Kuneš Sonntag. Životní příběh z dvacátého století

Kuneš Sonntag. Životní příběh z dvacátého století https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234480/mid_kunes-sonntag-zivotni-pribeh-z-dvac-okV-234480.jpg 4 9 3

Kuneš Sonntag (1919–2010) byl synem prvorepublikového ministra, zapojil se do protinacistického odboje a v listopadu 1939 jej jako studentského vůdce zatklo gestapo. Spolu s dalšími českými vysokoškoláky byl odeslán do koncentračního tábora Sachsenhausen, kde strávil tři roky.

Přidat komentář

Jihorka
28.06.2017 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Moc nevyhledávám knihy psané formou rozhovorů, ani téma života v koncentračních táborů, přesto mě kniha nadchla. Bez patosu, nabitá fakty a historickými souvislostmi. Klobouk dolů před životním pohledem "hlavního hrdiny".
Škoda jen, že druhá půle jeho života je v porovnání s tou první podána mnohem stručněji, ale to si již vynutily nevyhnutelné okolnosti.
Rozhodně doporučuji ke čtení.

strana1-100
29.12.2016 5 z 5

Velmi kvalitně zpracovaná biografická kniha, na které pan Fiala odvedl kus práce. Životní příběh zajímavé osobnosti Kuneše Sonntaga je podán snadno čitelnou a o to autentičtější formou rozhovoru. Vypráví o svých zážitcích z koncentráku i následně komunistického lágru, o životě mezi tím. Jsem přesvědčená, že tato kniha zaujme i čtenáře, který nemá tato témata rád.


Kakho-Oto
21.02.2015 4 z 5

Pan Sonntag vypráví svůj životní příběh, který by si každý asi rád ušetřil. Tři roky v koncentráku Sachsenhausen - Sonntag zde pracoval i v kantýně, proto znal osobně i Himmlera, který do tábora dojížděl. Zápotocký mohl panu Sonntagovi děkovat za záchranu života. Sonntag se několikrát v životě setkal s K. H. Frankem, kterého pomáhal usvědčit před Národním soudem. Po roce 1948 měl pan Sonntag problémy, poněvadž byl soukromým zemědělcem. V roce 1950 byl zatčen, poněvadž komunisté pomocí provokace Sonntaga zapojili do odbojových aktivit proti režimu. Pan Sonntag zažil estébácké výslechy v Uherském Hradišti, v jeho případě bez použití násilí. Následovalo šest let v uranových táborech, zčásti za prezidentství A. Zápotockého, který Sonntagovi nijak nepomohl. Pan Sonntag se ve svém životě osobně setkal s řadou známých osobností, mj. i s Gottwaldem či Smrkovským. Během devíti let věznění měl relativní štěstí, poněvadž ho dobře přestál. Nicméně zažít to, co zažil on? Děkuji, nechci. Výborná kniha s poselstvím.

Štítky knihy

koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) studenti političtí vězni protifašistický odboj

Autorovy další knížky

Jindřich Fiala
česká, 1959
2018  75%Vasil Dulov: Na frontu přes gulag
2013  84%Kuneš Sonntag. Životní příběh z dvacátého století
2014  100%Clay-Eva ve vzpomínkách radisty skupiny a spolupracovníků
1998  0%Dietary Guidelines in the Czech Republic

Kniha Kuneš Sonntag. Životní příběh z dvacátého století je v

Přečtených12x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x