Kupcova aféra

Kupcova aféra https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58814/kupcova-afera-58814.jpg 3 13 4

Přidat komentář

RoBertino27
17.07.2023 3 z 5

Ačkoliv je zřejmé, že půjde o detektivku, nebo spíš hospodářskou kriminálku z oblasti filatelie, lze jí bez problémů zvládnout i bez základů "zoubkovaných nesmyslů". Pro mnohé s časovým odstupem bude samotný děj poněkud složitý, místy je vysvětlování na samé hranici odbornosti, takže leccos může být nejasného. Což nijak neovlivňuje celkové vyznění knihy.

Eicherik
26.07.2018 3 z 5

Hlavní postavy příběhu jsou filatelista spekulant Karel Kupec a recidivista, zlodějíček a vykradač chat, Josef Kudláček. Jejich osudy se v jisté míře spolu protnou. Příběh je to hodně propracovaný, ale pro dnešního čtenáře bude tato krimi spíše nezáživná. Ještě bych zmínil jednu postavu. Tou je Hana Tichá, která opravdu nezklamala.


marlowe
14.07.2018 3 z 5

Klady:
1) autorova detailní znalost prostředí a perfektní obeznámenost s policejní prací (tipuji, že pan Novotný byl příslušníkem VB)
2) schopnost přetavit proces fádního shromažďování důkazů do příběhu, který nakonec "šel číst"
3) v podstatě sympatičtí hrdinové
4) styl vyprávění, který rozhodně neurazí

Zápory:
1) na detektivku přece jenom hodně "nehybné"(děj se z valné části odehrává za psacími stoly policajtů a v rovině výslechů, citací posudků znalců atd.)

Memento:
Jestli si ale z knihy něco odnesu, potom jakési orwellovské déjà vu, znovuuvědomění si dneska už stěží uvěřitelné skutečnosti, že za socíku vás mohli zavřít, až zčernáte třeba i za to, že jste si vyměňovali poštovní známky se zahraničími sběrateli – a nenechali si tuto činnost požehnat od vrchnosti. A soudruzi byli tak důkladní (a mstiví), že na dopadení podobných "padouchů" byli ochotni obětovat všechno.

Citace:
1) V této etapě měla jedna kopie spisu "Případ Kupec" už více než sedm set stran a ještě nebyl všem dnům konec. Nadporučík Polák pracoval téměř dvanáct hodin denně a ti, kteří mu pomáhali, na tom nebyli lépe.
2) … je vinen, že za prvé, jako člen klubu filatelistů nakupoval nadměrné počty známek v sériích téže emise s úmyslem je později vyměňovat či prodávat a nashromáždil tak vlastní filatelistickou potřebou nezdůvodněnou zásobu známek (…) a za druhé proti platným předpisům vyvážel do zahraničí a získával ze zahraničí mimo výměnné středisko poštovní známky (…) tedy za prvé, podnikl jednání pro společnost nebezpečné, kterým si opatřil ve větším rozsahu předměty větší hodnoty v úmyslu se ziskem je prodat nebo směnit (…) a odsuzuje se (…) k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání osmnácti měsíců …

Resumé:
Byla to podivná doba…

behe
04.09.2017 5 z 5

čtivá kniha, zápletka není moc propletená, ideální a odpočinek

Štítky knihy

filatelie české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

1985  62%Kupcova aféra
1982  67%Zrádné konto
1989  83%Safír pro Eržiku
1981  67%5 podozrivých
1991  80%Slovensko v obrazoch - Výtvarné umenie

Kniha Kupcova aféra je v

Přečtených17x
Knihotéce37x
Chystám se číst1x