Záhada ve Vodozemí

Záhada ve Vodozemí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515146/bmid_zahada-ve-vodozemi-64777bd4aa4a9.jpg 4 15 7

Lovec čarodějnic série

< 3. díl

Součást Hellboy Universa. Sir Edward Grey je vyslán do Hallamu, aby vysvětlil smrt královského úředníka. Na místě však zaslechne zvěsti o tajemné Nikdyzemi - mokřinách v okolí města - a tvorech, kteří jej obývají. Po setkání s nimi zjišťuje, že celý Hallam je plný temných tajemství.

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Mysteries of Unland , 2015


více info...

Přidat komentář

FireOfFilth
27.06.2023 4 z 5

Po druhém dílu Lovce čarodějnic, který mě dost zklamal, je toto příjemné překvapení. Kresby se chopil skvělý Tyler Crook a vykreslil nám zajímavý příběh z Vodozemí.
V hlavní roli úhoři začnou děsit lidi a atmosféra houstne a graduje.
Hodnotím 70 %.

Terva
26.06.2023 3 z 5

Tento případ
je pod mou úroveň.
Jedná se
o obyčejnou vraždu.
Přesto však . . .

Řeknu vám, namlsán kresbou Johna Severina ve druhé knize Lovce čarodějnic: Zatracen navěky, jsem se úplně zhrozil kresby v tomto svazku. Má jí na svědomí Tyler Crook. Mike Mignola a John Arcudi se totálně vzdali scénáře i námětu a vše přenechávají dvojici Kim Newman a Maura McHughová. Ti, kteří mají rádi sérii Prokletý kraj si to asi užijí. Na mě to má opačný účinek. Vůbec se mi do tohoto komiksu nechtělo. Ale i přesto jsem si řekl, dvojka byla geniální, tak snad tohle bude alespoň průměr.

Malá ochutnávka:
POOLEŮV ELIXÍR - ZÁZRAK STOLETÍ
Účinný prostředek proti dně, ženské hysterii, vodnatosti, rheumatu, chránící též před úbytkem mužnosti, ztrátou vlasů, zubním kazem a zácpou.
Podána žádost o označení: Dvorní dodavatel.
Nejčistší somersetská voda, obohacená galvanickou metodou o tajné léčivé minerály.
Vyrobeno v Hallamu, pro Lorda I. Halamu
PRAVÝ VŠELÉK!

Příběh se odehrává rok po událostech v Utahu. A Sir Edward Grey už si na Londýn stěžuje. Oproti USA se mu zdá přelidněný. Tak že ani hlavní hrdina není s tímto případem (příběhem) zrovna moc spokojený. Kresba je jednoduchá, tuctová a bez detailů na pozadí. Barvy zamlžené a bledé. Ale ještě je tu naděje že se ve Vodozemi ukrývá nějaké to zlo a čtenář si užije alespoň nějaké dobrodružství. Snad se alespoň objeví nějaký ten drak. No, tak pár příšer tam je. Ale celkově je to zbytečně zamotané, nepřímočaré a ve své podstatě se tam neděje moc věcí. Pro mě průměr.

Citát: My nepocházíme s pekel. Tvé modlitby na nás neplatí.

Průser je, že i konec není nic moc. Žádná finální bitva, jen úmluva a varování. Epilog s jednou z postav Hellboy Universa byla spíš nevhodná a zbytečná. Celý tento svazek mi vůbec nesedl. Přikladem je tak pokus o humorné scénky. Moc jich není, ale i tak ruší atmosféru. Na konci najdete tradiční Skicář a za ním je ještě vložena malá povídka. Jmenuje se Na opa opatrně a jedná se o další samostatný případ sira Edwarda Greye.. Její znění, obsah, komentář a mé hodnocení, najdete v sekci Části díla u této knihy. A nebo klikněte sem:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Ve tvých patách kráčí přízrak zahalený kápí . . . jízdenku, prosím.


Norri
21.06.2023 5 z 5

Byl jsem rozhodnutý v sérii Lovce čarodějnic nepokračovat. První dva díly mě příliš nebavily. Pan Dort mě ale přesvědčil, ať zkusím ještě tuto knihu. A co myslíte? Pecka! Nazvat to nejpovedenějším dílem série by bylo zbytečné. Tohle řadím k nejlepším knihám v Hellboyversu. Maura McHugh a Kim Newman si zde vystřihli parádní lovecraftovský příběh. Sir Edward Grey přijíždí do městečka Hallam, aby vyšetřil záhadnou vraždu. A jak už to tak bývá, nakonec je překvapen, co se z takového podřadného vyšetřování vyklube, ale nikoliv zaskočen. Více nemá cenu prozrazovat, protože tohle je opravdu příběh o vyšetřování a je zábavné postupně odhalovat co se tam ve skutečnosti děje. Nejednou jsem se v knize vracel, abych si ujasnil, co někteří lidé přesně řekli a já si mohl udělat svou teorii a vlastní závěry. Ta atmosféra příběhu je úžasná a příjemně mrazivá.
Hodně dělá kresba Tylera Crooka a také barvy. Tady je to, na co jsem od něj zvyklý, co mám od něj rád a co v sérii Ú. P. V. O. postrádám. Byl jsem hodně překvapený, že je pod barvami podepsaný Dave Stewart. Což o to, Dave to s barvami umí, ale takto jsem ho ještě vybarvovat neviděl. Dave Stewart a akvarel? Skutečnost je ale jiná a je to popsané v bonusech. Tyler Crook dělá ve své kresbě černobílé skvrny akvarelem, které potom Dave Stewart vybarvuje. Funguje to a vypadá to parádně!

P.S. Věděli jste, že když v jeskyni zakřičíte Hallam, tak vám ozvěna odpoví Innsmouth?

DennisMoore
13.06.2023 5 z 5

Příběh z Hellboyova vesmíru, který nepsal (a snad do něj ani nijak zásadně nemluvil) Mike Mignola? Proč ne. Nevědět to, nepoznal bych nic, natolik dobře Kimu Newmanovi a Mauře McHugh jeho prošlapané boty padnou. Sice jsme se nedozvěděli asi nic, co by bylo do budoucna pro sira Greye, Hellboye a spol. nějak důležité (to by zařídil Mignola), ale bezmála lovecraftovský, černým humorem tu a tam navlhčený příběh se mi moc líbil, navíc když ho namaloval Tyler Crook.

memphisz
12.06.2023 3 z 5

Na anglických blatech dojde k na první pohled nezajímavé vraždě, na kterou je bůh ví proč vyslán zvláštní detektiv, lovec čarodějnic, sir Edward Grey. Ponurý dojem z venkova však postupně vykresluje stále se zesilující déšť a Grey brzy na vlastní kůži zjišťuje, že blízké močály ukrývají více, než původně čekal. Všudypřítomní úhoři nejsou, čím se zdají být!

het2
11.06.2023 3 z 5

Třetí příběh sira Edwarda Greye a moje definitivní rozloučení s ním. Už dvojka ("Ztracen navěky") nebyla žádný zázrak, ale "Záhada ve Vodozemi" je s těží průměrný příběh s nevěrohodnými postavami a jejich motivy. Takový easy money grab, který těží z popularity Hellboy univerza, ale nemá s nim vlastně nic společného a bez té značky by po něm ani pes nevzdechnul. Jo jasně, ta poslední dvoustránka je cool, ale to je tak všechno.

Oproti tomu kratičká povídka "Na opa opatrně", která doplňuje hlavní příběh, je vtipná a výrazně lepší (taky za ní namísto Kima Newmana, autora Vodozemě, stojí Mike Mingola).

celkově 2,5*

wiedzmin88
07.06.2023 4 z 5

Anglický venkov, kde průmyslová revoluce vytlačuje staré zvyky? Močály, deštivé počasí a úhoři?
Lepší kulisy pro tento veskrze lovecraftovský příběh byste jen těžko hledali.
Lovec Čarodějnic je dle mého díl od dílu lepší a skvěle doplňuje historii Hellboy universa.

Část díla

Autoři knihy

Kim Newman
anglická, 1959

Kniha Záhada ve Vodozemí je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Knihotéce20x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x