Lovci jeskynních medvědů

Lovci jeskynních medvědů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110809/bmid_lovci-jeskynnich-medvedu-65b41771174b0.jpg 4 45 9

Formou povídek přibližuje mladému čtenáři život neandertálského pračlověka, který obýval Evropu před 100 tisíci lety i dříve. První vydání. 48 ilustrací Zdeňka Buriana.

Přidat komentář

Zemlja
05.10.2023 5 z 5

Hodně jsem vnímala, jak bylo těžké a bolestivé žít a přežít. Jak byli odvážní, většinou měli nepohodlí, byla jim zima. Spisovatel i ilustrátor jistě ovlivnili/oslovili touto knihou mnoho čtenářů. Krása.

heavy66
09.12.2021 5 z 5

Lovci jeskynních medvědů jsou odbornou publikací. Krátkou povídku vždy doprovází podrobná historie nálezu, detailní popis naleziště a nalezených fragmentů. Je to skvělá kniha a ty nádherné ilustrace mistra Buriana!
Rád bych navštívil muzeum člověka neandertálského ve městě Krapina, poblíž dálnice A2 v Chorvatsku, což je lokalita z povídky Jeskyně hrůzy!


Meda77
24.11.2021 4 z 5

Opět perlička od Augusty,která se nemusí komentovat, ale nutně se musí přečíst. Ani nevím jestli na tom nebyli líp jak my dnes.

p3tris
30.08.2021 4 z 5

Tato kniha se od těch ostatních, které jsem od profesora Augusty zatím četl, v lecčems liší. Ten základní rozdíl spočívá v tom, že se zabývá pouze jedním obdobím a dokonce jedním druhem, a to člověkem neandrtálským. Zabývá tak, jak ho viděla tehdejší věda. Musíme si totiž uvědomit, že od jeho objevení do napsání knihy uběhla skoro stejná doba, jako od její napsání do dnes. Takže některé teze musí být zákonitě překonané. Druhým rozdílem je to, že přímo na povídku rovnou navazuje popis antropologického nálezu, který je většinou delší než samotná povídka. V ostatních knížkách býval až součástí dodatků. Ty zde nalezeme také, ale zejména část napsaná Emanuelem Vlčkem patří už do literatury odborné. Takže přečtení celé knihy pro mě bylo trochu hůře stravitelné. Samozřejmě absolutní hodnocení patří nepřekonatelným ilustracím Zdeňka Buriana.

KLADIK
25.04.2019 5 z 5

Budu se rád opakovat! Krásný návrat do chlapeckých let s panem spisovatelem Augustou.

Damato
01.12.2018 5 z 5

Naprosto suprová kniha o době minulé,kdy se žilo ze dne na den a život se nebral tak tragicky a uspěchaně. Jako dítě jsem knihu dostala od rodičů v době, kdy jsme se z paneláku stěhovali do rodinného domu a já místo, abych se tzv."začlenila do nového kolektivu neznámých dětí" jsem se vrhla na knihy a u nich a hlavně v nich hledala své ztracené kamarády. A našla , ačkoli, kdo v ilustracích pana Buriana si kamaráda nenašel...

micha-ella
30.11.2017 4 z 5

V mém dětství jsem knížky o pravěku cíleně vyhledávala v městské knihovně - a ten pocit, když jsem si je nesla domů! Dodnes cítím to těšení a štěstí...

Pavelpi
31.01.2014 5 z 5

Je vidět,že profesor Augusta znal dějiny a uměl je poutavě podat hlavně mladým.Já se ke knížce minimálně jednou do roka vracím(ostatně jako ke všem knihám profesora Augusty) a vždycky mě pobaví.

denpek
17.02.2013

Skvělé, dobrodružné, poučné jako ostatní Augustovi knížky ;-) A Burianovi ilustrace!