Kritické myšlení

Kritické myšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479442/bmid_kriticke-mysleni-JJg-479442.jpg 5 11 3

Kritické myšlení, v nejjednodušší rovině definované jako schopnost nezávisle posoudit určitý problém, je klíčovou dovedností v každodenním životě. Z tohoto pohledu je neuvěřitelné, jak málo pozornosti je mu věnováno v našem veřejném prostoru i v domácím písemnictví. V předkládané monografii autor postupně vysvětluje význam kritického myšlení, jeho jednotlivé pilíře, jevy ovlivňující kritické myšlení, chyby v argumentaci a poskytuje základní návod, jak s kritickým myšlením pracovat v praxi. Publikace je věcná a didaktická, přesto si nečiní nároky na úplnost. Veškeré uvedené teze jsou provázány s literárními odkazy v závěru knihy, kde může čtenář nalézt další prameny ke studiu.... celý text

Přidat komentář

tomas2006
14.02.2022 4 z 5

Kniha s drobnou nadsázkou obsahuje vyčerpávající a téměř kompletní popis snad všech jevů, které se nějak týkají kritického myšlení (i když si dle autora nedělá nárok na úplnost).
Jednotlivé jevy jsou popsány a vysvětleny velmi srozumitelně, jasně a čtivě. Oceňuju taky doplnění o četné názorné příklady z praxe a nejrůznějších výzkumů a experimentů.
S čím jsem u knihy měl problém, byla její struktura. Působila na mně spíše jako jakýsi slovník pojmů nebo sbírka materiálů a nikoliv, jak recenzenti přede mnou píší, učebnice nebo snad dokonce Bible kritického myšlené. Do příručky či guidelinu pro kritické myšlení má daleko (i když to možná ani nebylo cílem autora). Za mně je to skutečně spíše slovník pojmů, sbírka materiálů, popřípadě encyklopedie pojmů.
Další věci, které mně trochu vadily, byly duplicity, triplicity, kvadruplicity a jiné multiplicity v textu. Zkrátka jeden a týž pojem se v různých částech knihy vysvětloval znovu a znovu, jakoby se jednalo o něco nového. Mimo to se v knize vyskytovalo rovněž množství vzájemně si velmi podobných pojmů, někdy až téměř nerozlišitelných, které měly pouze jiný název. Ty by se zasloužili být v knize pohromadě na jednom místě.
Formátování odstavců připomíná vědeckou práci, i když při takto malém (klasickém) formátu knihy A5 může "odrážkování" typu 3.1.73 spíše zhoršovat přehlednost (než se dostaneme k pododstavci X.X.73, tak už pomalu nevíme, jestli se nacházíme v odstavci 3.1.73 a ne třeba 3.2.73 nebo 3.3.73).

Můj verdikt:
a) Po stránce obsahu knize nelze nic vytknout. Je téměř kompletním přehledem kritického myšlení, navíc srozumitelně psaná.
b) Po stránce struktury textu, neboli poskládání jednotlivých (perfektně zpracovaných) pojmů, je to ale trochu chaos, a spíše, než příručka nebo návod, na mně působí jako encyklopedie pojmů (vím, že se opakuju, ale pro shrnutí...). Ale možná jsem jen od knihy měl jiná očekávání, než byl záměr autora.

RH faktor
02.01.2022 5 z 5

Výborná kniha, která precizně zpracovala téma s velkým přesahem. Nadto se i velmi dobře čte. Bible kritického myšlení s přesahem...


hu_87
04.12.2021 5 z 5

Na toto téma asi nejlepší kniha u nás na trhu, místy má sice takový učebnicový nádech, ale pro studenty nebo zájemce o to, jak vlastně lidé uvažují, s jakými myšlenkovými klamy se můžeme setkat atp., bude knížka skvělou volbou.
Nutno podotknout, že je zde obsaženo více informací a pojmů, včetně různých "efektů", o kterých jsem v podobných knihách ještě předtím nečetla.

Kniha Kritické myšlení je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst26x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x