Legendy o vášni

Legendy o vášni https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31413/legendy-o-vasni.jpg 4 18 3

Podmanivý román známého amerického spisovatele, přítele slavného herce Jacka Nicholsona, podle něhož byl natočen drsný, a přesto romantický film Legenda o vášni s Bradem Pittem, Julií Ormondovou a Anthony Hopkinsem v hlavních rolích. Dějově nahuštěná sága o montanské rodině, kterou tragicky zasáhne první světová válka. Osudy tří bratrů, z nichž zaujme hlavně nezkrotný Tristan, kovboj, voják, námořník a pašerák alkoholu. Silný milostný příběh nenechá nikoho na pochybách, že je co prožívat a o čem číst. Druhá novela Pomsta byla rovněž zfilmována a vypráví stejně uhrančivý příběh bývalého stíhacího letce, inteligentního a pohledného, který se ztrácí v bludišti civilního života a kterého k nekompromisnímu životnímu gestu přivede tragická láska k manželce mexického mafiána. Třetí příběh Muž, který se vzdal svého jména, je o střízlivém, upjatém obchodníkovi, jenž po rozvodu se ženou a odchodu dcery na studia pozvolna a nezadržitelně mění svůj život. Také jeho nakonec od minulosti definitivně odstřihne osobní tragédie. Harrisonovy syrově napsané příběhy zachycují postavy v situacích, které ohrožují jejich život nebo jim brání dosáhnout toho, co se pro ně stalo smyslem života. Pak jsou připraveni vzít zákon do svých rukou. Harrison po svém hledá styčné body mezi člověkem a přírodou, divočinou a civilizací a v originálních variacích znovu a znovu ztvárňuje onen dvojí motor lidského života - lásku a smrt. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Legends of the Fall , 1979


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
14.04.2023 5 z 5

Jak ráda jsem se s autorem vydala na ranč do daleké Montany ....

Tak pěkně vystižené postavy - podplukovníka Ludlowa a jeho tří tolik rozdílných synů ....
ambiciozního Alfreda, nevyzpytatelného Tristana a citlivého Samuela ....
A také moudrost Čejena Rychlého nože a další ....

Válka - období ztrát - a také boj mužů o loajalitu a vlastní spravedlnost ....
Samozřejmě jsem zde ovlivněna skvělým filmovým zpracováním - výborně ztvárněnou postavou Ludlowa Anthony Hopkinsem ....
Tomuto hrdému muži jsem věřila každé slovo ....

Druhá povídka mne tolik nezaujala - ale vyvážila to třetí - Pomsta ....

Začíná nálezem těžce zraněného muže - a my se postupně dozvídáme tragedii jeho života a sledujeme jeho cestu po pomstě ....

I zde došlo k filmovému zpracování - se sympatickým Kevinem Costnerem ....
A také Anthony Quinnem v roli mexického mafiána ....

Já jsem dlouho knihu sháněla - a rozhodně mě nezklamala.

Vášeň se sebou vždy přináší nebezpečí - a zde se mužské postavy odvážně staví svému osudu ....
Líbilo se mi - a doporučím.

engelbert
05.10.2019 4 z 5

Tři velmi působivé příběhy napsané svižným, prostým stylem, se stopami velmi suchého humoru. Soudím, že český název je poněkud zavádějící, jelikož působí spíše sladkobolně. Škoda, že obálka je přímým odkazem na film, kniha to nemá zapotřebí. Porovnávat s filmem nemohu, nechci jej vidět.


svitim
13.02.2015 1 z 5

Tak dlouho jsem tuto knihu sháněla.....Moc se mi líbil film Legenda o vášni, kniha bývá většinou lepší.......ovšem o téhle to neplatí.
Kniha má 3 povídky. První povídkou byl film inspirován, na přebalu knihy je uvedeno, že byla napsána v rychlosti......a je to na ní opravdu hodně znát, dějově se od filmu hoooodně liší, obdivuji, že takové slátanině dal režisér a scénárista řád, logiku, lásku i tu vášeň.

Druhá povídka o mužské krizi středního věku mě vůbec nezaujala, horko těžko jsem ji dočetla. Na třetí povídku jsem neměla ani chuť ani náladu.

Jedna hvězdička za obal . :-)

Štítky knihy

Montana

Část díla

Autorovy další knížky

Jim Harrison
americká, 1937 - 2016
2001  73%Legendy o vášni
2020  84%Básne

Kniha Legendy o vášni je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Knihotéce46x
Chystám se číst36x
Chci si koupit10x