Kybersocialismus

Kybersocialismus https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127414/kybersocialismus-127414.gif 4 5 2

Jsme přesvědčeni, že je třeba spojit tři klíčové ideje - pracovní teorii hodnoty, kybernetickou koordinaci a participativní demokracii - jako alternativu k liberální trojici cen, trhů a palamentu píší autoři Kybersocialismu v úvodu k jeho českému vydání. Autorská dvojice Allin Cottrell a Paul Cockshott vychází z kritiky názorů Friedricha Hayeka a Ludwiga Misese o "nemožnosti socialismu", kterými se nechali inspirovat nejen tvůrci české ekonomické transformace, ale i mnoho levicových intelektuálů a politiků. Kniha se zabývá modelem společnosti založeném na společenském vlastnictví výrobních prostředků, jenž spojuje systém sofistikované koordinace ekonomických aktivit s přímou demokracií inspirovanou antickým Řeckem.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , L. Marek
Originální název:

Towards a New Socialism , 1993


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
03.10.2023 4 z 5

V případě názvu knihy jde o drobný marketingový trik s použitím efektnějšího titulu, než byl ten původní ("Směrem k novému socialismu"). Nicméně, kybernetický systém navržený k distribuci a udržování optimální alokace zdrojů a de facto částečně simulující trh (tedy vyhodnocující neustále poptávku a porovnávající ji s dostupnými zdroji, které plánuje) je popsaný poměrně detailně. K této zajímavé knize, bych však připojil také několik vlastních polemických poznámek.

Především, "Kybersocialismus", byť se v ekonomické ekonomicky opírá o Marxovu pracovní teorii hodnoty, celou svou koncepcí vychází z anglosaského socialistického myšlení, které bylo a je empiricky orientované. A empirismus a prakticismus se nerozlučně pojí se svým opakem - intelektuálním utopismem.

Tak i oba autoři "Kybersocialismu" vychází z těchto dvou zdrojů: jednak ze zkušeností anglického a amerického dělnického hnutí, které bylo (a je) velice pragmaticky orientované. Jeho základem bylo odborové hnutí a praxí praktické, každodenní úkoly a drobné reformní kroky v rámci kapitalistického systému. Teprve velmi váhavě a pozdě přistoupili jeho vůdci i k řešení otázek vlastnictví a k zásahům do něj. Nicméně, zaměňovat zestátnění některých odvětví a klíčových podniků (provedené Labour party do 80. let) s faktickým znárodněním (skutečnou socialisací) je dle mého mínění chybné. Leč to jen na okraj.

Druhým zdrojem anglosaského socialismu byl utopický socialismus (velmi pěkným příkladem byla ve Spojených státech nesmírně populární kniha E. Bellamyho "Looking backwards" (1888) a její pokračování). Nechápu to apriori nijak pejorativně (pojem "utopický" používám čistě coby technický, popisný termín, za nějž jinak jen těžko hledám náhradu), nicméně v práci obou autorů "Kybersocialismu" je tato myšlenková tradice velice silně cítit. To jest, usilují velice rychle přejít od kritiky stávajícího stavu k hotovému modelu, který by bylo možné v zásadě kompletně teoreticky představit v relativně hotové podobě.
A v tom momentu vidím problém: na jedné straně si určitě nevystačíme s obecnými floskulemi o "sociálně spravedlivé společnosti" s "pluralitou vlastnictví", které nejsou nijak konkretizované. Na druhé straně hotový model v podobě, jak si jej představuje "kybersocialismus" je prostě utopií.

Je utopií, neboť chybí mezistupeň. To jest, autoři nenabízí žádnou odpověď, kdo bude takový radikálně odlišný společenský model prosazovat, jak by se měl ze současné společnosti vyvinout a jaké praktické mezikroky jsou pro prosazení takového modelu "kybersocialismu" potřeba. Už když jsem tu knihu četl poprvé, vzpomněl jsem okamžitě na často citovanou pasáž Marxe, který v Německé ideologii napsal: "Komunismus není pro nás stav, který by měl být nastolen, ani ideál, podle něhož se má řídit skutečnost. Komunismem nazýváme skutečné hnutí, které překoná nynější stav. Podmínky tohoto hnutí vyplývají z předpokladů, které existují v současné době."
Podmínky pro toto hnutí prostě nejsou. Neexistuje mezinárodní hnutí pracujících jako celek, dokonce neexistuje ani dělnická třída "o sobě", kterou by bylo možné nějak "uvědomovat". A také nevidím politický subjekt, kerý by o to mohl vůbec usilovat. Tak to napsal Bondy před skoro dvaceti lety ve své knize "O globalizaci" a platí to stále, domnívám se. Co je naprosto zřejmé: tendence k regulaci a státním (ale hlavně nadstátním) zásahům do ekonomiky živelně směřují k JAKÉMUSI typu plánování, jež se stále více prosazuje. Nicméně, takové plánování nemá se socialismem a jeho cíli nic společného, byť jej dokonce může jevově připomínat.

"Kybersocialismus" je cenný minimálně v tom, že představuje poměrně solidně promyšlený, alternativní ekonomický model fungování společnosti. A těch mnoho v učebnicích ekonomie nenajdeme. Ty jen opakují staré liberální poučky, které jsou patřičné asi stejně, jak řeči kardinála ve zlatě a purpuru citujícího Ježíšovy perikopy o "blahoslavených chudých".

NGC6715
26.06.2020 3 z 5

Pokud kniha vychází z "kritiky názorů Friedricha Hayeka a Ludwiga Misese", pak úplně nesplnila svůj účel - o reálnosti takového typu socialismu, který popisuje, stále pochybuji (ovšem o reálnosti a správnosti toho, co si představovali jako ideál Hayek a hlavně Mises pochybuji ještě více). Přesto je však kniha v mnohém inspirativní a rozhodně stojí za přečtení. Ačkoliv by takový typ socialismu nefungoval jako celek, některé jeho části by fungování schopny byly. Zajímavé jsou pohledy na komunity nebo některé historické socialistické plány, které se nakonec neuskutečnily. Bez ohledu na uskutečnitelnost mě tato kniha donutila zamyslet se nad některými věcmi, a už i to za něco stojí.


Autorovy knížky

2006  76%Kybersocialismus

Kniha Kybersocialismus je v

Přečtených5x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
dalších seznamech1x