Literární modernismus ve světě

Literární modernismus ve světě https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267551/mid_literarni-modernismus-ve-svete-4Zf-267551.jpg 5 1 1

Ve skoro dvou desítkách kapitol nabízí monografie odborné pohledy na výskyt a vývoj modernismu v literaturách Evropy, obou Amerik a v některých zemích Asie. Jednotlivé kapitoly potvrzují, že je modernismus pojem stále diskutovaný a dalším diskusím otevřený. Právě srovnávání odlišných pohledů i názorů na tento kulturní fenomén může přispět k jeho plnějšímu vnímání a chápání. K tomu chce přispět i tato kniha, která předkládá k úvaze bohatý materiál a upozorňuje na odlišné kontexty a výchozí pozice, z nichž modernistické tendence v jednotlivých národních či regionálních literaturách vyšly.... celý text

Přidat komentář

Delicius
16.04.2017

Četl jsem asi před dvěmi měsíci, tedy jen co si pamatuju...
Asi 20 kapitola, každá se zabývá specifickou literaturou- a o ní pojednává.
Moc jsem toho nezvládl, něco nebavilo, a hlavně ke spoustě z toho jsem neměl načteno. A k čemu je mi číst o skandinávské literatuře, když jsem četl jen Ibsena? Španělská literatura, Rumunská literatura, a spousta dalších ze kterých jsem nic nečetl.

Tedy ke konci jsem přečetl Jařaba- Americký modernismus (krásně se čte, jako všechny jeho texty o poesii, divadle, románech, byl plný informací jako obvykle)

A esej o anglické literatuře a vnímání času (Joyce, Woolfová, a další) od Přidala nebo Hilského, tuším.

Jako modernismus většina autorů brala začátek 20.stol-druhá světová. (Což bylo pro mě kapku zklamání, raději bych četl od války do dneška)