Lacho z rodu Ha

Lacho z rodu Ha https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69364/bmid_lacho-z-rodu-ha-65d24a532d829.jpg 4 17 1

Hrdina příběhu, dvanáctiletý kočovník Lacho, si jistě získá přátelství mladých čtenářů pro svou odvahu, houževnatost a upřímné srdce, takže budou s tím větším pohnutím i napětím sledovat jeho podivuhodná dobrodružství. A jsou to dobrodružství, o jakých se nesní nejen našim dětem, ale ani jeho tibetským vrstevníkům: dvouletý pobyt v himálajském klášteře, nebezpečný útěk, účast v karavaně jedoucí pro sůl k vysoko položeným solným jezerům, boj s bandity, vyhnanství a opět kočovný život, obchodní karavany a cestování. A když kniha končí Lachovým snem, stát se jednou poháněčem „železného draka“ – auta, věří čtenář, že Lacho svůj sen uskuteční, a že i po celém Tibetu se brzy rozjedou železní draci a přinesou mu pokrok. 13-035-64... celý text

Přidat komentář

Yarwen
22.11.2019 1 z 5

Lacho, mladý tibetský pastevec, byl vybrán, aby se stal lámou v budhistickém klášteru, nicméně různé zvraty nakonec zapříčíní, že se stane placeným poháněčem jaků a začíná poznávat místa, o kterých slyšel jen vyprávět.
Kniha je napsaná poutavě, vytkl bych jen událost, kdy silný a neohrožený Lacho, kterého nic nerozhodí, se rozklepe pod pouhopouhým přísným pohledem, až pokazí pečlivě nacvičený tanec. Rovněž konec je useknutý, čekal jsem další příhody, ale autor vše ukončil plány Lacha do budoucna.
Co ale nelze nezkritizovat, je zamlčování teroru a represí, jež v té době čínská vláda na Tibet brutálně praktikovala. S čínskými vojáky se Lacho setká jen jednou a vyjdou z toho jako hodní a usměvaví chlápkové. Za tohle překrucování sktutečnosti srážím dvě hvězdy.

Štítky knihy

Tibet dobrodružství dětský hrdina dětská dobrodružství

Autorovy další knížky

Marian Leon Bielicki
polská, 1920 - 1972
1964  72%Lacho z rodu Ha
1953  0%Bakterie 078

Kniha Lacho z rodu Ha je v

Přečtených19x
Knihotéce36x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x