Květiny našich babiček

Květiny našich babiček https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346774/bmid_kvetiny-nasich-babicek-w7U-346774.jpg 5 1 1

2017/01. Seznámíte se s květinami dávno zapomenutými, které vykouzlí na Vaší zahrádce či doma krásné vzpomínky na dětství. Podnázev:Nejkrásnější tradiční druhy, rostliny na slunce i do stínu, nostalgické pokojovky Původní rostliny mají často původ v lučním kvítí, které na zahrádkách zdomácnělo. Květiny, které Vám představíme se dnes opět vrací na naše zahrádky zejména na ty přírodní. Víte jak vypadá Kokořík, Mračňák nebo Řimbaba?... celý text

Přidat komentář

Snoopi
20.10.2023 5 z 5

Tu knihu jsem darovala své mamce, potrefenou specifickým druhem poklidné a pohodové mánie - zálibou v pěstování rostlin. Je to vášeň tichá: sdílejí ji nejen nepřístupní introverti, kteří se svými úspěchy kochají kdesi v ústraní, ale i komunikativní extroverti, kteří se naopak svými výpěstky nadšeně chlubí, a všechny spojuje jediné: láska ke všemu, co roste, slouží užitku, okrase a hlavně neškodí. Je to vášeň neškodná: tihle blázni se od jara do pozdního podzimu hrabou v hlíně, vedou vážné diskuze o tom, jak vyhánět ze svých zahrad krtky a další "podvratné živly", a když svou úrodu sklidí a udeří mrazy, ani doma nijak nezahálejí a svou péči zaměří aspoň na "tropy a subtropy", nastrkané do květináčů.
Mamka svým květinám skutečně rozumí: ví, co každá z nich opravdu potřebuje, zná jejich bolesti a umí léčit jejich rány a neduhy - občas mám dojem, že ty rostlinky rostou jen kvůli tomu, aby jí tu péči mohly vracet. A pak ta nepokrytá radost, když na jaře zasázená semínka vyklíčí... když rozkvetou všechny orchideje... když v létě balkón oživne truhlíky plné muškátů... když se svět rozzáří pestrou škálou barev kvítků, jimž pomohla na svět... to je panečku štěstí! A rozumím tomu i já, přestože takhle vášeň mě jinak zcela míjí.
Mamka má doma spousty příruček o pěstování rostlin, ale vlastně do nich ani nemusí nakukovat - péči o rostliny zvládá s přehledem. Trochu jsem se tedy obávala, jak knihu přijme, ale nakonec v ní listujeme obě. Příručka není příliš obsáhlá, zaujme však svým obsahem a úžasnými fotografiemi. Jednotlivé kapitoly se věnují trvalkám na slunce, trvalkám do polostínu, trvalkám do stínu... letničkám, dvouletkám, cibulovinám, dřevinám - a nakonec pokojovým rostlinám. Některé květiny dobře znám - hluchavka, chrpa, růže, kdouloň, kala, asparágus... Jiné mě nepřestávají fascinovat už jen svými názvy: janeba, bělozářka, čistec, srdcovka, dlužicha, třemdava, udatna, krásenka, mračňák, štěničník, kořenokvětka, popelovka... Takže i to srdce lingvisty zaplesá :-)

Štítky knihy

květiny

Autorovy další knížky

2017  100%Květiny našich babiček
2013  60%Cukety & dýně
2016  100%Zahrádkářův rok
2015  70%Pěstujeme bylinky
2021  50%50 rad mazaného zahradníka

Kniha Květiny našich babiček je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x