Kříž a půlměsíc 2 - V zemi půlměsíce

Kříž a půlměsíc 2 - V zemi půlměsíce https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236787/bmid_kriz-a-pulmesic-2-v-zemi-pulmesice-JIZ-236787.jpg 5 1 1

Přidat komentář

braunerova
08.08.2022 5 z 5

Výborný dobrodružný román s faktografickým přesahem. Druhý díl popisuje boje Rusů a Turků ve Valašském knížectví a potlačení řeckého povstání v roce 1854. Zajímavé byly pasáže o tureckých kozácích, křesťanech, kteří odmítli přijmout islám, a proto nemohli být součástí turecké armády. Kromě různých dobrodruhů mezi nimi bylo mnoho Poláků - revolucionářů, kteří bojovali proti ruské okupaci. Autor uvádí i jména velitelů a jejich osudy. Výborně bylo popsáno obléhání Silistrie.
Vůdci povstalců Karaiskakis, Grivas a Tzavelas, ruský generál Schilder nebo polský šlechtic Iskander paša jsou historické osobnosti.

"Když plný kotouč měsíce vrhá bílé světlo na skály a lesy, pozvedá se vlkodlak ze svého hrobu. Drápy a vlasy rostou mu ve smrtelném spánku. Teplá krev proudí v jeho žilách. Neboť si jí v příšerných nocích, kdy svítí úplněk, obnovuje: prochází krajem, přissaje se svým obětem na hrdlo a pije jim rudou krev."