Leonard Cohen – Život, hudba a vykoupení

Leonard Cohen – Život, hudba a vykoupení https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225299/mid_leonard-cohen-zivot-hudba-a-vykoupe-rp0-225299.jpg 3 17 4

V úvodu ke své knize, v originále nazvané podle jedné z Cohenových neslavnějších písní A Broken Hallelujah, Liel Leibovitz upozorňuje, že se ve skutečnosti nejedná o životopis, jako spíše o filosofické zamyšlení nad Cohenovým dílem. Základní etapy umělcova života jsou samozřejmě načrtnuty, jádrem knihy je však něco jiného. Autor pátrá po oné „nadčasovosti“ a hluboké pravdivosti, díky nimž má hudebník, spisovatel, filosof a básník L. Cohen nejširšímu publiku stále co říci, a snaží se zodpovědět některé otázky, například: Čím to, že je Leonard Cohen už téměř šedesát let uznávaný a obdivovaný? Čím to, že když vejde na pódium, nabitý sál ztichne a všichni čekají se zatajeným dechem? V konfrontaci s dobou se Leibovitz zabývá i dílem některých zpěváků a rockových skupin, které se v Cohenově „éře“ spolupodílely na utváření měřítek, s nimiž se Cohen musel vyrovnávat a kterým ne vždy vyhovoval. Na rozdíl od nich se však Cohenovi podařilo udržet se na vrcholu: díky tomu, že zůstal věrný svému jedinečnému prorockému vnímání, vnímání, které je pro miliony lidí na celém světě hluboce pravdivé, a díky obrovskému charismatu, které dokázalo kdysi, v roce 1970, zkrotit zdivočelý statisícový dav na hudebním festivalu na ostrově Wight.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

A Broken Hallelujah: Rock and Roll, Redemption, and the Life of Leonard Cohen , 2014


více info...

Přidat komentář

Dudák1979
06.04.2024 3 z 5

Nevím. Na můj vkus moc násilné hledání point, které nejdřív udělá z Cohena labilního tragéda, z kterého se následně stane vzývaný Prorok, to vše na pozadí často nesouvisejících filozofickych uvah a zajimavosti z nedavne hudebni historie.
Jdu si Leonarda pustit, at prebiju tu mirnou pachut.

jaroiva
29.01.2024 2 z 5

Nějak mi tu chybí ten životopis. Mělo mě varovat v úvodu, že celý životopis je jeho číslo zdravotního pojištění. Hmm. Prostě se mi tato kniha (audiokniha) nelíbí.


PeterBahn
22.09.2020 4 z 5

Čtivý vhled do duše této osobnosti.

mirektrubak
16.03.2017 4 z 5

Hned v úvodu tohoto životopisu Leonarda Cohena se dozvíme, že se nejedná o životopis Leonarda Cohena. A je to pravda. Ale vůbec to není na škodu, protože Cohenových konvenčních životopisů už pár vyšlo. Ona totiž tahle kniha je vlastně soubor zamyšlení nad jednotlivými etapami Cohenovy kariéry (nejen té hudební, začínáme od literárních úspěchů a neúspěchů) a Leibovitz to často bere dost zeširoka - probereme Platóna, Nietzscheho i Jima Morrisona.
A právě s tímto jsem byl hodně spokojen, tvorba Leonarda Cohena rozebrána v širším kulturním kontextu. Se zaměřením na zdroje jeho inspirace a možné skryté významy.

Knížku si uložím na snadno dostupné místo a až si budu Cohenovou hudbou někdy zase dělat radost (což je docela často), tak si pro ni rád sáhnu a rozšířím si hudební zážitek o zajímavé myšlenky poučeného průvodce mistrovou tvorbou.

Štítky knihy

Leonard Cohen, 1934-2016

Autorovy knížky

2014  66%Leonard Cohen – Život, hudba a vykoupení