Lepší polovička: Proč jsou ženy geneticky silnější

Lepší polovička: Proč jsou ženy geneticky silnější https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494496/mid_lepsi-polovicka-proc-jsou-zeny-gene-nDL-494496.png 4 19 6

Kniha uznávaného lékaře a vědce boří mýtus o takzvaném slabším pohlaví. Ženy žijí déle než muži. Mají silnější imunitní systém. Dokážou se lépe vypořádat s nádorovým onemocněním i s hladem a vidí svět v širším barevném spektru. Ve všech fázích života si zkrátka vedou lépe než muži. Čím to je? A proč se nám vštěpuje opak? Oceňovaný lékař a vědec Shäron Moalem hledal odpovědi na tyto otázky a zjistil, že důvod tkví v naší genetické výbavě. Dva chromozomy X poskytují ženám v boji o přežití značnou výhodu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Better Half: On the Genetic Superiority of Women


více info...

Přidat komentář

adela4822
23.11.2023 3 z 5

Velmi čtivá knížka! Bála jsem se, že přečtení bude trvat dlouhou dobu, ale přečetla jsem za jeden den. Hezky podané, nic složitého, spousta nových informací, vysvětluje to hodně věcí v životě žen X mužů, ale jasně ... spoustu lidí to asi nepotěší, už vzhledem k názvu knihy.

niggle
27.10.2023 1 z 5

Řekl bych, že autor přišel s tímto genderově vyváženým křížkem po funuse. Nedovedu si představit, že by někdo posledních několik desetiletí používal v souvislosti se ženami spojení "slabší pohlaví" a myslel to vážně (zvlášť v dnešní době by asi dost narazil, že). Zato věnovat knihu "lepší polovičce" je jistě korektní:) Jinak k tématu: každý asi ví, že se ženy dožívají vyššího věku, čili ho nejspíš napadne, že budou biologicky oidolnější (bez ohledu na tlaky, které na ženy a muže v životě působí)...


kikies
06.01.2023 5 z 5

Mě to vážně bavilo! Nechme stranou jakoukoli řevnivost mezi Marsem a Venuší, nebo fakt, že autorem je muž a dle mého tak trochu vyzdvihl na stupeň vítězů ženy - tohle bylo čtivé, poutavé a svým způsobem i zábavné. Spoustu jsem se toho dozvěděla, několika pasážemi pobavila i manžela a získala spoustu argumentů do feministických debat a odvěkého handrkování se se zástupci opačného pohlaví. Doporučuji.

IHT
02.01.2023 4 z 5

Treti kniha tohoto autora prelozena do cestiny. Podle meho nazoru z tech tri je tato nejslabsi - a presto stoji za precteni :)
Kdyby to nebylo na tlustem papire a nebyly u toho poznamky a seznam literatury, tak by to byla utla knizecka - precetl jsem ji behem dvou odpoledni. Poznatky jsou velmi zajimave, ale ruku na srdce, zakladni poselstvi se az moc casto opakuje. V nekterych kapitolach autor opakuje dokonce i faktograficke informace (rakovina ledvin).

Celkove je kniha poucna, zajimava a stoji za precteni - pocitejte vsak, ze Vas muze iritovat neustale opakovani zakladniho poselstvi ;)

Allla9
19.12.2022 5 z 5

Tak vím hodně nových zajímavostí. Takže jsem se poučila. ale i pobavila.

ivetdos
23.08.2022 5 z 5

Na literaturu faktu skvělý počin. Chválím perfektní překlad! Já obecně celý život bojuji s tím, o kolik těžší to my ženy máme a jak je to nefér, po dočtení této knihy ale měním názor :) Přestože část o autoimunitě mě lehce hodil do deprese (asi tak jako každý muž který si tuto knihu přečte), jako celek je to velmi zajímavé a poutavě zpracované. Najdete tu i odbornější části, ovšem 80 % knihy se nese v zábavné formě a vstřícné pro lajka. Mrknětě po ní!

Štítky knihy

ženy přírodní vědy muži a ženy psychologie pohlaví rozdíly pohlaví

Autorovy další knížky

Sharon Moalem
kanadská, 1977
2010  85%Jak funguje sex
2008  95%Zdraví zabíjí
2022  74%Lepší polovička: Proč jsou ženy geneticky silnější