Oheň

Oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155247/bmid_ohen-XTc-155247.jpg 4 169 22

Kruh série

< 2. díl >

Napětí stoupá v Engelsforsu. Vyvolené mají začít druhý ročník na gymnáziu. Celé letní prázdniny tajily dech v očekávání dalšího tahu démonů. Hrozba však přijde z místa, které by nikdy nepředpokládaly. Je čím dál zřejmější, že v Engelsforsu je cosi velmi, velmi zvrácené. Minulost se spřádá se současností. Živí potkávají mrtvé. Vyvolené jsou svazovány čím dál těsněji k sobě a opět si musí připomenout, že magie nemůže zhojit nešťastnou lásku nebo spravit zlomená srdce. -- 1. vydání. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Eld , 2012


více info...

Přidat komentář

Luigi1
27.03.2024 5 z 5

Velice dobře napsané dobře se čte

Charmedka
25.02.2022 3 z 5

Oproti prvnímu dílu jsem se konečně zorientovala v postavách a asi ty postavy jsou za mě největším plusem knihy. Hrdinek je několik, každá jiná a každá se svými starostmi, díky čemuž si k nim čtenáři lépe najdou cestu a ztotožní se s nimi, což je sympatické.

Je to kniha/série plná magie, přátelství, lásky, ale i závisti. Osobně už se cítím na tyhle knihy stará a nedokážu je tolik docenit, věřím ale, že mladším čtenářkám by se mohly líbit více.


Andynka
17.05.2020 2 z 5

Tohle je tak zbytečný díl. Naprostá muka při čtení 635 stránek. O ničem.... nic nového se nedozvíte... je to vyloženě jen vycpávkový díl.
Vlastně k tomu to dílu není ani, co dodat.
Zaujal mě a konec, díky němu si kniha zasloužila alespoň 2*. Jinak bych ji dala hodně slabou jedničku.

Alex.rrr
13.12.2019 4 z 5

Ke knize bych nebyla tak skeptická. Překvapilo mě bud vysoké nebo nízké hodnocení. Ale kniha splnila co jsem očekávala - young adult fantasy. Příběh je psaný volně, dobře se čte a neočekávám velké konspirace ani překombinovaný děj. Co je za mě velké plus a zasloužilo si ode mě hvězdičku navíc je, že autoři se nebojí zabít hlavní postavy. Což u většiny knih je jen strašák a smrt nikomu neublíží. Zde je tomu jinak a o to je pro mě děj blíž.
Skupina nesourodých kamarádek se opět snaží zachránit svět před démony a snaží se naučit ovládat svoji magii. U knihy jsem se pobavila, zasmála, strachovala a na konci i ukápla slza. Super oddychovka.

Rebarborka
24.09.2019 1 z 5

Problémy jedničky se natahují i ve dvojce...
Mínusy:
- natahovaný děj
- vykreslení dospělých
- závěrečnému střetnutí chybí tempo
- mizerná redaktorská práce na knize (viz níže)
Plusy:
+ od strany 400 se začíná něco dít
A teď budu dštít síru na překlad/mizernou redaktorskou práci na knize. Ve Švédsku jsou ve znalosti angličtiny mnohem dál než my, proto opravdu nechápu výskyt anglických slov, zvlášť když mají český ekvivalent - častým jevem jsou "alright" a "shit", jenže "Od té doby, co udělala walk-over" je značně nesrozumitelné, zarážející: "Stojí ji velké úsilí, aby změnila fokus." nebo k smíchu: "Třeba z ní bude úplně jiný člověk. Nebo zelenina." (pravděpodobně bylo v originále anglické slovo "vegetable", což sice znamená "zelenina", ale taky něco jako "ležák" = komatózní člověk). Texty písniček beru, ale citát se snad dá přeložit.
Dalšími zajímavými prvky jsou kreativní překlady ("cuckovatá sedačka") a vyloženě špatná slovní spojení ("zářivé zkušenosti", "nepřipravená písemka" = neohlášená, "projde hodina" = uplyne, "kruhy se zaktivizují" = zaktivují, "mohla bys to dát míň" = ztlumit). Piké triko jsem si musela googlovat a doteď nevím, co je myšleno "cyklostylem" ("nesla svazek cyklostylů"), vzhledem k tomu, že podle strejdy Googlu je to přístroj na rozmnožování písemností.
To, že je kniha určena nenáročným náctiletým čtenářům, neznamená, že ji můžu odfláknout.

eliskaprchalova
19.08.2019 5 z 5

Výborná fantasy kniha.

katushah
26.01.2019 3 z 5

Po skvělém prvním dílu, mně tento trochu zklamal, zápletka mně moc nezaujala. Každopádně pořád je to příjemná a oddechová četba.

pet_fleur
05.06.2018 5 z 5

Druhý díl jsem přečetla jedním dechem.

tulip131
21.07.2017 3 z 5

Tento druhý díl byl čtivějši než první. Avšak stále mě rušilo to, že jsou hlavní hrdinky děti - musí sedět u nedělního oběda, musí se dovolit zda můžou jít ven...jak jsem napsala u prvního dílo, kdyby byly starší, bylo by to jiné kafe.

HYPNOS88
18.07.2017 3 z 5

Stejně jako druhý dil. 3* jsou přesné. Je to příjemné oddychové čtivo, ale ... čtivo po 12 letá devčata.

Aivinka
16.04.2017 5 z 5

Musím říct že zatím jsem nadmíru spokojená, někdo může říct že se příběh až moc táhne a možná má z části pravdu. V knize je plno zbytečností a podrobností ale věřte nevěřte, mě se to docela líbí. Konec mě docela omráčil a už sem začala číst třetí díl. Máte se na co těšit :)

Shira27
20.02.2017 5 z 5

První díl mě tolik nenadchl, ale v druhým se toho hodně dělo. Někomu možná přijde, že se to táhne, ale stránky doslova mizí pod rukama :D
Bylo mi řečeno, že třetí díl je ještě lepší. To, že má 800 stránek, pro mě nebude žádný problém, vzhledem k tomu, jak mi uteklo těch 640.. :)

bookmania
30.07.2016 2 z 5

První díl byl super... ale tenhle? Do půlky knížky se tam skoro nic neděje.. Chápu, že holky řeší svoje problémy, ale i tak mi přijde, že děj je velmi natahovaný a to zbytečně... Třetí díl mám doma, ale číst ho nebudu, protože má 800 stran a bude to určitě ještě více natahované. Bohužel, tato kniha je por mě zklamání..

Zelený_Drak
22.04.2016 3 z 5

Stejný dojem jako u prvního dílu. Dobře se mi to četlo, ale hlavní příběh byl nakonec zase celkem o ničem. Zápletka s PE sektou se mi zamlouvala o něco víc než jednoduché předchozí "kdo je vrah". Také se mi líbí, jak autoři od začátku dobře pracují s Idou. Myslím, že ještě sehraje důležitou roli.

Postavy jsou všechny takové prvoplánové a je jich tolik určitě hlavně proto, aby se každý mohl s nějakou ztotožnit, ale na druhou stranu mi jejich příběhy příjdou čtivě podané. Chápu, že někdo dá víc hvězdiček. Nechápu, že to kendllajf napínalo méně než Wolf Springs (Vlčí pramen). Mně tahle série ve stovnání s 1. dílem Wolf Springs přijde jako učiněný literární poklad. Akorát Kruh nebudu číst znovu, protože když už vím, jak to dopadne, tak by mě to nebavilo. Nejvíc mě na podobných knihách totiž potěší, když během čtení neuhodnu, kdo je nepřítel.

Na překladu mi vadily tytéž věci jako u Kruhu. A něco, co jsem předtím tak nevnímala, ale u dalšího dílu už mi došlo, že to je vlastně špatně... vadí mi, že překladatelka se nenamáhá s poznámkami pod čarou. Je v pořádku nechávat v textu angličtinu i tu... perštinu? Ale nebylo by od věci mít aspoň vzadu vysvětlivky s překladem, když už ne poznámky pod čarou. Ono ani tu angličtinu neumí každý tak, aby mi tam ty vsuvky v angličtině dávaly smysl. Překlad celkově tedy není kdoví co, ale není zas až tak odfláknutý, jak je dnes obecně zvykem. (Jak se dospělá ženská mohla po přečtení divit, proč ještě není další díl? To jako, že by někdo chtěl, aby překlad byl vyloženě mizerný? Protože ve 39 letech člověk snad ví, že překladatel to nevypotí za noc.)

kendllajf
30.07.2015 4 z 5

Velice dobrá kniha. Ale něco mi v ní vydilo. To nedokážu posoudit. Něco jako , že mně to vůbec ale vůbec nenapínalo. Ne jako třeba vlkodlačí pramen . Nějak jsem se nemohla vžít do děje i když přiznávám , že jak , kdy , co se to stalo Idě tak u toho jsem aji brečela. Ale přesto dobrá kniha.:)

Mikisan
15.06.2015 4 z 5

Druhý díl potěšil, stránky plynou samy a Vyvolené s vámi sdílejí svůj příběh. A ten konec, málem i slza ukápla. Skvělé!

warca
21.01.2015 5 z 5

Tenhle díl byl naprosto super, jen mě dost vadí ten konec :P

Kllara
29.09.2014 4 z 5

První díl jsem četla jedním dechem a tímto druhým dílem se to neliší.

Co mi ale trochu vadilo, je to, že některé kapitoly jsou doslova useklé a není tam třeba nějaká scéna, kdy si hlavní hrdinky něco sdělují a která by mě třeba zajímala. Neříkám že to tak není dobré, ba naopak ale všeho moc škodí. To je ale spíše otázka vkusu...

Ale to není důvod, za co ubírám hvězdu.

Kniha obsahuje plno stále omývatelných faktů, které se na sebe kupí v každé druhé povídce dvanáctileté dívky. Chápu z vlastní zkušenosti, že vymyslet něco originálního je nesmírně těžké, ale když už píšu knihu, alespoň nějaký nápad by tam měl být.

Jinak, i když jsem tu napsala kritiku, přečtu si i třetí díl. Ano, žádný zázrak z nebe Oheň není, ale na oddech bohatě stačí.

Maragad
27.03.2014 3 z 5

Děj je opět krásně plynulý a nikde se nad ničím nepozastavíte. V první polovině knihy nejsou žádná emoční nebo akční vychýlení, to si pro čtenáře nechali autoři až do druhé poloviny knihy. Je to spíš oddechová četba, kniha nás pomalu provází životem dívek, jejich problémy každé zvlášť a pak těmi společnými. Tento díl je sice opravdu obrovský, považte 640 stran, to už je tedy něco, ale kniha se čte opravdu rychle. Místy mi přišlo, že popisků je zde až příliš, ale v porovnání s předchozím dílem, je Oheň psán stejným stylem. Dokonce mi to připadá, jak kdybych první díl vůbec neodložila, ale prostě jen pokračovala ve čtení dál. Opět tu máme střídání pohledů všech dívek, a možná i díky tomu se čte kniha opravdu svižně. Děj vás nenudí, a když chcete knihu odložit, zjistíte, že to nejde, protože se tam ještě nedořešilo to či ono. Určitě stojí za povšimnutí vývoj hlavních postav, jsou dospělejší, většinou již vyrovnané se svojí situací a celkově se u většiny změnily i některé charakterové vlastnosti, jsou odvážnější, průbojnější.

Nicol González
15.03.2014 5 z 5

Užasná kniha, očekávalajsem že když první knížka byla tak dobrá, tak že jí druhá nepřekoná. Byl to však omyl. Vyprávění je užasné, ne moc zdlouhavé a pohledy různých dívek jsou popsány tak, že ten příběh snad sami žijete. Všem doporučuju.

Autoři knihy

Mats Strandberg
švédská, 1976
Sara Bergmark Elfgren
švédská, 1980

Kniha Oheň je v

Právě čtených6x
Přečtených266x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených13x
Knihotéce208x
Chystám se číst116x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x