Lovci lidí - Vojenští odstřelovači

Lovci lidí - Vojenští odstřelovači https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100129/lovci-lidi-vojensti-odstrelovaci-100129.jpg 5 1 1

Adrian Gilbert ve své knize Lovci lidí představuje detailní pohled na osobnost odstřelovače. Výcvik, práci a bojovou účinnost odstřelovačů čtenáři přibližuje prostřednictvím očitých svědectví a zážitků mužů války.

Vydáno: ,
více info...

Přidat komentář

vvikingg
27.04.2024 5 z 5

Taková malá historie jak vznikly odstřelovači, za první odstřelovače, kterým se říkalo ještě ostrostřelci byli považováni rebelové , nebo jak je nazývali Angličané ,, armáda drbanů,, Washingtonovi muži vyzbrojeni kentuckou puškou - kulovnicí ráže 45 mm. Ve válce o nezávislost amerických kolonii s Anglli způsobovali Angličanům těžké ztráty i když přesnost střelby musíme brát s rezervou, šlo o perkusní pušku nabíjenou hlavní, ale byla přesnější než anglické muškety - předovky. Po prohrané válce o nezávislost amerických osad i Anglie začala zavádět zadovky pušky Enfield a změnila červenou barvu uniformy elitních střelců na zelenou a černou. V knize je zmínka o napoleonských válkách, tak jsem si vzpomněl na perfektní seriál Sharpovi střelci, který pojednává o jedné takové jednotce elitních střelců ve Španělsku a Francii v napoleonských válkách. Kniha se zabývá 1. světovou válkou, kde měli zpočátku prim Němci a už se ujal název odstřelovači. Z britského a amerického pohledu je popsána 2. světová válka, válka v Koreji, Vietnamu,v Jemenu, boj o Falklandy a končí válkou v zálivu, velmi dobré počtení.