Křesťanství pod ledovcem

Křesťanství pod ledovcem https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99120/mid_krestanstvi-pod-ledovcem-UDu-99120.jpg 3 13 5

Pozoruhodný román Křesťanství pod ledovcem uznávaného islandského spisovatele Halldóra Laxnesse, nositele Nobelovy ceny za literaturu, se tematicky a formálně liší od jeho realistických románů, v českém prostředí dobře známých, pojednávajících zejména o islandské historii a životě venkovanů a rybářů. V tomto románu se autor čtenářům představuje z jiné stránky, z doby svého odklonu od levicového smýšlení v reakci na francouzský „nový román“, východní náboženství i postmoderní relativizaci hodnot. Text je téměř deníkovým záznamem inspekční cesty biskupského emisara do odlehlé farnosti, spravované farářem, o němž kolují zvěsti, že se odchýlil od pravé cesty a o své ovečky se nestará. Na první pohled jednoduchý úkol se však pro naivního mladého teologa změní v nelehkou, těžko pochopitelnou životní zkušenost. Po setkání s místními rázovitými postavami, které s ním vedou filozofické disputace, jako i s tajemnou Úou, kdysi jeptiškou a bordelmamá v jihoamerickém nevěstinci, je nucen reagovat na nejednoznačné skutečnosti. Realita začíná splývat se snem, stává se mystickou a záhadnou surrealitou, a ve snaze jí porozumět musí mladík přijmout nový způsob nazírání na život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Kristnihald undir Jökli , 1968


více info...

Přidat komentář

pajaroh
01.08.2022 3 z 5

Křesťanství pod ledovcem je dle mého o pohanství pod ledovcem, sympatické. Čteno podruhé a kniha se mi líbila o trochu více, asi o těch několik dní, které jsem na specifickém poloostrově Snæfellsnes mezi prvním a druhým čtením procestovala.
A mezi těžkým realistickým dílem Halldóra Laxnesse tato vyniká filozofií i jakousi lehkostí přijímání životních příhod a rozdílných názorů. Nicméně se spisovatelem nejsme na stejné vlně, byť mám starší islandskou literaturu velmi ráda.

lentolog
22.07.2019 5 z 5

Pri prvej ceste na Island som si so sebou vzal svojho prvého Laxnessa - experimentálny antiromán Kristnihald undir Jökli - a som z neho nadšený.


MOu598
18.05.2017 2 z 5

Četla jsem asi v prosinci 2010. Podle mých poznámek:
Takové rozhárané. (Víc jsem si nezapsala).

Firefox4
01.08.2013 1 z 5

Za mě velké zklamání. Neseděla mi forma a celkově bych knihu shrnula jako přehlídku ztracených možností (možností autora, podotýkám). Je to první kniha, kterou jsem od něj četla, takže mu dávám ještě šanci a jednu * za strany 136 a 137, které jediné mě bavily.

honajz
13.08.2012 2 z 5

Pro mne osobně zklamání. Už od začátku mi vadilo u hlavní postavy střídání ichformy a dokonce dvojí erformy, ale tak dalo se to zkousnout. Ale posléze mi přijde román hodně roztěkaný, jako by chtěl autor říci všechno a nic, navzájem nesouvisející věci, aby vlastně tím prvkem, k němuž se těžce dopracováváme, bylo, že v křesťanství tak nějak chybí sex a že by se biskupové měli ženit.

Štítky knihy

Island islandská literatura

Autorovy další knížky

Halldór Kiljan Laxness
islandská, 1902 - 1998
1941  81%Salka Valka
1959  83%Světlo světa
1949  82%Svobodný lid
1955  77%Islandský zvon
1988  85%Gerpla