Kůň nežere okurkový salát

Kůň nežere okurkový salát https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170210/kun-nezere-okurkovy-salat-170210.jpg 4 60 6

Kniha vypráví zážitky doktora filozofie, vracejícího se ze zahraničí poprvé do svobodné rodné země. Doktor s nadhledem sleduje počínání občanů v džungli kapitalismu, střetává se s pozoruhodnými lidmi, které nová realita nepoznamenala a ani poznamenat nemůže, občas narazí na ukázkového blba.

Přidat komentář

KarzHa
04.11.2019 1 z 5

Možná to bylo tím, že jsem to četl celé ve (zpožděném) vlaku. Možná proto mi uniklo, proč západní vědec, na slovo vzatý, znovu a znovu mění svou analýzu o SSSR. Možná prot taky doteď nevím, proč kůň ten salát nežere, a možná ani to, proč by vůbec měl

Damato
29.08.2019 4 z 5

Vyloženě pohodové čtení - ovšem , když si uvědomíme, jak dalece je vypodobněn klasický český maloměšťák- " trochu ty, trochu já, trochu my všichni...", tak zas taková legranda to není. ale za mě 4*, zasmála jsem se u toho i sama sobě. A protože i já pamatuji dobu, kdy jsme se hlava nehlava vrhali všichni do podnikání a nejdůležitějším faktorem bylo mít dobrý auto a jednou za rok na dovču a to jedině k moři...... a tak teď ráda jezdím po naší, české krajině , kochám se českou přírodou a českými penziony a všude se domluvím, nikde na mě nekoukají , jak na socku z východu.... možná, že si té demokracie už pomalu přestáváme vážit a bereme ji jako automatickou, ale každá doba má prostě svá úskalí a své plusy. Nakonec, buďme rádi, že můžeme alespoň chvilku tady , na tom kulatým světě " pobejt"


xxtom
20.08.2015 4 z 5

Vyprávění o návratu českého emigranta z USA po pádu komunismu. Pohodové nenáročné čtení někdy k smíchu, někdy k zamyšlení.

minimalista
14.09.2014

Výborný román o našem světě

Kachora
24.06.2013 2 z 5

Nenucenost byla tím, co mě po celou dobu čtení na knize bavilo, zároveň ale i tím, co mě někdy nudilo. A za sebe musím potvrdit, že v knize najdete (mimo jiné) i to, co slibuje přebal - "poláčkovsky vlídný humor".

...Čím víc řečí, tím míň je o čem hovořit. A čím míň je o čem hovořit, tím je opět víc řečí.

...Proč by zahrada nemohla být jako louka?

...Pokrok není zdarma.

...prodávající by měl být stejně lákavý jako zboží.

...Pochopil, jak marný a bezbranný je intelekt a jak zbytečné a plané je vědění tam, kde se lidi těší jen na zabíjačku.

...Nevýhoda vzdělanců spočívá v tom, že ve chvíli, kdy jejich oponent je na jiné úrovni, než na kterou jsou zvyklí, ztrácejí půdu pod nohama a uchylují se k impulzivním reakcím.

...Nikdy není stejné jít stejnou pěšinou.

...Zde odpočívá muž, který nic nezanedbal a vše stihl. Odešel bohužel právě v okamžiku, kdy měl čas na odpočinek.

vejnar
17.01.2012 4 z 5

Příjemné oddychové čtení, 85%.