Lesní poutník

Lesní poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45572/lesni-poutnik-45572.jpg 4 18 9

Romantická povídka z autorova rodného kraje líčí ve třech částech pohnutý osud svérázného obyvatele šumavské samoty. V retrospektivě se autor vrací k životu zajímavého starce, který chodí po horách a sbírá květiny a minerály, doprovázený chlapcem zdejšího hajného, jemuž se snaží vštípit základy vzdělání a předat své zkušenosti. Místní obyvatelé mu přezdívají "lesní poutník", aniž by cokoliv znali o jeho minulosti. Stařec je bývalý bohatý stavitel, který platí samotou za neuvážený životní krok. Jako mladý muž se oženil s krásnou a jemnou ženou, s níž vedl léta harmonický poklidný život. Manželství ale bylo bezdětné a oba manželé, kteří ve vlastních dětech viděli smysl lidské existence, se po dlouhých úvahách rozhodli obětovat svůj šťastný svazek, rozejít se, a s novými partnery se pokusit svoji touhu naplnit. Setkání po mnoha letech oběma ukázalo, jak chybné bylo jejich rozhodnutí, a pozdě si oba uvědomili, že jejich láska měla daleko vyšší smysl a hodnotu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Vitalis
Originální název:

Der Waldgänger , 1847


více info...

Přidat komentář

kajzo
22.08.2022 4 z 5

Krásny, krehký a zároveň silný a trochu smutný príbeh lásky a osudu. Opisy prírody a krajiny sú v tejto krátkej próze výdatné a pohlcujúce. Vo vzťahu k románom z 19. storočia som si rozšíril obzor o ďalšieho zaujímavého autora.

RMarkéta
25.03.2022 5 z 5

Při líčení krajiny jsem vrněla blahem. Měla jsem pocit, že se tam s panem Stifterem procházím taky. Bylo to moc příjemné toulání okořeněné příběhem o lásce. Jeho pomalý styl vyprávění mi krásně sedl. Nevím, proč jsem kolem tohoto spisovatele tak dlouho kroužila.


kuruteku
12.02.2022 5 z 5

Hansové a Honzíci, Wenzlové a Vašíci, Georgové a Jiříci, ... ti všichni vedle sebe žili. A jen v několika málo dílech se objevuje, že nikdo neřešil žádný "národnostní" problém, ale "drobné starosti života". A proč to připomínám? Protože právě Vojtěch Stifter, a po něm Karel Klostermann, nejlépe popisovali život před více jak sty lety v českých "Alpách" - na Šumavě a v Novohradkách. Dnešní jazyk to není. Ale o to cennější je to svědectví - ti lidé před námi byli stejní jako my. Stejné touhy po spokojenosti, po štěstí. Stejná láska k přírodě a lidem. A stejná obětavost.
V půlce jsem si myslel, že Georgova manželka toužila po štěstí více, ale ono se na konci ukázalo, že naopak více milovala a více štěstí chtěla dát. A že až po létech i Georg pochopil. A aspoň svým pozdním životem dával ven aspoň zlomek toho, co dostal.
Zvláštní a krásná kniha.

katka134
08.01.2022 4 z 5

Krátký příběh o lásce k přírodě i k ženě, který je zakončený velkou moudrostí.

machina
29.10.2021 3 z 5

Námět skvělý, ale zpracování mě trochu zklamalo. Příběh mi přišel (oproti líčení krajiny) takový až moc popisný... Klostermann mi v tomhle ohledu také sedl víc.

Nicméně silně se mnou zarezonovala tahle věta: "Georg se brzy svlékl, šel do svého pokoje - a ten osmapadesátiletý muž celou noc proplakal."

milamarus
12.06.2019 5 z 5

,,Kdykoliv se mluví o naší překrásné zemi při Enži a velebí se nádhera, do níž je vsazena tak jako nějaký klenot, mají se obvykle před očima horské krajiny, ve kterých se v modrém povětří tyčí do výše skála, šumí zelené vody a hoví si temný pohled jezer - kdo ji jednou poznal a zamiloval si ji, ten na ně vzpomíná s radostí, a její jarý obraz s vonícím šerem a jiskřivým blykotáním tkví mu v radostné duši - ale jsou i jiné, nevýznamnější, téměř trudomyslně sličné končiny, kouty odlehlé, které pocestného nevolají, zahlédají ho zřídkakdy, a pokud přijde, rády mu ukážou, co všechno mají ve svém hájemství; kdo je jednou poznal a zamiloval si je, ten na ně vzpomíná se slastným smutkem jako na skromnou milou ženu, která mu zemřela, která nikdy nic nepožadovala, po ničem neprahla a všechno mu dala. (...)"

… aneb až jednou bude v čtenářské výzvě kniha, u níž se délka první věty pohybuje řekněme nad třicet slov, s chutí se do tohoto příběhu – vskutku romantického - začtu znovu.

Doporučuji!

pajaroh
31.05.2019 4 z 5

Lesního poutníka doporučuji číst někdě v přírodě, s výhledem na kopce a lesy, pak oceníte popisy krajiny i celkovou náladu této knihy (mezi čtyřmi stěnami jsem se prostě nemohla začíst). Útlá kniha, která v sobě skrývá hloubku a takovou tu starou krásnou moudrost.

malpet
20.08.2018 4 z 5

Stiftera jsem chtěl přečíst už dávno, teď se naskytla příležitost. No... Klostermanna mám tak nějak raději :-)

Mijagi
13.10.2016 4 z 5

Život plyne stejně rychle jako Vltava v peřejích pod Čertovou stěnou. Krásnější mohl pro Georga a jeho ženu být, kdyby zůstali spolu. Lesní poutník je útlou knihou, do které se A. Stifterovi podařil napěchovat velký příběh lásky a sebeobětování se pro zdánlivé dobro druhého. Melancholickou náladu dokreslují popisy drsné přírody a teskného, ale svým způsobem čistého bytí lidí v horských vískách a samotách. Rád se do šumavských Loučovic vracívám. Při mé další cestě do těchto končin nedokáži si nevzpomenout na starce sbírajícího kameny a mech ve stráních nad řekou.

Štítky knihy

Šumava manželství lesy samota senioři

Autorovy další knížky

Adalbert Stifter
česká, 1805 - 1868
1978  84%Horský křišťál (13 povídek)
2004  79%Lesní poutník
2003  80%Hvozd
2004  74%Vítek
1968  57%Pozdní léto