Biely džez

Biely džez https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98431/bmid_biely-dzez-98431.jpg 3 11 3

L.A. Quartet série

< 4. díl

Los Angeles, 1958: Mesto na počiatku novej éry plnej ziskov. Na prvý pohľad pokojné, ale len do tých čias, kým sa pavučina pekelného zla neomotá okolo jedného muža: Dava „Siláka“ Kleina, člena losangeleskej polície, ktorého prenasledujú nemravné túžby a temné tajomstvá. Mafia chce, aby umlčal federálneho svedka. Okresný prokurátor chce, aby zastrašil komunistického politika. Howard Hughes chce, aby našiel špinu na herečku, ktorá ním pohrdla. Jeho nadriadený, náčelník detektívov, chce, aby vyšetril brutálnu vlámačku, ktorá by mohla vrhnúť zlé svetlo na najvyššie miesta losangeleskej polície. K tomu sa pridáva istý štátny zástupca, ktorý chce Kleina zničiť. Dave Klein bude čoskoro stáť tvárou v tvár malému peklu, na ktoré sa premenilo jeho mesto. Je to svet, ktorý stvoril, svet, z ktorého sa za každú cenu usiluje vyviaznuť živý. Rozpráva svoj príbeh: „Už mi ostala iba vôľa pamätať si to.“ Jeho hlas je sekaný, príkry, často pôsobí rovnako surovo ako udalosti, ktoré opisuje. Kleinova vôľa sa nás dotkne, vydesí nás! Jeho príbeh, strhujúci a ostrý ani britva, prechádza špirálou času, keď všetko vrelo, keď boli kriminálne živly ovládané dobre... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

White Jazz , 1992


více info...

Přidat komentář

Kiana
05.10.2017 3 z 5

Príliš veľa postáv, zamotané.

trudoš
05.03.2015 5 z 5

James Ellroy je bezesporu jedním z nejtemnějších spisovatelů kriminálního románu. A LAPD je v jeho podání tím nejmocnějším gangem, který kdy mohl v Los Angeles fungovat. Úplatkářství, policejní brutalita a falšování důkazů na denním pořádku. Přesto se zde vyskytnou lidé, kteří se snaží se situací něco dělat, ale nemají možnost bojovat jinak, než špinavě a falešně. Pro autora prostě neexistuje černá a bílá, pouze mnoho odstínů rudé.
Oproti předchozímu L.A. Přísně tajné je příběh trochu slabší, dlouho graduje a takřka se nehýbe z místa. Finále ovšem opět stojí za to. Nekompromisní je i autorův literární styl, když totálně ořezal stavbu vět a ponechal na papíře jen to podstatné. Často však dokazuje, že neztratil schopnost používat slova, ale naopak, že dokáže s textem pracovat natolik kvalitně, že si může dovolit i takovéto experimenty.
V kombinaci s románem Lovci mafie Paula Liebermana pak ideální sestava, člověk ocení, nakolik umí James Ellroy pracovat se skutečnými postavami a událostmi.


Agi
14.09.2012 1 z 5

Gangstrovka z 50. rokov minulého storočia. Predvídateľný dej, úsečná, strohá štylistika a plochý, akčný superhrdina.

"Kúpil som si novú káru - dvesto dolárov v hotovosti. Cestou na letisko som si urobil okľuku: South Tremaine 1 684.
8.00 - ticho, pokoj.
Vnútri hlasy - bojovné, mužské.
Prešiel som dozadu, skúsil zadný vchod - odomknutý. Práčovňa, dvere do kuchyne - trhnúť nimi.
J. C a Tommy sa pri stole nalievali pivom.
"Čo??"
Čo to -
Najprv J. C. Tlmič - FLP! - mozog z hlavy. Tommy, zdvihnutá fľaša piva - FLP! - sklo v očiach.
Zavyl: "OCKO!"
"PÁN BUĽVA! PÁN BUĽVA! - obom som odstrelil oči aj tvár."

Nechápem vydavateľskú politiku niektorých nakladateľstiev. Kto presadzuje takéto knihy ?

Štítky knihy

mafie politika policie krimi Los Angeles

Autorovy další knížky

James Ellroy
americká, 1948
2002  88%L. A. Přísně tajné
2003  85%Bulvární Amerika
2010  62%Biely džez