Krev a led

Krev a led https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35626/bmid_krev-a-led-X63-35626.jpg 4 61 16

Robert Masello nás provádí příběhem přesahujícím kontinenty i staletí – z viktoriánské Anglie až na kraj světa do výzkumné stanice v Antarktidě, kde ledovec vydá své dávné oběti. Novinář Michael Wilde, který se musí vyrovnat s čerstvou ztrátou, doufá, že výprava do Antarktidy ho přivede na jiné myšlenky. Při focení pod vodou však narazí na něco zcela nečekaného. V ledovci spatří zmrzlý pár svázaný řetězy. V nezvyklé krajině plné ledových hor a propastí, kde stále svítí slunce, Michael pomalu odhaluje tajemný příběh zmrzlého páru. A led svírající oba milence postupně odtává…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Blood and Ice , 2009


více info...

Přidat komentář

raphelia
03.02.2024 2 z 5

Já bych neřekla, že je to špatná kniha. Děj je od vytažení nálezu z ledu moc "americký" (závěr raději nekomentuji), ale koho zajímá, jak to chodí na polární výzkumné stanici, tak by po této knize určitě měl sáhnout. A co se týče stylu psaní - za mě osobně to je román s velkým "R", psaný takovým tím poctivým stylem, nejen omezený na akce a reakce, jako to mají S. Berry či J. Rollins. Navíc se čte krásně zlehka. A propojení dvou dějových linií (historické a současné) je naprosto geniální, to jsem v takovéto kvalitě zatím v žádné jiné knize neviděla.

čef
25.06.2019 3 z 5

Nestává se mi často, aby mne kniha tak moc nebavila jako tato. Vlastně si ani nevzpomenu, kdy to bylo naposled. Vymyšlené příběhy mi samozřejmě vůbec nevadí, ale tady je té fantazie a mystiky tak nějak až příliš. Navíc všechno úmorně zdlouhavé, plné zbytečného textu a celých scén, a že je to příběh na pokraji horroru vůbec k dobrému dojmu kupodivu vůbec nepřispívá, ba právě naopak. Dvě propojené dějové linie, jedna z období krymské války a druhá v současnosti většinou na jižním pólu by mohly být atraktivní, ale bohužel nejsou. Moc bych chtěl tuto knihu doporučit aspoň někomu, tak tedy čtenářům fantasy to možná sedne.


maxim248
17.02.2019 4 z 5

Kniha mě příjemně překvapila,dobré čtení

Bob1982
19.10.2018

prečet jsem to asi za týden.moc fajné.

Calinda
09.05.2018 3 z 5

Moje hodnocení je téměř totožné s anko57 - čtivě napsáno, začátek mě zaujal, i když na můj vkus se dlouho nic nedělo, napětí a ke konci přišlo zklamání. Chování postav dle mého někdy nereálné, zvlášť poté, co zjistili, s kým či s čím mají co do činění, dle mého postavy téměř vůbec neprojevovaly strach, úzkost, obavy o svůj život, což by člověk v jejich situaci asi určitě pociťoval, alespoň já bych byla vyděšená k smrti, spíš byli jen překvapení... Nicméně autor píše čtivě, jeho styl se mi líbí a zkusím ještě Bestiář.

anko57
01.01.2018 3 z 5

Začátek dobrý, napětí a pak předvídatelný děj. Po přečtení Bestiáře jsem se těšila, ale ke konci nuda.

Ferratka
31.05.2017 4 z 5

Na začátku pohodové dobrodružné čtení s příjemným prolínáním 19. století a současnosti.Občas jsem měla pocit,že čtu National Geographic.Pak začalo stoupat napětí a zvědavost mě neopustila do po poslední tečky.Nad některými otázkami bádám dodnes.

ritz
30.12.2014 4 z 5

Na můj vkus zvláštní kniha, sci-fi vůbec nečtu, ale stálo to za přečtení.

hastings
26.08.2014 4 z 5

Už od začátku jsem byla plně vtažena do děje. Napětí se špetkou nadpřirozena....

JajinkaBeck
28.12.2013 4 z 5

Začalo to jako jedna úžasná výprava. Normálně na obsáhlé popisy scenérií moc nejsem, ale cesta na Antarktidu je něco tak neobvyklého a obyčejnému člověku vzdáleného, že jsem zkrátka podlehla. Krom toho Masello popisuje poměrně nevtíravě a hlavně barvitě, takže si člověk pomalu ani neuvědomí, že právě přečetl dvě strany popisu lodi a ptáků, kteří nad ní krouží.

Co se mi rovněž hodně líbilo, bylo dvouúrovňové vyprávění. Skoky z Anglie z konce 19. století do moderní civilizace a zase zpět nutí číst dál a dál. A hlavně čtenáře přímo tlačí k tomu, aby pochopil obě strany a aby nikoho vyloženě nenáviděl. Sympatická byla i postava Michaela. Prošel si životním traumatem a cestou na Antarktidu se snažil znovu najít sám sebe.

A teď k tomu, co se mi zas až tak nelíbilo - přijde mi zajímavé, jak se do jedné knihy dá "vecpat" tolik žánrů. Začalo to málem jako výpravný dokument, pokračovalo sci-fi, pak se to přehouplo do fantasy a skončilo málem jako román z červené knihovny. Ve finále mě pak napadlo, že je to celé takové nevyrovnané, jako kdyby sám autor nevěděl, kam a jak to vlastně vést.

Závěr mi připadal dost naivní. Na to, jak se celou dobu kniha tvářila, to bylo zkrátka skoro až nepřípustné. Ten přehršel žánrů to zkrátka korunovalo.

Nechci prozrazovat detaily, ke knihám tohoto žánru se to ani nehodí, protože jde o každičký zvrat. Taky nechci, aby si někdo myslel, že tohle dílo zatracuji. Jak jsem řekla, jsou tam skvělé pasáže a v budoucnu po knize nejspíš sáhnu znovu. Pár výrazných "ale" tam nicméně je :)

hanap
28.11.2013 4 z 5

Krev a led , nejsem velký fanda hororů,vlastně je vůbec nečtu . Nějakým omylem jsem si přinesla tuto knihu z knihovny , ale ,zaujala mě hned od samého začátku . Kniha čtivá , prolínající se doba minulá se současností je fajn, udržuje čtenáře v napětí a je těžké knihu odložit .Doporučuji výborná četba.

konformita
25.09.2013 5 z 5

Bylo mi ouzko, když jsem pomaličku zjišťovala, že se nejedná o detektivní příběh nýbrž o horor. Každopádně skvělá, i když kapánek za vlasy přitažená kniha.

Dandulka
07.01.2013 3 z 5

Nic moc, asi jsem se namlsala z Bestiáře :-)

Alibero
22.05.2012 5 z 5

Ach...Tuto knihu musím pochvalit. Opravdu se povedla. Nejzajímavější byli ty skoky v historii do součastnosti. Musím uznat, že některé věci i přesto, že zněli velmi nerealně, spisovatel napsal tak, že by tomu člověk uvěřil. Velmi promýšlený a nápaditý děj se zápletkami, akcí i lásky.

Martine
18.01.2012 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem a pro mě osobně měla velmi překvapivý děj, od něhož jsem se nemohla odtrhnout.

mysterygirl
16.12.2011 5 z 5

hodně napínavý..člověk sedí a čte a čte..

Štítky knihy

upíři Antarktida

Autorovy další knížky

Robert Masello
americká, 1952
2010  76%Krev a led
2009  71%Vigilie
2012  72%Bestiář
2018  83%Kříž Romanovců
2019  70%Einsteinovo proroctví