Kroniky Nezmapovaných království: Kašpar a půlnocové

Kroniky Nezmapovaných království: Kašpar a půlnocové https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493932/bmid_rumblestar-63ff88819405d.jpg 4 7 1

Jedenáctiletý Kašpar dobrodružství nesnáší – jsou nebezpečná, nevypočitatelná a narušují jeho pečlivě vypracovaný rozvrh. Když se nedopatřením ocitne v Nezmapovaném království Hvězdidaru, chce se ihned vrátit domů. Jenže harpyje Morga ohrožuje nejen Hvězdidar, ale i Kašparův domov, takže mu nezbývá než se s Dočistou Nevděčnou vydat za mžibabami, sněžnými trolly a obry hromohnáty… a zjistit, že dobrodružství umí člověka pořádně změnit.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Pikola
Originální název:

Rumblestar , 2020


více info...

Přidat komentář

Litocha
14.04.2024 4 z 5

Zpočátku jsem hodně bojovala s tím, jak mi byli Kašpar (a vlastně i Dočista) nesympatičtí. I když rozumím tomu, proč byl Kašpar napsán právě takhle, působil prostě jako ustrašená bábovka a suchar a po čase se mi při každé zmínce o seznamu a rozvrhu otevírala kudla v kapse. Dočista mě zase dráždila svou umanutostí. To se naštěstí časem dost zlepšilo.

Postavy se docela zajímavě doplňují a vyvíjejí, jejich cesta vede nejen k záchraně království, ale především k pochopení a přijetí sebe sama. Nejmilejší postavou byl ovšem celou dobu Arlo.

Autorce se podařilo vymyslet zajímavou zápletku podpořenou podivuhodným magickým světem. Ten je naplněný různými bytostmi a bytůstkami s jasně popsanými osobnostními rysy (hodně mě bavily třeba mžibaby, ale i mnozí další), mnohými vychytávkami (Šipku bych brala všemi deseti) i vtipnými momenty a přidala i špetku moudrosti (o odvaze, přátelství, spolupráci, sebepřijetí...).

Taky překladatel se vytáhl, většina novotvarů byla přeložena zdařile a text je jazykově hravý (jen Kašparovo jméno bych asi nepřekládala, nějak se mi k němu nehodí).

Přestože samotný děj není vlastně nijak komplikovaný, v tomhle případě je nejdůležitější právě cesta (ve více významech tohoto slova).

Jak tak nad tím přemýšlím, nejspíš přimhouřím oko a i přes výhrady k začátku knihy tam tu čtvrtou hvězdičku přece jen připlesknu. Vlastně se dost těším do dalšího království, i když mi bude líto, že se v něm asi nesetkám s postavami, které jsem si tady oblíbila.

Autorovy další knížky

Abi Elphinstone
skotská, 1984
2023  86%Kroniky Nezmapovaných království: Kašpar a půlnocové
2017  80%Zlodej snov
2024  0%Dvojčata a kapradí
2018  93%Strážca tieňov

Kniha Kroniky Nezmapovaných království: Kašpar a půlnocové je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce31x
Chystám se číst15x
Chci si koupit11x