Kurz tvůrčího psaní 1 aneb Jak psát hezky česky

Kurz tvůrčího psaní 1 aneb Jak psát hezky česky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106936/mid_kurz-tvurciho-psani-1-aneb-jak-psat-gXr-106936.jpg 4 19 4

Kurz tvůrčího psaní tvoří dvoudílnou knižní edici. Je určena nejen začínajícím spisovatelům, ale všem čtenářům, kteří mají rádi svůj mateřský jazyk – ať už mají ambice stát se autory různých literárních útvarů, přispívat do novin a časopisů, anebo prostě jen chtějí psát hezky česky. První díl knihy je primárně zaměřen na jazykovou a stylistickou část, která tvoří základní předpoklady úspěšného psaní. Naleznete zde mnoho rad a poučení, například jak oživit text a upoutat čtenářovu pozornost, jak psát osnovu díla nebo koncipovat úvod, co všechno je dobré vědět, ještě než začnete psát, nechybí ani přehled důležitých stylistických zásad apod. Kniha je rovněž plná ukázek a příkladů, na co při psaní dávat pozor a čeho se vyvarovat, a také doporučení jak své budoucí čtenáře zaujmout. Obsah knihy tvoří základní pilíře k tomu, aby měl budoucí autor vůbec na čem stavět.... celý text

Přidat komentář

Marekh
22.03.2024 4 z 5

Tato kniha je určena nejen začínajícím spisovatelům, ale také čtenářům, kteří se zajímají o psaní. Tento díl je především zaměřen na jazykovou a stylistickou část.

V knize nalezneme témata jako Jak se shromáždí a utřídí materiál, Osnova, Čemu se při psaní vyhnout, Jazykové jevy všeho druhu, Metody oživování textu, Naučný text, Když píšete pro děti aj. Součástí knihy jsou také rozbory, ve které se nacházejí praktické ukázky.

Myslím si, že kniha je inspirativní a může být užitečná pro všechny, kteří se chtějí zlepšit ve psaní textu. Člověk někdy napíše nějaký text a pořádně si neuvědomí, že se dopustil stylistických chyb. Tímto způsobem může chyby eliminovat a dávat pozor, abych se jich příště nedopustil. Tuto příručku můžeme mít po ruce, a pokud si nejsme s něčím jistí, můžeme do ní nahlédnout a inspirovat se.

Je vidět, že autorka je odbornice na oblast tvůrčího psaní. V průběhu knihy a také v kapitole Rozbory to jasně dokládá. V této části se nacházejí různé texty, které následně autorka opravuje s náležitým vysvětlením, co je v textu špatně a dává příklady správných tvarů. Čtenáři se můžou nad jednotlivými texty zamyslet, jestli jsou správně napsány či nikoliv a jaké změny by případně udělali. Je to praktické cvičení. Některé texty jsou zarážející a na první pohled mi neseděly, u jiných částí jsem nic špatného nepostřehl, a přece jen se v nich nacházely chyby. Texty jsou na různá témata – historie, příroda, pohádka, čokoláda.

Myslím si, že nejdůležitější ze všeho je pro začínající spisovatele zajímavý příběh, který má čtenářům co říci. Samozřejmě během psaní se dopustí autor rozličných chyb – gramatických, stylistických a jiných. Ale pokud je příběh zajímavý a klasické nakladatelství mu dá zelenou, tak autorovi přicházejí na pomoc redaktor, korektor a další lidé, kteří pracují na knize. Tím chci říci, že autorův rukopis projde mnoha rukama a tito lidé opraví různé chyby a nedostatky, což autorovi velmi pomůže a umožní mu dostat knihu na knižní trh s co nejméně počtem chyb.

Přemýšlel jsem o tom, jestli může být užitečný kurz tvůrčího psaní pro začínajícího spisovatele, který vede lektor. Myslím si, že autorovi takový kurz může pomoci a určitě nebude na škodu takový kurz absolvovat, pokud je autor nováček a se psaním nemá žádné zkušenosti. Autorovi může kurz přinést rozhled, uvědomit si strukturu příběhu a používání jazyka. Neméně podstatná je kreativita, která se nedá naučit a je to jedinečná schopnost každého autora, jak si s celkovým příběhem pohraje. Pochopitelně záleží na každém jednotlivci, jestli mu takový kurz bude k užitku nebo nikoliv.

hlavin
18.02.2017 5 z 5

Kniha je asi tak o dvě třídy lepší než knihy Markéty Dočekalové. Neobsahuje jen nějaké plané řeči, ale skutečné rady a příklady.


Katy007
18.01.2014 5 z 5

Knížka je skvělá. Ho dí se spíš k nakouknutí v případě potřeby než k tomu celou ji od začátku do konce přečíst.

sidonie kermack
21.01.2012 5 z 5

Knížku jsem si koupila spíš na doplnění knížek věnujících se psaní:-).

Štítky knihy

tvůrčí psaní

Autorovy další knížky

2007  84%Kurz tvůrčího psaní 1 aneb Jak psát hezky česky
2008  74%Kurz tvůrčího psaní 2 aneb od fejetonu po román
2022  67%Jak na tvůrčí psaní