Lékařské vědy proti pověrám a šarlatánství

Lékařské vědy proti pověrám a šarlatánství https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132716/lekarske-vedy-proti-poveram-a-sarla-uJ3-132716.jpg 3 4 2

Rozbor různých alternativních druhů léčení (homeopatie, akupunktura, siderické kyvadlo, diagnóza z oční duhovky, léčba baňkami...) z hlediska lékařské vědy. Na knize spolupracoval tým odborníků, a to jak českých, tak zahraničních, pod vedením autora.

Přidat komentář

Formol
06.08.2016 4 z 5

Kniha je bohužel napsána poněkud hůře stravitelnou formou, ze které je zřejmé, že prof. Prokop byl profesor soudního lékařství. To trochu ubírá na atraktivitě pro laiky. Autor propracovanou formou, téměř formou "pitevního protokolu pro starší a pokročilé", popisuje na vybraných tématech situaci kolem tzv. alternativní medicíny v 60. letech (první německé vydání vyšlo v roce 1973).

Ke knize lze přistoupit jako k zábavné četbě, ke kuriózním případům více než půl století starým. Můžeme se smát hlouposti a zabedněnosti některých "tehdejších" lidí, "tehdejší" lékaře nevyjímaje. Potom se ale stačí rozhlédnout kolem sebe a s hrůzou si uvědomíme, že se nic nezměnilo. Šarlatáni tu jsou stále a stále mají dost zastánců, obhájců i platících klientů. A také obětí, jen o nich se moc nemluví. Dokonce nám výuka šarlatánství proniká i na vysoké školy včetně lékařských fakult a do vědomého provozování šarlatánství se zapojují i někteří profesoři medicíny...

Je třeba, aby takové knihy vycházely a především aby byly čteny. Přinejmenším jako protiváha značné produkce knih propagujících šarlatánství a/nebo tupé ignoranství zaobalené to líbivého roucha blátivé ezoteriky či taky-filozofie.

bytost
25.07.2016 odpad!

Vzhledem k tomu, že kniha vyšla před 32 lety, je nasnadě, že dnešní lékaři již mění své radikální postoje k alternativním způsobům léčení a s alternativci v mnoha případech spolupracují. Je také mnoho lékařů, kteří již homeopatické léky svým pacientům indikují, zkrátka vývoj nelze zastavit ani v této oblasti lidské činnosti, za což jim patří velké díky.


Štítky knihy

homeopatie akupunktura, meridiány

Autorovy další knížky

Otto Prokop
česká, 1921 - 2009
1984  60%Lékařské vědy proti pověrám a šarlatánství
1997  0%O mysticizme krvi a iných poverách

Kniha Lékařské vědy proti pověrám a šarlatánství je v

Přečtených4x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x