Kriminální případy z Orlických hor

Kriminální případy z Orlických hor https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503666/bmid_kriminalni-pripady-z-orlickych-hor-sI4-503666.jpeg 3 20 9

Orlické hory jsou bezesporu krásným koutem naší země. Ale žádná krása není bez vady. Také zde se vyskytují zloději, lupiči, vrazi, zkrátka kriminálníci. O jejich činech, ale i o těch, kteří nás před nimi brání, vypráví tato knížka. Je napsána na základě vzpomínek bývalého šéfa kriminální služby a pozdějšího ředitele územního odboru Policie ČR v Rychnově nad Kněžnou plk. JUDr. Zdeňka Hlaváčka. Kniha přibližuje třináct případů z jeho kriminalistické praxe; loupeže a vraždy, ale i trestné činy hospodářské. Dočtete se například o loupeži obrazů v opočenském zámku, o milionáři, který neměl na svačinu, ale i o vrazích a pachatelích brutálních loupežných přepadeních. Všechny uvedené případy byly kriminalisty úspěšně vyřešeny a pachatelé posláni za mříže. Knížka je tak zároveň poctou zdejším policistům, jejichž zásluhou je kraj pod Orlickými horami jedním z nejbezpečnějších míst české země.... celý text

Přidat komentář

Magrata15
16.11.2023 4 z 5

Lokalita i téma jsou mi velmi blízké, takže se mi knížka líbila.
Příběhy jsou krátké, většinou psané odlehčenou formou.
Je to spíš taková srdcovka pro bývalé kriminalisty.

lenny0753
11.09.2023 2 z 5

Pro knížku jsem se rozhodla na základě oblasti, kde se případy odehrávají a která je pro mě srdeční. Případy jako takové jsou celkem zajímavé, ale to zpracování.. věty jsou tolikrát tak zbytečně natahované, až jsem z toho získala pocit, že autor potřebuje naplnit nějaký minimální počet stran (spousta zbytečných slov a přirovnání, velká písmena). Určitě by to šlo lépe.


sakro
28.07.2023 3 z 5

Příjemné čtení. Kdo by však od knihy očekával kriminální příběhy a pozadí jejich řešení, bude zklamán. Je to opravdu jen příjemná oddechovka psaná populární formou, jak lze od autora očekávat. Možná, že kdyby se pan Hlaváček rozhodl napsat tuto knihu sám, byla by po stránce kriminalistické historie Podorlicka a Orlických hor a faktografie jednotlivých případů zajímavější.

daza.dt
21.06.2023 4 z 5

Prosím rozhodně nelze srovnávat s jinými díly bývalých policistů, se kterými se v poslední době doslova roztrhl pytel.
Zpracování a formulace dosti pokulhává, ale pokud jste rodák, tak rád a s láskou přimhouříte nebo raději nad tím zavřete obě oči.
Prostě takové naše malé milé dílo z Orlických hor, které přečtete za jedno odpoledne a možná zavzpomínáte na některé svoje sousedy. Příští kniha snad už bude jazykově lepší.

pavlinka6125
11.03.2023 3 z 5

Neohromí, ale rozhodně neurazí.
Psáno s lehkou groteskností, místy trochu jazykově těžkopádné.
Perfektní čtení na cesty do vlaku, vyjde vám to tak akorát z podhůří Orlických hor do Prahy a na cestu zpět budete shánět další čtení.. :-)
Pokud člověk zná region, kniha rozhodně zaujme.

iveta3689
26.01.2023 3 z 5

Zajímavé případy, ale zpracování pokulhává. Jako by to psal školák, který se snaží o originální obraty. Nečte se to špatně, ale ve srovnání s jinými knihami je prostě slabší

dana_vrana
25.12.2022 4 z 5

Knížka přečtená za jedno odpoledne, je to literatura faktu, žádný román. Orlické hory a Podorlicko - moje doma. Některé případy mám tedy ještě "v živé paměti", jiné jsem vůbec neznala nebo mě překvapily detaily, které se nejspíš na veřejnost dřív úplně nedostaly.

knihomolka525
22.12.2022 3 z 5

Knížka je velm útlá, psaná velkým písmem ,čtení tak na hodinu.Obsahem je velmi zajímavá.Osou je popis případu ,práce policie,odhalení pachatele(ů) a odsouzení .U některých je i černobílé foto objektu, kde se zločin odehrál.Ještě mám doma pár paperbacků s podobným obsahem. Ale jsou tam autentická fota obětí a zločinců.

Ulala
21.11.2022 4 z 5

Jsem vášnivou čtenářkou detektivek, které beru je jako (někdy velmi kruté) pohádky pro dospělé, s většinou dobrým koncem, kde spravedlnost vítězí. Není však od věcí se občas podívat i na fakta. Zločiny se stávají i u nás a to v nejmalebnějších koutech naší krajiny. Kniha Jiřího Macha, kterou tvoří převyprávěné skutečné příběhy, kterých se účastnil osobně plk. JUDr. Hlaváček, mně zlákala tím, že jsou to příběhy z Orlických hor, na které mám krásné vzpomínky z dětství. A byla to dobrá volba. Není to detektivka, jde o literaturu faktů, ale podanou velmi přijatelným způsobem.

Autoři knihy

Jiří Mach
česká, 1950