Lawrencova smrt

Lawrencova smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171221/bmid_lawrencova-smrt-2zI-171221.jpg 2 3 3

Několik povídek o polské pohraniční stráži s detektivními, dobrodružnými a humoristickými motivy o hrdinství prostých vojáků, kterým dobrá příprava a oddanost lidovému zřízení umožňuje zvítězit nad vyškolenými dobrodruhy cizích špionážních agentur.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Śmierć Lawrencea , 1956


více info...

Přidat komentář

Hubay
18.11.2023 3 z 5

Co mě bavilo: Pestrost povídek ze života polských pohraničníků v 50. letech. Byl tam Král Šumavy, Major Zeman, Znamení Merkura, Krakonoš a lyžníci a dokonce i Švejk, Poirot a Nemocnice na kraji města. Drsný příběh (Lawrencova smrt) vystřídá vzápětí komický (Kšuta v kuchyni), pak přijde detektivní (Pracovní hypotéza), dobrodružný (Příchuť nenávisti), nakonec lidský (Tajemství majora Čepigy). Bavila mě občasná a na tehdejší dobu - polovina 50. let - i odvážná satira. A bavil mě autorův styl, Niziurski uměl psát.

Co mě nebavilo: Postava Kšuty Švejka nepřipomínala, to byl prostě opsaný Švejk. Bohužel jí chyběla hloubka Haškovy postavy i jeho humor. Aspoň může člověk vidět v čem byla Haškova genialita. Taky mi vadila nedokončenost některých příběhů. Proč například spáchal špión v povídce Pracovní hypotéza sebevraždu?

Více na mém blogu:
https://100knih.blogspot.com/?m=1