Kurs obecné lingvistiky

Kurs obecné lingvistiky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184165/bmid_kurs-obecne-lingvistiky-184165.jpg 4 17 2

Ženevský jazykovědec Ferdinand de Saussure (1857–1913) byl nazván otcem či Koperníkem moderní lingvistiky a přirovnáván k Einsteinovi. Jeho podíl na formování nové obecné jazykovědy byl v každém případě mimořádný a jeho vliv patrný v celé řadě dalších humanitních disciplín. Kurs obecné lingvistiky vznikl jako rekonstrukce de Saussurových přednášek ze zápisků několika jeho posluchačů. Poprvé vyšel v roce 1916 a záhy se stal základním dílem obecných jazykovědných studií, epochálním předělem ve vývoji moderní jazykovědy, na jehož proslulosti ani mnoho desetiletí nic neubralo. Základní text byl později ještě doplněn cennými komentáři významného italského lingvisty Tullia de Maura. Vydal Charles Bally a Albert Sechehaye za spolupráce Alberta Riedlingera, komentáře napsal Tullio de Mauro. 1. vydání... celý text

Literatura naučná Jazyky, lingvistika
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Cours de linguistique générale , 1916


více info...

Přidat komentář

los
11.06.2018 5 z 5

každý bohemista musí začít Saussurem

standa.cerny
30.04.2013 4 z 5

Na začátku komentáře musím upozornit, že nejsem lingvista a této vědy jsem se jen velmi okrajově dotknul na vysoké škole.
Možná proto pohlížím na toto dílo z jiného pohledu. Naprosto obdivuju systematičnost, se kterou se Ferdinand de Saussure vypořádal s vymezením celého oboru a jeho rozdělení na části, které lze do jisté míry studovat odděleně. Přísně použité postupy a způsob uvažování lze, dle mého názoru, využít nejen v každé vědecké disciplíně, ale i při každém řešení rozsáhlého problému.

Tento pán musel mít obrovskou představivost a dar abstraktního myšlení. Díky čemuž byl schopen vybudovat univerzální systém pro studium libovolného jazyka.

V popisu knihy je autor přirovnáván k M. Koperníkovy nebo A. Einsteinovi. Po přečtení knihy s tím musím souhlasit.


Autorovy knížky

Ferdinand de Saussure
švýcarská, 1857 - 1913
2007  89%Kurs obecné lingvistiky

Kniha Kurs obecné lingvistiky je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst35x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x