Lilin sľub

Lilin sľub https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488629/bmid_lilin-slub-HSk-488629.jpg 5 63 17

Ako som prežila Osvienčim a našla silu ísť ďalej. S predhovorom Jeho kráľovskej výsosti princa z Walesu. Skutočný príbeh obdivuhodnej ženy, ktorá prekonala hrôzy Osvienčimu a teraz aj Covidu, napísala samotná Lily Ebertová so svojím pravnukom Dovom Formanom. Keď preživšiu holokaustu Lily Ebertovú v roku 1945 oslobodili, americký židovský vojak jej dal bankovku, na ktorú napísal: „Veľa šťastia a radosti.“ Keď sa potom jej pravnuk Dov Forman rozhodol využiť sociálne médiá, aby vystopoval rodinu tohto vojaka, deväťdesiatšesťročná Lily sa odrazu ocitla na titulkách po celom svete. Príbeh sa rýchlo stal virálnym a Lily mala dokonca možnosť porozprávať sa s vojakovou rodinou cez Zoom. Nedávno o nej písali, že prekonala Covid vo veku 97 rokov. Je to neskutočne odolná žena, ktorá je odhodlaná porozprávať svoj príbeh a jej pravnuk Dov je pripravený jej v tom pomôcť. Jej príbeh je srdcervúci, no inšpirujúci. Narodila sa v Maďarsku a jej idylické detstvo bolo náhle zničené, keď bola transportovaná do Osvienčimu s celou svojou rodinou v roku 1944. Jej matku a dvoch mladších súrodencov zabili hneď po ich príchode do tábora. Lily bola odhodlaná pomôcť svojim dvom ďalším sestrám prežiť tak, že objavia silu jedna v druhej. Z Osvienčimu bola Lily odoslaná do pracovného tábora do muničnej továrne v Altenburgu a odtiaľ bola prinútená zúčastniť sa pochodu smrti. Lily toho stratila veľa, ale vybudovala si nový život pre seba a svoju rodinu najprv v Izraeli a potom v Londýne. Sľúbila si, že ak prežije, porozpráva svoj príbeh z Osvienčimu, aby sa už niečo podobné nikdy nezopakovalo. Táto kniha je viacgeneračná aj preto, že si Lilin pravnuk Dov dobre uvedomuje, že jeho prababka je jedna z mála žijúcich osôb, ktoré Osvienčim prežili, a chce jej pomôcť prerozprávať jej príbeh, skôr než bude neskoro. Lilin sľub bude dôležitou knihou, ktorej príbeh poukáže na silu lásky, ktorá nás povedie aj cez tie najtemnejšie chvíle.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Lily's Promise , 2021


více info...

Přidat komentář

Pavčule
06.02.2024 5 z 5

Moc zajímavý příběh , oceňuji , že knížka jde vlastně až do dnešních dnů a nekončí rokem 1945 . Zajímavě se zde prolínají i dnešní sociální sítě . Ráda jsem také za obrazovou přílohu její rodiny - s fotkami je vždy příběh osobnější .

Safrika
31.01.2024 3 z 5

Kniha sama o sobe zajimava, zase trosku jiny pohled na dane tema, za coz dekuji, ale jak moc me to nebavilo a docetla jsem jen, abych si odskrtla


Jirinamac
19.12.2023 5 z 5

Knížka je moc pěkně sepsaný nelehký život paní Lily, která spoustu starostí brala za svojí zodpovědnost. Ani si člověk nedokáže představit, že ti lidé s tou bolestí z minulosti žili spoustu let v sobě a až na stáří se začali svěřovat své rodině a ostatním lidem. Moc žijících už není a paní Lily toho neštěstí přežila opravdu hodně. Koukala jsem i na videa na YT a ona umí rozdávat radost i dneska a má kolem sebe krásnou rodinu.

TerezKA.LI
19.12.2022 5 z 5

Ani není co dodat. Těchto podobných knih mám za sebou už celou řadu, ale tato je první, kde hlavní hrdinka, vypravecka Lily, ještě žije. Dokonce se dá sledovat na sociálních sítí. Úchvatné.
Silná a inspirativní zena, dojemný příběh. Jdu si ji vyhledat na Twitteru

klarikN
18.12.2022 5 z 5

Na knize se mi velice líbilo, ze je zde vylíčen i zivot Lily po Osvětimi až do doby napsání knihy.To většinou u této tématiky není zvykem a clovek nevidí do toho, jak se s tom lide dále vyporadavaji. Pani Lily (respektive jejího v vnuka) jsem našla i na instagramu pod jménem dovforman, kdo by měl zájem sledovat dalsi pociny této silne a obdivuhodné zeny, která za par dni oslaví již 99.narozeniny.

Princezna22
30.07.2022 4 z 5

Srdcervouci a dechberouci knížka. Četla se dobře. Moc krásně napsaná a spravována. Doporučuju

denisa7430
18.07.2022 5 z 5

„Byl to největší zločin člověka proti člověku, během něhož lidstvo projevilo, že je schopno nepopsatelné nelidskosti zcela nepochopitelného rozsahu. Jména byla nahrazena čísly vytetovanými na předloktí jako věčná připomínka hloubky, do níž lidstvo dokáže klesnout, a zla, které dovede způsobit svému bližnímu.“ (předmluva prince Charlese)

evask
25.05.2022 4 z 5

Zajímavá knížka, podobná ostatním, které jsem o holokaustu a Osvětimi četla. Snad poprvé jsem se ale setkala s tím, že přeživší autor se hlásí k aktivnímu ortodoxnímu židovství. Dosud všichni autoři (většinou čeští Židé), jejichž knížky jsem četla, psali, že ani nevěděli, že jsou z židovské rodiny, nebo věděli, ale židovské svátky doma neslavili. Tak tohle bylo zajímavé: nepřestali věřit v Boží pomoc, a také mně připadá, že Židé pořád slaví nějaké svátky. A každý svátek je spojený s určitým tradičním jídlem. Prostě mají hluboké tradice a mají si co připomínat.

josska
23.04.2022 4 z 5

Lilyin slib:skutečný příběh plný bolesti ale i naděje,,,už jsem přečetla pár knih o holocaustu ale ty skutečné,prožité jsou jiné,doopravdické,,lidi nesmí zapomenout co se stalo a opět se dějí takové hruzy,bohužel...

ještěrka38
19.04.2022 3 z 5

Určitě zajímavý příběh, ale zase ne tak výjimečný. Těchto knih je na trhu dnes opravdu hodně. Půlka knihy mě nadchla, druhou jsem se už jen tak tak prokousala.

Knižní střípky
21.03.2022 4 z 5

LILYIN SLIB je dalším z velmi silných příběhů, skutečných příběhů, příběhů přeživších holocaust... Jsem strašně šťastná, že Lily si dokázala najít štěstí po tom, co zažila. A že se rozhodla vykládat svůj příběh mladým lidem, kteří už tato zvěrstva nezažili, aby věděli a nezapomněli... Protože skutečně nesmíme zapomínat, lidstvo je bohužel nepoučitelné... Knihu není moc vidět a je to, dle mého názoru, velká škoda. Máte-li rádi skutečné příběhy lidí, kteří si prošli koncentračními tábory, určitě byste tuto knihu neměli minout.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Monkas1
21.03.2022 5 z 5

Doporučuji

alexis818
25.02.2022 5 z 5

Další z mnoha knih z 2.sv.v. a Strašnice konc.taboru.Tato je moc pěkná,plná bolesti,strachu ale i naděje.

ivousekk
19.02.2022 2 z 5

Po cca 100 stranach odlozeno. Styl, kterym to je napsane, me strasne nebavil, nedokazala jsem se zacist. Je to klasicke vypraveni a ja proste potrebuji romanove zpracovani, aby me to vtahlo a bavilo. Pribeh je zajimavy, poucny. Ale forma, jakou je podany, neni pro mne.

Katka2382
22.01.2022 5 z 5

Krásná kniha.
Naděje umírá poslední a dokud ji máme tak žijeme.

Ditules
20.01.2022 4 z 5

Opět jeden z příběhů neuvěřitelné lidské krutosti, ale zároveň i touhy žít... Skvělé

Pípasek
07.12.2021 5 z 5

Neuvěřitelně dojemný, strhující příběh statečné ženy, která si sáhla na opravdové dno a přece se nevzdala. Tuto knihu doporučuji všem, kdo pochybují o hrůze holocaustu