Listy môjmu palestínskemu susedovi

Listy môjmu palestínskemu susedovi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444766/bmid_listy-m-jmu-palestinskemu-susedovi-ufh-444766.jpg 4 12 6

Kniha izraelského autora YOSSIHO KLEINA HALEVIHO je zbierkou fiktívnych listov, ktoré píše svojmu (nie až tak) fiktívnemu palestínskemu susedovi. Yossi sa na izraelsko-palestínsky konflikt pozerá nezaujatými očami s obrovským pochopením pre obidve strany. Vo svojich textoch prejavuje empatiu, vysvetľuje pôvod komplikovanej situácie a navrhuje cesty k mierovému riešeniu. Pred vznikom knihy Yossi mnohokrát navštívil svojich palestínskych susedov na Západnom brehu Jordánu aj v Gaze, rozprával sa s moslimskými duchovnými, ale aj obyčajnými ľuďmi. Na príčiny konfliktu sa pozerá z politickej, náboženskej aj historickej stránky. LISTY MÔJMU PALESTÍNSKEMU SUSEDOVI obsahuje aj rozsiahly výber z odpovedí, ktoré autorovi napísali Palestínčania a Arabi. Niektoré pochvalné, iné rozhorčené, ale všetky plné rešpektu, ktorými sa začal dialóg medzi oboma susedmi.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Hadart Publishing
Originální název:

Letters to My Palestinian Neighbor , 2018


více info...

Přidat komentář

dlabikk
02.01.2023 4 z 5

Oceňuji tento počin izraelského žida oslovit dopisy palestinské sousedy. Nicméně mi to připomíná "co bylo dřív, slepice nebo vejce"? Palestinci samozřejmě říkají, že země patří palestincům, a naopak izraelci vědí, že patří jim. Bohužel teď je to ale o něčem jiném a převážná většina by ráda žila v míru.

SputnikV
19.02.2022

Nelze se divit palestinskému boji, o více než polovinu jejich vlasti je připravili evropští kolonizátoři a jako beranidlo zvolili legendu....a zábor jejich země pokračuje...


helena8303
26.12.2021

Zajímavá kniha, ale situace v Palestině je beznadějná.
Arabové nikdy nenahlédnou, že Židé mají právo kolonizovat srdce Orientu. Po 2000 letech.
A Židé nikdy neuznají, že připravili domorodce o domovinu.
Vzájemné pochopení je nemožné. Důsledky tohohle páchnoucího vředu pociťuje i Evropa. ( V podobě naštvaných migrantů kteří se chystají to samé provést Evropě. )
Dneska už víme, že s tím “ bezpečným pelíškem” to bylo trochu šméčko. Neznám žádného Žida, který by se chystal jít žít do bezpečného pelíšku.
O to horlivěji ale hlásá sionismus.
Pokud pan autor opravdu opustil USA a žije v Izraeli, tak potom je čestnou výjimkou. Za to si ho vážím.

DědaMráz
14.04.2021 5 z 5

Čtenářka "Bája89" to hezky stručně vystihla. Já bych jen doplnil, že dopisy mohou neznalému i trochu ozřejmit a některým připomenout proč i velká část liberálních Izraelců (Židů) nakonec postavení Zdi vidí jako věc nevyhnutelnou.

Jizi
07.02.2021 3 z 5

Josi Klein Halevi byl americký žid a posledních čtyřicet let je z něj Žid izraelský. Je to člověk, který od dětství snil návratu na Sion a který dlouho poté, co se do země předků vrátil, ani nepomyslel na ty, kterým onu zemi před osmdesáti lety vzali.
A pak mu to došlo - na druhé straně zdi, která oddělila Gazu, ale žijí také lidé a jejich verze historie, jejich verze pravdy, se možná liší od té jeho. Možná to není jen tupé, krvelačné stádo. Možná, pokud chceme, aby nejdelší konflikt v moderních dějinách konečně skončil, budeme muset začít poslouchat - a vnímat - hlas toho Druhého.
A tak začal Josi poslouchat - a vnímat.
Výsledkem jsou jeho dopisy imaginárnímu palestinskému příteli, ve kterých vysvětluje dějiny izraelského lidu a předkládá svou verzi historických událostí.
V druhé půlce knihy mu jeho skutečně palestinští sousedé (a sousedé z větší dálky) odpovídají. A jejich verze se, samozřejmě, podstatně liší.
Čemu a komu budete věřit vy, je na vás. Ale slyšet jen jednu stranu, slyšet jen něco, znamená vědět míň než nic. Znamená žít s pokřiveným obrazem složeným jen z části úlomků, který se skutečnosti podobá asi jako dvouhlavé tele žirafě.

Bája89
21.01.2021 4 z 5

Dopisy přes zeď jsou složité, silné, krásné a hlavně vskutku katarzivní čtení. Josi nám nabízí svůj pohled na izraelsko-palestinský konflikt, na křivdy, naděje, historii a prostou lidskou stránku toho všeho. Zároveň se nebojí konfrontovat sebe i čtenáře s dopisy a názory jeho palestinských "bratranců", kteří mu odpovídají, sdílí své názory, vlastní křivdy a bolesti. Kniha ukazuje, jak se citlivou cestou mohou opět přiblížit dva národy, které ztratili společnou řeč. Je to běh na velmi dlouhou trať, ale tohle vypadá na solidní začátek.