Ledové moře

Ledové moře https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39985/ledove-more-39985.jpg 4 33 4

Poutavý dobrodružný příběh vypráví o skutečné události z let 1596-1597. Holandsko se stává námořní velmocí a obchodníci chtějí najít kratší cestu do Číny. Koráby Amstelredam a Ledové moře se pod vedením kapitánů Rijpa a Heenskercka a zkušeného navigátora Barentse vydávají na strastiplnou cestu k severnímu pólu, která sice bude pro některé námořniky osudnou, stane se však jednou z nejdůležitějších výprav v dějinách lidstva i geografie.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Die Eissee , 1968


více info...

Přidat komentář

Jirka92333
19.07.2023 4 z 5

Velice realisticky vyprávěný příběh. Byl jsem až zaskočen tvrdostí života mořeplavců. Mohu jenom doporučit.

Brunick
26.02.2023 4 z 5

Narozdíl od předešlých komentářů, které mě od čtení lehce zrazovaly, se musím knihy zastat. Ano, kniha je zdlouhavá, znáte myšlenky a minulost všech členů výpravy, ale spíše to přispívá komplexnosti díla. Já jsem se však začetl a žasl nad tím, co vše dokáže člověk přežít. Příběh této skutečné expedice jsem předem neznal a s napětím jsem sledoval, jak dopadne. V knize je vykreslen věrně. Ještě dlouho mi bude rezonovat v hlavě.

Na motivy této plavby byl natočen film Nová země (Niz., 2011), scénář je však příliš zestručnělý.


Adapa
02.01.2021 3 z 5

Nuda a zase nuda… Naprosto nevyužité téma. Knížku mám roky v knihovně a při googlování o Nové zemi jsem se rozhodl, že zkusím přečíst i tento starší román. Do čtení jsem se ale musel nutit. Knížce chybí hlavní hrdina, autor tak nějak skáče od jedné postavy ke druhé, jak se mu to hodí. S nikým jsem se tam nedokázal „sblížit“ a fandit mu, chtít více číst, jak to dopadne. I události, které mohly být zajímavé, jsou podány nudně, zkratkovitě. Naprosto nevyužitý potenciál.

Cyanine
28.06.2013 3 z 5

Poměrně nudná ale především velmi zdlouhová kniha. Najdou se tu ale i zajímavosti jako třeba námořnické počítání polohy z proměnných úhel stínu v poledne.