Léta dětství a jinošství : vzpomínky. I.

Léta dětství a jinošství : vzpomínky. I. https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202119/leta-detstvi-a-jinosstvi-vzpominky--xnE-202119.jpg 5 4 1

Autor zde vzpomíná na dětství v Třeboňském kraji. Vzpomíná na dětství, rodinu a svoji první návštěvu tamního archívu, která jej nakonec přivedla na cestu významného historika.

Přidat komentář

Montezuma
27.05.2020 5 z 5

Krásně starosvětské vzpomínání na Šustovo mládí v rodné Třeboni. Takovým stylem a takovým jazykem by to už dnes nikdo nedokázal napsat. 19. století tu před užaslým čtenářem znovu povstává z hlubin času jako živý obraz. Všechny ty krámky s harampádím v podloubí, Schwarzenberský zámek a jejich "královstvíčko" ve kterém Šusta (syn správce panství) vyrůstal spolu se sedmi sourozenci, postavičky z jiných dob, staré panny co zažily ještě Napoleona, obrozenští kantoři, je to rozkoš číst, jak krásný může být i ten nejobyčejnější maloměstský život pokud je zvěčněný velkým umělcem.

"A přesto nebyla ani ona (staropanenská chůva) bez ženské ješitnosti. Dokázal mi to pohlavek, který jsem od ní sklidil za dětskou otázku, zcela vážně míněnou, pamatuje-li se ještě na Žižku, když střílel kamennými koulemi na Třeboň".