Láska a manželství

Láska a manželství https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132185/mid_laska-a-manzelstvi-Eo7-132185.PNG 5 5 2

Promluvy L. Evelyho k bratrstvům v Lyoně v červenci 1966. Zamyšlení a úvahy nejen o lásce a manželství. Kniha je rozdělena do následujících oddílů: Věrnost Smysl lidského života Smysl laického kněžství Manželská spiritualita Dospělá láska Postavení ženy v moderní společnosti Otcovství Univerzalita lásky Láska v manželství Lidská plodnost... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina

Vydáno: , Grantis
Originální název:

Amour et mariage


více info...

Lencza
Lencza
17.01.2020 5 z 5

Nádherná kniha. Myšlenky revoluční nejen na svou dobu. Určitě se k ní budu ještě vracet. Myslím, že mi pomohla zase o kousíček víc proniknout ke smyslu evangelií, zejména toho Janova. Kromě nádherných myšlenek s velkým přesahem také některé velmi praktické tipy ke zkvalitnění každodenního manželského a rodinného života. A velká motivace pro mě jako pro matku učit se ještě více milovat své děti.

Matematicka
Matematicka
12.06.2013 5 z 5

Takhle nějak bych si asi představovala moderní Citadelu. Tedy "moderní" - promluvy v této knize jsou z roku 1966, ale co bylo ve Francii moderní tehdy, je u nás moderní stále. Také shodná národnost autorů nutí ke srovnání. Někoho možná může odradit (či naopak nadchnout - podle vkusu), že L. Evely je přesvědčený katolík, ale nenechte se odradit či nadchnout příliš snadno: není to žádný "zabydlený" katolík, kterému by bylo vše jasné. Evangelium promýšlí do důsledků a klade mnohé konkrétní otázky, kterými až provokuje... Já jsem se ale nad něčím ráda dala vyprovokovat k přemýšlení a nad něčím se ráda zamyslím v budoucnu. Stejně jako u Citadely si "hloubku ponoru" můžete zvolit sami. Já jsem zatím přečetla knihu jedním dechem a zběžně, ale i tak mě oslovila. Myslím, že je to ten typ knihy, ke kterému stojí za to se vracet...

"A tak tedy: Myslím, že až do dvacátého století byla cílem člověka práce. Musím ještě podotknout, že lidé si vždycky myslí, že jejich století je vrcholem, ale v našem století opravdu došlo k určitým revolucím, které se liší od všech předcházejících. A tak tedy člověk žil, aby pracoval. Pracoval, aby mohl žít, žil, aby mohl pracovat. A účelem manželství bylo plodit děti. Byl to druh práce, kterou měli manželé společně vykonávat.

Jak to mohli lidé snést, aby se jim po staletí říkalo, že účelem manželství je plodit děti? Je to tak, jako by nám někdo řekl: Hlavním cílem života je práce. Je to vlastně totéž. Hlavně to znamená práci pro ženu!"


Štítky knihy

láska partnerské vztahy manželství otcovství

Autorovy další knížky

Louis Evely
belgická, 1910 - 1985
2000  96%Láska a manželství
2007  80%Modlitba moderního člověka
1997  100%Krédo. Promluvy Louise Evelyho k laickým bratrstvům Karla de Foucalda
1996  100%Otče náš
1999  100%Utrpenie

Kniha Láska a manželství je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x