La Aviadora - můj sen

La Aviadora - můj sen https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218485/la-aviadora-muj-sen-218485.jpg 4 3 3

Dodnes málo známá, ale nesporně pozoruhodná životní cesta Boženy Laglerové vedla ve zvláštním napětí mezi uměním divadelní pěvkyně a nadšené letkyně. Pilotní průkaz získala již v roce 1911 jako první Češka a jako třináctá žena na světě. Další pilotku jsme měli až po sedmnácti letech. Její pilotní kariéru v Evropě i v zámoří včetně USA provázela řada velmi dramatických událostí, poznamenaných i haváriemi. Mimo jiné pomohla k proslulosti lehkého jednoplošníku Grade, který je předchůdcem dnešních ultralehkých letounů. Po návratu do vlasti dál žila a působila v Praze. B. Laglerové se dostalo velkého uznání mnoha leteckých odborníků v době, kdy se svébytné postavení žen teprve začínalo těžce prosazovat. Navždy jí náleží místo mezi předními průkopníky českého letectví. Knihu doprovází rozsáhlá fotopříloha na křídovém papíru s mnoha unikátními fotografiemi a dokumenty.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
08.11.2021 4 z 5

Vydat se na cestu k počátkům letectvím s touto pilotkou opravdu stojí za to. O její vášni pro létání nejlépe svědčí svatební foto. Takto připomenout by si zasloužily i průkopnice v jiných oborech, jejichž jména a osudy časem upadly v zapomnění.

Sirael23
21.05.2021

Nepříliš dobře napsaná kniha o velmi zajímavé ženě. Místy se dost špatně čte. B. Laglerová by si zasloužila lepší životopis.


Merlinit
16.07.2015 3 z 5

Jako životopis je kniha průměrná, coby pohled na počátky aviatiky na našem území rozhodně stojí za přečtení.

Štítky knihy

životopisy, biografie dějiny letectví

Autorovy knížky

2009  73%La Aviadora - můj sen

Kniha La Aviadora - můj sen je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
dalších seznamech1x