Laila

Laila https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407500/bmid_laila-w6h-407500.jpg 3 28 16

Adam je elitní právník londýnské firmy Newton International. Má vše, co život dokáže nabídnout. Díky účinku stříbrných tobolek však zjistí, že v jeho perfektní paměti je mezera. A v jeho životě ještě větší. S Lailou se má všechno změnit. Laila je oslňující. Je jako vysněná ve Photoshopu, ale zároveň je něco víc než jen okouzlující obrázek. Adam se na ni chce dívat znovu a znovu. Nejprve aby poznal její krásu. A potom aby odhalil její tajemství, dohlédl až na dno těch hluboce modrých očí. Kdo je ta žena? Může někoho takového milovat? Může někomu takovému vůbec věřit? Na životně důležité otázky nejlépe odpoví smrt. Adam se musí rozhodnout. Tady a teď. Dvojitý boj o přežití začíná.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
18.03.2024 3 z 5

Elitní právník Adam Baxa si přál dokonalou ženu a zdá se, že se mu jeho přání splnilo. Ani ve snu by ho však nenapadlo, že o ni bude muset svést boj na život a na smrt v podivné hře, od níž nezná pravidla. Josef Rubáš se pokusil napsat vzrušující thriller o lásce, smrti, úspěchu a dokonalosti. Dal dohromady lehounký sci-fi motiv s, adrenalinovým psychodramatem, okořenil to milostnou zápletkou a prostředím high society, a pak to celé zabalil do rubáše podivna. Na první pohled vysoce přitažlivé ingredience, které mají svůj nezpochybnitelný potenciál, na druhý pohled se však do dobře promazaného soukolí někudy dostal písek a drhne to víc, než by bylo zdrávo. Zásadním problémem je délka, která jde ruku v ruce se spoustou berliček, pomáhajících udržet spádovost děje. Některé pasáže jsou tak nevyhnutelně hluché a nepomáhá tomu ani snaha udělat příběh tajemnější než je tajemství samo. A pak ty nesrovnalosti jako např. když si Adam Baxa díky výmazu paměti nevzpomíná na svou zemřelou ženu, ale do dotazníku ji popíše do všech podrobností fyzických i psychických. Nebo proč všichni konzumují taková kvanta psychofarmak (na což jsme neustále upomínáni), když to v konečném důsledku nehraje žádnou roli? A motivy doktora Wanga hrát se svými figurkami hru smrti? Jestli je dokážete rozklíčovat, smekám před vámi. Román je na prozaickou prvotinu hodně ambiciózní, a pokud se autorovi podaří vychytat mouchy, mohlo by být příští setkání hodně zajímavé.

Arsi007
25.11.2020 4 z 5

Námět dokonalého protějšku na zakázku je velice originální a při správném uchopení má určitě našlápnuto hodně vysoko.

Přiznám se ale, že jsem se v první třetině knihy docela ztrácela. Častá retrospekce bez jakéhokoliv naznačení byla mnohdy velmi obtížná pro správnou orientaci v ději.

Kdo je Laila, respektive koho má představovat ovšem bylo jasné téměř od začátku. A to je podle mě trochu chyba. Kdyby hlavní zápletkou bylo právě postupné odhalování její identity bylo by to napínavější a troufám si říct, že pro průměrného čtenáře i lákavější.

Poslední část zato byla napsána neuvěřitelně čtivě a šlo o thriller s velkým T. Stránku napětí má autor opravdu zmáknutou na jedničku a doufám, že jeho další počin bude celý v podobném nervy drásajícím duchu.

IG: @hanybooks


Eneo
15.11.2020 4 z 5

Na začátku musím vyzdvihnout fakt, že jsem velmi dlouho nečetla tak propracovaný příběh, o kterém se dá poznamenat mnohé, ale přívlastek 'obyčejný' mezi nimi rozhodně nenajdete. Autor si dal záležet na detailech a námět knihy se velmi vyvedl.
Ona propracovanost je klad faktu, jak dlouho byla kniha psána. Na druhou stranu, jak již zde bylo zmíněno, se bohužel zřejmě podílí na časových nejasnostech. Běžně mi nevadí přeskakování v časových liniích, zde však není načasováno / osvětleno dostatečně a čtenář se velmi snadno ztratí. Vytkla bych ještě šroubovanost začátku, přes kterou ale když se prokoušete, stojí to za to.
Oblíbila jsem si líčené postavy a to i ty ze strany 'zla', Adam je sympaťák a nemohla jsem se ubránit tomu, mu fandit, ačkoliv se jeví místy velmi naivně. Což se však dá odpustit zamilovanému člověku, no ne?
Celkově hodnotím knihu kladně a těším se na další opusy ze strany autora.

orson
05.09.2020 4 z 5

Docela komplikovaná, ale zajímavá kniha. Chvílemi jsem se ztrácel a pak zase nacházel, jak autor v čase skákal.

Julinka679
05.03.2020 3 z 5

Začátek knihy celkem utahaný, zajímavé to začalo být až kolem 100 strany. Střed byl lepší a ke konci jsem se už "vezla".
Z hodnocení odečítám 1,5* za ten utahaný konec a za (co už bylo v některých komentářích zmíněné) přeskakování v dějové linii, takže jsem občas nevěděla, kde v příběhu se zrovna nacházím. Jinak byla kniha velmi dobrá, na to, že je to autorova prvotina tak se dost povedla. Navíc je to český knižní počin, což je fajn.
Za mě tedy 3,5* a doporučuji :-)

Lu_books
29.12.2019 4 z 5

Na to, že jde o autorovu románovou prvotinu, tak smekám. Příběh byl propracovaný téměř k dokonalosti (až na pár nesrovnalostí, které se dají přehlédnout), napínavý, nečekaný. Co ale obdivuji nejvíc je ta někdy zábavná, někdy vážná, ale v naprosté většině případů geniální hra s jazykem. Maličko jsem se bála toho trochu tuctového označení "thriller", sahala jsem po knize jako po oddechovce, ale nakonec to není "jen" thriller - skvěle kombinuje napětí s morálním přesahem, psychologizací postav a nutností na chvíli zastavit a zamyslet se. A ta kompozice, skákání v čase, které tu bylo několikrát kritizováno, pro mě bylo spíš pozitivem.

Lumenn
13.09.2019 3 z 5

Začátek příběhu mě moc bavil, nevadil mi ani pomalejší vstup do děje a pomalé odkrývání příběhu - naopak. Zápletka byla velmi originální a silná. Co se mi ale nelíbilo, byl závěr knihy - úplně to shodilo všechno, co bylo předtím.
! POZOR SPOILER !
Jakási podivná soutěž "Kdo přežije" - aniž by bylo specifikováno o co se vlastně hraje, jaká je odměna pro vítěze? Telepatické schopnosti hlavního hrdiny, které nejsou nijak vysvětleny a souhra okolností, kdy vlastně Future without limits nevyjde žádný z plánů a proto Baxa vyvázne. Takže prvních 80% knihy mě bavilo, závěr byl ale jako z béčkového akčního bijáku.

MartinaF
30.08.2019 4 z 5

Na prvotinu velice dobrý počin! První část je pomalejší, skákání v čase bylo trochu matoucí. Jakmile čtenář ale dočetl do poloviny, příběh se změnil. Byl velmi napínavý a dějem se mohl vyrovnat knihám od zkušených autorů. Rozuzlení příběhu bylo na mě zase příliš rychlé a jednoduché. Adam Baxa mi byl ale jako hodně sympatický, ráda si přečtu pokračování, pokud autor napíše další díly.

hostynka
15.07.2019 4 z 5

Kdo čeká oddechové čtení, nedočká se! To ale nic nemění na tom, že takhle kniha se může směle srovnávat s tak aktuálně oblíbenými severskými detektivkami, s prvky sci-fi. Delší start (první část), na čtenáře náročnější na orientaci v čase a prostoru, naprosto vynahradí druhá část, která je prostě skvělá. Jazykové hrátky, metafory, napínavý děj - radost číst! Obavy, že by člověk neporozuměl závěru, jsou u této knihy naštěstí zcela liché, zároveň však autor dává dostatečný prostor k vlastním úvahám o prioritách, o morálce, o smyslu života... Skvělé, na čtenáře náročnější čtení!

kirkpatrick
05.07.2019 4 z 5

Zajímavý futuristický román nebo thriller. Zvláštní děj, který se pohybuje mezi slátaninou, jak už tu někdo poznamenal v komentářích, až k sofisticky napsanému příběhu. Chvilku jsem si to užíval a chvilkami jsem nevěděl o co jde, ale jako prvotina se mi to líbilo.

JanaJ.
05.07.2019 5 z 5

Velmi originální román. Moc se mi to líbilo.

Musím se přiznat, že mám slabost pro literaturu, kde netuším, co se stane na další stránce. Jsem ráda překvapována a tady se to autorovi povedlo mnohokrát.

Původně jsem plánovala, že si to přečtu během červencové dovolené, ale když už jsem se začetla, tak mě to draplo a nepustilo. I když jsem se v noci moc nevyspala. :)

Skiller
29.06.2019 5 z 5

Na tuhle knihu jsem dostal tip, který velmi rád posílám dál. Fakt doporučuji.
Komentář po první části: Zajímavý, jen se to trochu táhne.
Komentář po druhé části: Zajímavý a vtáhne vás to do děje!
Komentář po třetí části: Paráda! Musel jsem to dočíst přes noc!
Pokud vydržíte, čeká na vás z mnoha důvodů velmi originální román. Těším se na druhé přečtení, abych si to mohl pořádně vychutnat.
Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Čtyři za ten začátek. Ale je to prvotina, takže jsem byl trochu shovívavý.

Dela111
27.06.2019 1 z 5

Vyjadřuji jisté uznání všem, kteří dokázali nebo ještě dokážou tuto knihu dočíst. Já ji původně nechtěla hodnotit ani komentovat, protože jsem ji nedočetla. Nakonec právě proto hodnotím.
Přečetla jsem už mnoho knih a jen velmi málo jsem jich nedočetla. Teď hned si na žádnou další ani nevzpomínám. Tady jsem skončila někde před polovinou. Ještě tam jsem nechápala o co vlastně jde, kam příběh směřuje... Chystala jsem se na thriller a dostala fantasy a romantiku... nebo co to vlastně bylo... Ani nevím, měla jsem velký problém udržet pozornost, celý děj mi připadal jako jedna velká slátanina.
Je spousta knih, které bych si ráda přečetla a já si natolik vážím svého času, že tady ho plýtvat nebudu. Je možné, že je to vlastně úžasný příběh... jen prostě není pro mě... ;-)

shaula
09.06.2019 4 z 5

Zvláštní kniha... Na začátku jsem si říkala, co se to tam děje, o co jde, nechápu, tohle asi nedočtu. Ale pak mě to tak chytlo, že jsem se nemohla odtrhnout :-) Jedině mi trošku vadilo už zde zmíněné skákání v ději, že jsem přesně nevěděla, KDY se teď nacházíme. Ale to nejspíš k tomu patří a byl to autorův záměr. I po dočtení mi trošku stále uniká smysl celé té zápletky (jako PROČ VLASTNĚ?). Čte se to ale vážně dobře a pokud je tohle prvotina, tak bravo a těším se na další knihy.

oblakaknih
24.05.2019 3 z 5

Myslím, že bych si knihu nikdy nepřečetla, kdybych ji nevyhrála.
Byla pro mě velkým překvapením
Nevěděla jsem, co od ní očekávat.
Příběh je velmi originální! Obdivuji autora, že dokázal něco takového vymyslet. Je to velmi nadějná myšlenka, ale troufám si říct, že ji autor mohl více rozvinout a rozsáhleji popsat sci-fi prvky.
Kniha byla čtivá, ale nejlépe se četla prostřední část.
Autor dokonce zmínil Harryho Pottera a můj oblíbený seriál most.
Příběh se odehrával ve více státech, takže zde vystupovali i postavy jiné národnosti. Tohle autor znázornil v německých a anglických větách / slovech.
Co mi na knize vadilo bylo skákání v ději, špatně jsem se v něm orientovala a chvíli mi trvalo, než jsem si vše srovnala. Bylo to trochu zmatené.
Jsem ráda, že se mi do ruky opět dostala kniha od českého autora.

eleska
03.05.2019 5 z 5

Horká novinka z žánru sci-fi thriller a prozaický debut Pepy Rubáše je něco, co vám nedovolí se od čtení odtrhnout! Příběh elitního právníka Adama Baxy vás bez varování vtáhne do děje.
Pokud zbožňujete propracované dramatické zápletky, při kterých skoro zapomenete dýchat, akční scény, kdy máte nutkání hryzat si nehty a zároveň pečlivě cizelovaný a v klidnějších pasážích až poetický jazyk, který vás zašimrá až vy-víte-kde, je to knížka pro vás.
Hlavního hrdinu si určitě zamilujete stejně jako já, protože nejde o žádnou vyumělkovanou povrchní postavu, ale o živého chlapa, kterému jeho chování věříte a postupně pochopíte jeho pohnutky, které ho dovedly k dokonalému zázraku s hluboce modrýma očima jménem Laila…
Moc jsem si oblíbila některé pasáže (nebudu spoilovat!) a jsem si jistá, že časem naprosto určitě některé citáty z Laily zaplaví internet, protože to, jak se Rubáš mazlí s některými metaforami je přímo lahůdka! :)

Štítky knihy

prvotina české sci-fi

Autorovy knížky

Josef Rubáš
česká, 1982
2019  68%Laila

Kniha Laila je v

Právě čtených2x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce76x
Chystám se číst62x
Chci si koupit10x