Listopadky

Listopadky https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258336/bmid_listopadky-GAr-258336.jpg 4 2 1

Soubor próz, v nichž autor z "generace 17. listopadu" zachycuje na pozadí věčných lidských otázek vlastní i cizí otřesné zážitky z druhé světové války. Jde o pět krátkých esejů, meditujících o otázkách života a smrti (Listopadky 1-5) , které uvádějí pět povídek o odvaze a naději, o věrnosti a přátelství (Noc brousila hvězdy do ostra, Obrázky z jiného skioptikonu, Narcisy, Kam pohlédneš, všude je červen, Nepotřebná setba).... celý text

Přidat komentář

Matematicka
07.05.2019 4 z 5

Velice poetické "jednohubky" z nelehké doby druhé světové války. 5 drobných "listopadek", z nichž každá má poetický úvahový úvod. Následuje příběh, ale také s množstvím popisných pasáží, až téměř lyrických.
Úryvek z úvodu páté "listopadky":
"Svět se zrodil v tichu.
I slova se rodí v tichu.
Je to ticho, kterého je potřebí, aby se na jaře ozelenila větev a vypučela tráva, ticho pro růst kořenů, pro tlení kostí, ticho hlíny a ticho skal, ticho pro čas, který proudí jako řeka, ticho pro sazenice blesků v oblacích.
Opírám se o skruž slova, abych vyklenul myšlenku do výšky, ale slovo je jako list na stromě, vyroste a opadne a čas ho smete a uvrhne na oheň jako hlídač podzimní listí v parku."