Lesní moudrost v proměnách času: Obrazová kronika woodcraftu u nás i ve světě 1902-2022

Lesní moudrost v proměnách času: Obrazová kronika woodcraftu u nás i ve světě 1902-2022 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509430/lesni-moudrost-v-promenach-casu-obr-pwv-.png 5 3 1

Kronika hnutí lesní moudrosti mapující chronologicky 120 let woodcraftu na území bývalého Československa i ve světě. Téměř 1.500 raritních fotografií vytváří plastický a ucelený obraz od založení prvního kmene Woodcraft Indians v USA E. T. Setonem na počátku XX. století, přes působení woodcrafterských průkopníků z prvního woodcrafterského kmene Děti Živěny v Berouně, až po aktuální dění v LLM. První vydání vyšlo 14. července 2022 v nákladu 150 kusů, jako 19. svazek edice LES u příležitosti 100. výročí uznání The Woodcraft League of Czechoslovakia – Ligy lesní moudrosti, coby dceřiné organizace Ernestem Thompsonem Setonem.... celý text

Přidat komentář

haki34
13.02.2023 4 z 5

knihu dostal syn.. úplně nerozumím proč - sice chodíme hodně do lesa, něco málo se kolem nás šmrncl tramping, ale s woodcraftem jako takovým nemáme nic společného. A tu bych viděla kámen úrazu - kniha je totiž opravdu kronikou. O woodcraftu jsem se nic moc nedozvěděla. Pochopila jsem, že na začátku byl Seton. A jeho následníci - zvoucí se woodcrafteři - skupinky lidí tráví volný čas v přírodě. Hrajou si na indiány ? nebo zálesáky ? trampové to nejsou. Indiáni to také nejsou, to je zas Indiancraft. Skauti a junáci, trochu podobné, ale jiná organizace. Zároveň se tito lidé druží do kmenů, rodů a podobně, kempují v típích. A nosí oblečení, které to indiánské evokuje, ale není tak vymakané, jak u Indiancrafterů. V kmeni jistá hierarchie, funkce (náčelník, tomu ještě rozumím. Ale taky šaman, ohnivec, písmák...uf. ) Mají nějaké rituály, plní se úkoly, sbírají orlí pera a perličky. Ale co a jak detailněji, to z knihy zjistit nelze. Protože asi předpokládá, že ji budou číst hlavně woodcrafteři, kteří ví, co a jak.
Historie taky podána trochu chaoticky - sice snaha o časovou posloupnost dob před a poválečných, normalizace, kromě kmenů nějaká konkrétní jména jednotlivců, z nichž některým je v medailoncích věnováno více prostoru (tam jsem ale také postrádala komplexnější životopisy). Vše doplněno bohatou obrazovou dokumentací, většinou skupinky lidí v akci - na táborech, vandrech...dále i přebaly kronik či časopisů, vydávaných woodcraftery.
Myslím že pro běžnou populaci, woodcraftem nepolíbenou, je to trochu mimo. Nevíme přesně, o čem čteme.. neznáme dotyčné legendy a zakladatele jednotlivých kmenů, rodů a podobně. A nerozumíme úplně této filozofii. Takže za to hvězda dolů..jinak samozřemě oceňuji, kolik práce si autor dal se sběrem materiálu a věřím, že woodcrafteři dílo jistě ocení víc.
A my, ostatní - doporučuji mrknout na stránky Ligy lesní moudrosti, tam je vše podstatné lépe vysvětleno a shrnuto.

Štítky knihy

zálesáctví

Autorovy další knížky

2000  77%Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně)
2017  100%Rebel s hlavou v oblacích
2020  100%S modrou oblohou za temnými mraky
2022  93%Lesní moudrost v proměnách času: Obrazová kronika woodcraftu u nás i ve světě 1902-2022