Lev je v ulicích

Lev je v ulicích https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122408/lev-je-v-ulicich-122408.jpg 4 7 4

Román americké autorky zavádí do Ameriky dvacátých let našeho století. Líčí příběh původně chudého chlapce, který se z potulného kramáře stává vůdcem, jenž v úsilí o lidské štěstí dovede aktivizovat masy a posléze je zvolen guvernérem státu. Postupně však zrazuje své mladické ideály i důvěru přátel, kteří mu dali hlasy, až se posléze stává zcela závislým na finančních magnátech, korupci i gangsterském podsvětí a jednoho dne je zastřelen neznámým mužem. Velký lev státu Magnolia guvernér Hank Martin padl na schodech svého paláce zasažen střelou neznámého pachatele. Tak skončila obrovská kariéra tohoto muže z lidu, který se vyšvihl v nejmocnějšího vládce Ameriky. Autorce se podařilo vykreslit typ vůdce, který dokáže strhnout masy a uvést je v pohyb.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

A Lion is in the Streets , 1945


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
01.02.2023 4 z 5

Je to dobrá kniha. Konkrétní reálie politického systému Spojených států meziválečného období samozřejmě jsou již jen historií, popis morálního rozkladu a pádu kdysi velkého člověka však nikoli.
Autorka zachytila plasticky, jak bezmocný je revolucionář (v tomto případě spíše reformátor), pokud je sám.

Politika je všude velká špína. A peníze a moc, úspěch a sláva, pragmatismus a kompromisy rozmývají, leptají ideály a znetvořují vše čeho se dotknou. A tak se lev řvoucí v ulicích, až boháčům drnčí okna ve vilách, nakonec změní jen v další mocichtivou gangsterskou hyenu.

p.s. Samotný příběh je volně inspirován (předpokládám) především příběhem mocného senátora, guvernéra Lousiany (a kandidáta na presidenta) Huey P. Longa, přezdívaného "Kingfish", zavražděného za nejasných okolností v r 1935.

Rade
11.04.2022 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla tak moc dávno, že jsem zapomněla autora (vlastně autorku) a dokonce název! Vždycky si na ni ale vzpomenu, když vidím plameňáky, kdo četl, pochopí…
Podrobnější obsah bych dnes dala dohromady už stěží, ale své dávné náctileté hodnocení si pamatuju, i když tuším, že dnes bych byla možná kritičtější…

A jak jsem si na název knihy vzpomněla? Nevzpomněla! Jen jsem si pamatovala, že kdysi byla podle ní uváděna v TV inscenace v hlavní roli s Vladimírem Menšíkem, i to, že černošské postavy měly začerněné obličeje. To už by dnes fakt neprošlo… :) Takže sláva internetu, sláva ČSFD, teď už název knihy vím, a tak mohu tady na DK ke svým knihám připsat.
Ještě si pamatuju, že ta inscenace se mi nelíbila, i když Menšík byl určitě famózní, ale já holt měla v hlavě tu pro mě tenkrát úžasně působivou knihu se svou vlastní představou….


mgeisselreiter
02.03.2019 4 z 5

Zajímavé čtení podané čtivou formou. Autorka ovšem jde spíš po povrchu věcí, nejde do hloubky, jen naznačuje, také zjednodušuje. Přesto jde o dobrou sondu do politických machinací, korupce, ovlivňování apod. Stále aktuální téma, které se nyní v mnohém neliší ani od příběhu starého cca 80 let (děj se odehrává v letech 1922 až asi 1938). 75%, 2. 3. 2019.

maryzka
01.05.2012 3 z 5

doporučuji, pěkné čtení obzvláště když se jde k volbám