LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě

LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512048/bmid_lego-rodinny-pribeh-nejslavnejsi-hr-LYC-512048.jpeg 4 28 11

Stoletý příběh nejslavnější stavebnice na světě Když se roku 1916 v dánském Billundu usídlil truhlář a tesař Ole Kirk Christiansen, začaly se kromě nové kapitoly v jeho skromném životě psát i dějiny možná nejikoničtější hračky na světě. Mladý řemeslník poměrně záhy zjistil, že víc než tesařinou a zhotovováním nábytku si vydělá výrobou dřevěných autíček, káč a stavebnic. Netrvalo dlouho a malý rodinný podnik a jeho hračky prodávané pod značkou LEGO si podmanily srdce dětí i dospělých po celém Dánsku. A ve chvíli, kdy Christiansenovi vyměnili dřevo za plast, se stavebnice s logem jejich firmy dostaly do dětských pokojíčků po celém světě. Jens Andersen jako první získal úplný přístup do rodinných a podnikových archivů firmy LEGO. Poprvé tedy vypráví příběh nejslavnější hračky v celé její šíři: jako rodinnou ságu, podnikatelský zázrak i kroniku nevyzpytatelného 20. století.... celý text

Přidat komentář

Komnenos
02.01.2024 4 z 5

Tak ako u miliónov ďalších detí, aj pre mňa bolo lego v detstve najobľúbenejšou hračkou. Preto ma zaujala kniha pojednávajúca o zákulisí tejto firmy. Písané je to ľahkou pútavou formou vďaka ktorej ani ekonomické záležitosti nie sú podané nudne. Som veľmi rád, že som si túto knihu mohol prečítať. Vďaka nej viem, že lego je rodinnou firmou s veľmi zaujímavou históriou. Viem si predstaviť, že na jej motívy by bol natočený aj film. Každopádne, teraz keď viem, čo všetko je za tým, na lego sa odteraz budem pozerať inak. Budem sa naň pozerať ako na niečo skutočne geniálne čo dobylo svet.

cestina_s_linus
14.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Neznám nikoho, kdo by si v životě nehrál s Legem! Každý z nás s touto hračkou strávil určitý kus života, ale uznávám, že mě osobně nenapadlo zkoumat historii této značky.

Naštěstí se celý příběh dozvíme v této knize. Nevím, co se mi líbilo více - infromace, nebo fotografie. Nejvíce jsem byla paf z informace, že na začátku byla dřevěná hračka a až později přišli s plastovou kostičkou.

Místy jsem se textem prokousávala, ale vzápětí jsem si opět užívala fotografie (z těch jsem místy měla asi větší radost... he he). Jakmile došlo na řeči okolo marketingu a trhu, tak má pozornost byla dost pokoušená a těšila jsme se, až tyto pasáže budou za mnou.

Knihu doporučuji (nejen) milovníkům Lega! Myslím si, že každý v knize najde to své.

A já si jdu hrát s legem...


MildeZ
05.08.2023 5 z 5

Svižně odsýpající čtivo o fenoménu , který zasáhl snad každou dětskou duši a zůstal vryt v srdci až do dospělosti :-)

adorjas
09.07.2023 3 z 5

Bolo to zaujímavé, podrobné, ale na môj vkus tam bola prílišná historická linka- ja som osobne očakávala viac konštrukčných kapitol, ako sa hľadala chemicky správna formula na "recept" plastov, ako presne vytvárali dané rozmery kocky, prečo práve tieto rozmery, proste viac tých inžinierskych kecov. Nehovorím, že to tam nebolo spomenuté, ale časť o tom, že stavali v Billunde kostol ma teda vôbec netankuje :D Inak, za čo osobne strhávam body tejto knihe je preskakovanie autora! Je potreba si to predstaviť nasledovne. Sme v roku 1948, tam autor spomenie, že jeden z majiteľov umrie už v roku 1955 (nie sú to presné dátumy, len FYI), a potom ešte medzi rokmi 1948-1955 autor pokračuje, čo robil majiteľ. A takéto spoilery, že autor utiekol dopredu v histórii sa opakovalo viackrát. Pre mňa osobne, keďže som pragmatik, to bolo trošku mätúce, no. A trošku také PR- Kjeld- 3.generácia majiteľov aj prepúšťanie a ťažké hospodárske roky vždy tak krásne obkecal, ale to je asi údel kecov v biznize, že? Kniha zaujímavá, ak vás baví lego, tak to bude fajn počteníčko, síce nič prevratné, ale potom na pub kvízoch alebo s kamošmi, či v Milionárovi môžete predviesť tieto vedomosti :D

martin9666
19.06.2023 4 z 5

Čtivé povídání o strastiplné historii společnosti LEGO, doplněné o vhodné historické snímky a anekdoty. První kapitoly jsou trochu dlouhé s detailním popisem každého roku. Následující kapitoly už berou historii hodně rychle, k začátku docela nepoměrně. Ke konci už není řeč ani tak o LEGO jako spíše o samotné rodině nebo o nejvyšších manažerech podniku. Když už je na rodinu dán velký důraz, vůbec by nevadilo dat na jednu dvojstranu rodokmen s fotkami, aby se čtenář dokázal vyznat v pěti generacích dědiců. Chyběl mi také historický plánek továrny (např. na konci každé kapitoly), kde by se dal sledovat vývoj areálu a celého Billundu, o kterém je mezi řádky mnoho slov. Čtení dobré, k dokonalosti má ale daleko.

Leona333
06.06.2023 4 z 5

Kniha, samotné vyprávění, jak - kdy a co vzniklo..., je vlastně samo o sobě, jakousi stavebnicí...
Základ všeho, je vždy silná a pevná součástka - rodina..., pak se na ní mohou navrstvit další a další díly + komponenty... Některé jsou více silné, některé méně... Některé jsou tak, či onak barevné, některé vůbec... Někdy se určitá rovnováha - stabilita zbortí a je záhodno začít znova... Stejně jako u této rodiny, díky které má spousta dětí, již po X generací..., možnost si něco velkolepého vytvořit, nebo si jen tak prostě hrát... ; )

Mirek240
04.06.2023 5 z 5

Uzasny pribeh rodinne firmy. Napsano velmi povedenym stylem, od zacatku az do soucasnosti sledujeme cestu jedne male firmy, ktera se rozroste do globalnich rozmeru. Jsme svedky vsech padu, uspechu, hricek osudu jedne rodiny v jednom malem danskem mestecku. Me, jako fanouska lega a zaroven marketera, tato kniha opravdu pohltila od prvni stranky.

ivetdos
26.05.2023 4 z 5

Přiznám se, že mi celkem trvalo, než jsem se prokousala rodinnou historií až k legu jak ho známe dnes, ale pozor, jde o důležité a zajímavé informace a drby, o které byste se neměli nechat ochudit (třeba že za každým úspěšným mužem stojí žena :-)). Pikantností a informací, se kterými jste se určitě ještě nesetkali, je tu opravdu hodně. Člověk by nevěřil kolika peripetiemi si autoři prošli.

Druhá polovina knihy mě bavila o něco víc, přestože marketingové strategie firmy mě nijak nepřekvapily. Taky jsem ocenila velké množství fotek, které čtenáře provází celou knihou. Jen pozor, jde o celkem hutný text, který nedáte za jeden večer, stále však jde o velmi čtivý kousek, který stojí za přečtení. Najdete tu velmi unikátní informace, nahlédnete to dokumentů a rozhovorů.

Kniha je ideální pro všechny velké fandy lega, milovníky biografií a zvědavce jako jsem já :-)

jaroiva
21.05.2023 3 z 5

Začátek mě hodně bavil. Vznik firmy, její začátky a osudy zakladatelů.
Druhá polovina o ovládání všemožných trhů a marketingu, strategiích rozvoje... blablabla, to mě nebavilo. Ale stojí za to to přečíst.
Sama jsem jako dítě milovala Lego. Ráda jsem si stavěla to, co jsem chtěla, a i proto jsem odtažitá k tomu, jak se dnes Lego prodává - jako "stavebnice" s návodem. Marketingově to chápu, je třeba víc a víc prodávat.
Dnešní děti jsou možná už jiné, nevím. Snaha podbízet se společně s populárními postavičkami ale mě osobně na dnešních krabicích lega odpuzuje.
Navštívila jsem značkovou prodejnu Lego v USA a fascinuje mě, co všechno kdo z lega postavil. Jako dítě jsem ale chtěla (a asi bych to tak chtěla i dnes, kdybych byla dítětem) hlavně hodně různě barevných a různě velkých kostiček pro své vlastní paláce...
Z druhé poloviny knihy mě nejvíc zaujal nově postavený Lego house a všechny ty Legolandy. Některý bych někdy ráda navštívila.

blackoutzuzi
09.05.2023 5 z 5

Tohle bylo fakticky zábavné čtení plné zajímavých informací - například kolik peripetií stálo za vznikem této ikonické hračky (protože to nebylo vždy úplně easy peasy) - o to víc je obdivuhodné, že to vše ustála a stále se jí tolik daří!

Skvěle zpracovaná rodinná sága, po jejímž dočtení cítím nesmírný obdiv, chuť koupit si další lego a především vyrazit do Lego House :)
Jsem nadšená a moc doporučuji všem fanouškům lega či fanouškům biografií.

Jane2016
16.04.2023 5 z 5

Myslím, že mezi Vámi by se našlo opravdu málo jedinců, kteří si nikdy nehráli s legem. Ať už jako malí caparti, či jako dospělí. A předpokládám, že většina z Vás taky uvažovala nad koupením lega s tématikou Harryho Pottera!

A ačkoliv lego známe skoro všichni, jen málokteří vědí, co všechno stálo za samotným vybudováním této světoznámé značky.

Kniha nás nechává nahlédnout do rodinného zázemí, seznamujeme se s hlavními tvářemi značky i se všemi bratry. Téměř na každé stránce se můžete těšit na nějakou fotografii, musím uznat, že kniha jich je opravdu plná.

Samotnou mě velmi překvapilo, že Lego nejdříve vyrábělo dřevěné hračky a k výrobě plastových kostiček se dostali až později. A takovýchto legopřekvapení, je v knize spousta!

Na knihu jsem si vyhradila celý víkend, protože se jedná skutečně o bichličku, ale přečetla jsem ji rekordně rychle. Tloušťky se tudíž vůbec bát nemusíte. Opravdu nejde o nudnou naučnou literaturu. Ba naopak!

Štítky knihy

Lego (stavebnice) stavebnice

Autorovy knížky

Jens Andersen
dánská, 1955
2023  79%LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě

Kniha LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě je v

Právě čtených3x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce23x
Chystám se číst51x
Chci si koupit22x