Křídla v boji

Křídla v boji https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350247/mid_kridla-v-boji-VOA-350247.jpg 4 21 6

Jméno maršála letectva Alexandra Ivanoviče Pokryškina, trojnásobného Hrdiny Sovětského svazu, je dnes již legendou. Velkou vlasteneckou válku prožil od začátku až do konce na frontě – jako pilot, později velitel a tvůrce taktiky vzdušného boje stíhacího letectva. Má za sebou padesát devět sestřelů nepřátelských letounů. Jeho bojové cesta začala poblíž rumunských hranic v červnu 1941 a vyvrcholila vítěznou bitvou o Berlín. Jemu podřízené útvary se zúčastnily i závěrečných bojů při osvobozování naší vlasti. Křídla v boji jsou rekapitulací a závětí Pokryškinova plodného života – života stíhacího letce, jenž podřídil vše jedinému cíli – smést z oblohy fašistického vetřelce.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Poznať sebja v boju , 1986


více info...

Přidat komentář

blackstorm666
16.09.2020 3 z 5

Velice zajímavá kniha o jednom z nejlepších válečných pilotů v Sovětském svazu.Pro mně jako příznivce letectví ukazuje život ve válce,bojové nasazení,typy letadel...Propaganda šla mimo mně,zajímalo mě jen letectví.

henstridge
01.06.2020 4 z 5

Jenda z nejlepších knih z pera sovětských stíhacích es, navíc bez obvyklé propagandy. Dočtete se v ní například o sporech autora s nadřízenými, o tom jak odmítal uznat kvality Jaku-3, který byl sověty vydáván za nejlepší stíhačku (ovšem podle názoru Pokryškina byl slabě vyzbrojen a měl přijít tak o 2-3 dříve), přestože ti nejlepší létali na Lavočkinech nebo Airacobrách. Právě P-39 si také Pokryškin upravil podle svých požadavků, resp. spoušť 37mm kanónu, tak aby mohl pálit ze všech zbraní současně, jen tak byla podle něho střelba max. efektivní.


hnatlubo
04.04.2018 1 z 5

Velmi komunistickou propagandou načichlá kniha, kterou by bylo možné brát vážně začátkem osmdesátých let minulého století. V kontextu dnešní doby je to brak, který po přečtení jednoduše vyhazuji do popelnice.

pavel80
08.03.2018 4 z 5

Velmi zajímavá zpověď nejlepšího sovětského stíhacího esa druhé světové války. Komunistickou propagandu je nutno brát v kontextu doby, vyvažuje ji detailní popis taktiky a všedních dnů sovětského stíhacího pilota, od jeho prvních frontových zkušeností coby řadového letce na začátku války, až po jeho zážitky coby velitele pluku na jejím konci. Pouze dle mého názoru dost nadsazuje kvality sovětských pilotů oproti německým, zejména začátkem války, přesněji vynáší sovětské úspěchy a příliš se nezmiňuje o neúspěších ve vzdušných soubojích, zde je nejvíce patrná popsaná propaganda. V každém případě si myslím, že sloužit pod ním (i nad ním) asi nebyl žádný med, byl naprosto nesmlouvavý k sobě i k ostatním, a nepřipouštěl žádné chyby nebo polovičatá řešení, avšak zároveň byl spravedlivý a nečinil rozdíly mezi řadovým vojákem a důstojníkem. Pokud by nešlo zrovna o něj, tak podle mého by při některých popsaných extempore s vyššími důstojníky skončil přinejlepším v gulagu.

JiříŠkorpík
27.08.2013 4 z 5

Už mnohem lepší kniha než jeho Křídla stíhačky, která byla prolezlá skrz naskrz propagandou. Zde už Pokryškin uznává dokonce i kvality amerických stíhaček a chyby sovětského velení.

dangerita
28.12.2011 4 z 5

Upřímná a pokorná zpověď člověka, který mnohé zažil a mnohé změnil.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) životopisy, biografie

Autorovy další knížky

1977  88%Válka v oblacích
1950  69%Stihač
2017  81%Křídla v boji
1945  100%Křídla stíhačky