistupňové hodnocení díla, tady ne, pro mě 3,5 hvězdičky (70 %). Nemůžu se rozhodnout, zda se přiklonit ke 3 nebo zaokrouhlit hodnocení na čtyři hvězdy. Tak prozatím nechávám jen komentář.