Láska cez mreže - Simona Borženská

nehodnoceno
Láska cez mreže - Simona Borženská https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477953/bmid_laska-cez-mreze-simona-borzenska-Rot-477953.png 0 0 1

Simona Borženská je dcéra Dušana Borženského (prezývaného Borža), ktorý bol v minulosti označovaný za mafiánskeho bosa košického podsvetia. Za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd si odpykával 23-ročný trest odňatia slobody. Boržovi počas výkonu trestu bola diagnostikovaná rakovina. Po 21 rokoch strávených vo väzení podľahol onkologickému ochoreniu 17. mája 2021. Boržova dcéra Simona v knihe odpovedá na otázky týkajúce sa svojho detstva i mladosti. Otca zažila na slobode do veku troch rokov. Základ rozhovorov tvorí Simonino prežívanie vzťahu k otcovi počas 21 rokov vo väzení. V knihe nájde čitateľ odpovede na otázky, čo prežíva dieťa, ktorého otec je označovaný za bosa mafie a je odsúdený na dlhé roky väzenia. S akým postojom spoločnosti sa dcéra Boržu stretávala a čo všetko musela znášat pre otcovu kriminálnu minulosť ? Simona úprimne odkrýva svoje myšlienky, city a túžby vo vzťahu k otcovi, ktorého napriek všetkému veľmi milovala. Otvorene hovorí o utrpení, ktoré prežívala ona i jej otec počas ich dlhého odlúčenia. Opisuje, s akou odhodlanosťou zaňho bojovala a čo všetko preňho robila, keď zomieral na rakovinu vo väzení.... celý text

Přidat komentář

Drohtnian
04.08.2022

(SPOILER) Už po přečtení anotace jsem věděl, že si tu knihu musím koupit. Silné osobní svědectví holky, která v období, kdy jiní se snaží osamostatnit od svých rodičů, ona naopak po svém otci vyhlíží a strádá. Simoninmu otci byl vyměřen trest, který uspokojil společenskou poptávku, ale nebral v potaz, že byl taky nevinnému dítěti vyměřen trest odnětí otce. I proto se možná okolí stavělo k Simone tak rozporuplně, protože společnost má ráda jednoduche kategorie a mentální zkratky. Společnost si ráda vytváří řády a Simona svou existencí jeden řád bořila. Borženská bořila klid ve svědomí společnosti.
Vnímal jsem knihu jako manifest dcery, ve kterém se na každé stránce sděluje, že její otec byl dobrý člověk. Čte se to zvláštně, protože mnozí z nás, kteří mají rodiče na svobodě toto o svých rodičích říct neumíme.
Bráno do důsledků se kniha tedy taky dopouští kategorizací. Myslím si ale, že čtenář by se i přes úsilí Simony neměl zabývat tím, jakým byl Borža člověkem. Každý člověk je dobrý. Hodnota knihy je v něčem jiném: v hluboké lásce otce a dcery pres mříže.

Štítky knihy

slovenská mafie

Autorovy další knížky

Soňa Vancáková
slovenská, 1970
2021  87%Borža: život v mafii - 1. diel
2021  %21 rokov v pekle - Dušan Borženský
2021  0%Láska cez mreže - Simona Borženská
2019  0%Ja sa z teba zbláznim! Rodičia a výchova detí s ADHD
2020  0%Ďakujem, mami

Kniha Láska cez mreže - Simona Borženská je v

Chci si koupit1x