Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu

Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83572/lsti-a-klamem-83572.jpg 4 40 8

Victor Ostrovsky bol agentom Mossadu. Bol vybraný ako jeden z mohých, ktorý je dostatočne shopný byť dôstojníkom, kacom, Mossadu. V knihe veľmi detailne (počas služby si písal denník) popisuje prijímacie konanie, ktorým musel prejsť, niekoľko operácií, na ktorých sa zúčastnil a taktiež pár známych a zaujímavých operácií Mossadu... Prvá tretina knihy hovorí o veľmi tvrdom prijímacom konaní, kde sú verbovaní muži nekompromisne testovaní. Kadeti sa učia umeniu nadväzovať nové kontakty, učia sa sledovať a ako odhaliť sledovanie... Musia si vymyslieť novú identitu, ktorú používajú potom v operáciách. Kadetov cvičia najlepší dôstojníci Mossadu, ktorí sú v spravodajskej komunite tak známi, že už nemôžu ísť do žiadnej operácie. Posledná časť knihy je venovaná zaujímavým operáciám Mossadu, niektorým známym, niektorým neznámym...... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

By Way Of Deception , 1989


více info...

Přidat komentář

Nofar197
29.09.2022 4 z 5

Výborná kniha. Ve světě tajných služeb platí víc než kdekoli jinde, že účel světí prostředky.

vladka321
17.11.2019 5 z 5

Jsou věci, které by snad ani člověk nechtěl vědět. O to strašnější je, že je to pravda, že je to skutečnost.


gwineth
21.10.2019 4 z 5

Dopředu mě trochu znervózňoval poněkud bulvárně znějící název. Po přečtení skutečně nepochybuju, že vše v knize uvedené, je pravda. Jediné, co Ostrovskému moc nevěřím, je to jeho rozhořčení... Spíš mám dojem, že se s někým nepohodl, dostal vyhazov, a tak se rozhodl pomstít. Zejména ty nekonečné litanie nad sexuální nevázaností pracovníků Mosadu mi přišly místy až směšné.
Jinak je ale kniha co do obsahu závažná a myslím, že patří k něm, které je dobré si přečíst. Jasně a bez obalu nám připomíná, jaká banda zločinců nám vlastně vládne. Pokud si skutečně Ostrovsky myslí, že v průměrné zpravodajské službě to vypadá líp, tak je asi hodně, hodně naivní. Toto je zpráva o stavu Mosadu a Izraelské politice na přelomu 70. a 80. let. Jinde to bylo a je bezpochyby dost podobné. Podíl států na praní špinavých peněz, vyzbrojování nestabilních zemí, ba dokonce na obchodu s drogami, by nepochybně neměl být podceňován.

Fefin Lišák
01.06.2019 4 z 5

Opravdu těžko hodnotitelná knížka.
V prvním sledu je třeba dodat, že nebyla psána z hlediska estetických nebo populárně naučných, jde spíše o obžalobu, svědectví někoho, jehož ideály byly až příliš vzdáleny realitě. Na druhou stranu mi na mysl přichází neodbytná otázka: „A co autor vlastně čekal?“ Ve světě zpravodajských služeb více než jinde platí okřídlené, že když se kácí les, létají třísky. Občas holt někdo nevinný a nezainteresovaný přijde k úrazu jenom proto, že byl nešťastnou dobu na nesprávném místě. Že účel světí prostředky, a že jenom mrtví budou mlčet jako hrob. Že bližší košile než kabát. A že pod svícnem bývá největší tma. Anebo že člověka bude vždycky korumpovat moc.

Na rozdíl od jiných čtenářů věřím, že autor neměl potřebu upravovat si realitu, co se důvodů jeho vyhazovu z Mossadu týče. Není záležitostí jenom tajných služeb, že čím se člověk vyškrábe výš, dostává se do víru účelovostí, klientelismů a protekcí.

lindakarin
29.03.2019 5 z 5

zajímavá kniha :)

Bundis
04.01.2018 4 z 5

Zajímavá kniha.

zapálenýčtenář
30.10.2017

Mosad dobrý:o)
Jen by mě zajímalo jak velké je procento lidí co nevydrží výcvik a jak velké těch co odpadnou, protože jsou odejíti nebo mají " morální" problém.
Knihu nehvězduji.
Jde to těžce, akce si pán asi nevymyslel. Za ně by bylo pět hvězd.
Stejně tak za výcvik. :o)
Ale autorův morální nesouhlas s organizací mu fakt nevěřím.
No a napsané děsně.
Pokud, někoho zajímá jak Mosad pracoval - možná:o), doporučuji.
Jistě se získané vědomosti mohou hodit, např. při nenápadném konfrontování- ve své hlavě- názorů rodiny. Kdo s kým, kde a proč - aniž se na vás kdokoli naštve:o)))))

zahadum
10.11.2013 5 z 5

Dozvedel som sa veľmi zaujímavé veci závažného charakteru. Knihu odporúčam !

Štítky knihy

Mosad

Autorovy knížky

Victor Ostrovsky
izraelská, 1949
1991  88%Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu

Kniha Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu je v

Právě čtených3x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce49x
Chystám se číst35x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x