Křehká rovnováha

Křehká rovnováha https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78150/mid_krehka-rovnovaha-TxR-78150.png 5 23 10

V roce 1975 vyhlásila indická vláda vyjímečný stav, který velmi tíživě dopadl na chudé obyvatele velkých měst. Bytová nouze tak svede dohromady nesourodou čtveřici jako nezávislá vdova, student a dva krejčí. Ačkoliv pocházejí z naprosto odlišných prostředí, vzniká mezi nimi vzájemné pouto důvěry a smysl pro humor, který jim pomáhá čelit útrapám vyjímečného stavu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

A Fine Balance , 1995


více info...

Přidat komentář

netopýr088
09.02.2024 5 z 5

Všetky postavy v románe majú svoj vývoj, svoje napätie a svoje tragédie. A je tu zachytený celý ľudský život. Jednoznačne patrí medzi desať najlepších kníh, ktoré som kedy čítal...

momo01
13.08.2023 5 z 5

Rohinton prostřednictvím svých postav zachytil život, zachytil Indii v nešťastné době, zachytil lidské zlo a nakonec prostřednictvím svých slov zachytil i krásu lidské duše. Je to smutné a na druhou stranu nesmírně krásné čtení. Někde na těch 671 stranách jsem se spřátelila s hlavními postavami a začala s nimi sdílet jejich radosti i strasti a zoufale si přála šťastný konec. Pozoruhodný román, který zanechá otisk. Určitě doporučuju.

"Víš, Manéku, na obličeji je málo místa. Moje matka říkávala, že když naplníš tvář smíchem, nezbyde ti tam místo pro pláč."


broskev28
03.02.2019 5 z 5

Když jsem si přečetla úvodní Balzacův citát, nijak mě nezaujal. Po přečtení knihy jsem se k němu vrátila a pochopila jsem, jak případné bylo předznamenat jím tuhle knihu. Kdyby se velký Gándhí mohl podívat zpět do své země, asi by se velice podivil. A je dost možné, že by se - ač povahy mírné a nenásilné - na své spoluobčany velmi rozhněval, vlastní dceru nevyjímaje.
Úctyhodný rozsah knihy mě zpočátku odrazoval; když jsem dočetla poslední stranu, přála jsem si naopak pokračovat. Chtěla jsem se ujistit, že Dinabáí bude pořád ke dvěma žebrákům tak laskavá. Že přijdou nové volby a že se konečně podaří zrušit neblahé následky tisíciletého kastovnictví. Že indická vláda najde nějaký důstojný způsob, jak omezit populační explozi, a že bude přísně trestat korupci státních úředníků, obzvláště policistů. Že Mánékova matka nestráví v horách osamělé stáří . . .
Klopotné přežívání ve svobodné, Brity nevykořisťované Indii popsal autor v této knize tak mistrně, že nikdo ze čtenářů po jejím přečtení nemůže zůstat nedotčen. A to je pro ni určitě to nejlepší doporučení.

harena
30.08.2018 5 z 5

Křehká rovnováha je kniha, která by neměla zapadnout mezi stovky a tisíce jiných knih, které vyšly a vycházet budou. Je to úžasný příběh, který se odehrává v Indii - a to zcela pro mě neuvěřitelně - před 35 - 45 lety. Vztahy mezi kastami, kastovní násilí, obrovská zločinnost a korupce vlády a policie, chudoba a násilná sterilizace, ale také veliká přátelství, ochota nezištně pomáhat, pevné rodinné vazby, optimismus a vlídný humor - to vše se podařilo indickému spisovateli Rohintonu Mistry vložit do tohoto překrásného románu. Postavy ožívají před očima a celých těch deset let všechna trápení i radosti prožíváme s nimi. Děkuji také čtenářům DK, že jsem si tento nádherný román přečetla a 100% doporučuji.

pajaroh
03.11.2017 5 z 5

Křehkou rovnováhu jsem četla v angličtině před několika lety, dodnes si však přes množství jiných knih z prostředí Indie pamatuji jeji jedinečnou atmosféru, vytříbený jazyk a krásný sloh. Autor poutavě popsal problematiku chudoby, rozdělení kast, rozdílnou povahu Indů a vztahy plné krutosti i lidskosti navzdory nelehkým podmínkám v přeplněném městě. Přes těžké téma ve mně kniha zanechala chuť poznat tuto zemi blíž. Přinejmenším literárně.

JezinkaJ
18.11.2016 5 z 5

Pane jo, asi do Indie ani nechci. Byla jsem pořád ohromená a málokdy kladně. Jak ráda jsem a zůstávám Evropankou.
Spravedlnost prostě není a v Indii už určitě ne. Rovnováha je tam snad ještě mnohem křehčí než jinde. Pořád jsem si musela připomínat, že nečtu historický román, ale knihu z pár desetiletí vzdálené současnosti.
Určitě stojí za přečtení a doporučuju ji k přečtení.

slumdog
03.06.2016 5 z 5

Skutečná Indie, napsáno (pro mě) mnohem srozumitelnější formou než Rushdieho Děti půlnoci.

Ronny
06.03.2014 5 z 5

Kniha mne fascinovala. Je napsaná velmi čtivě a dozvěděla jsem se mnoho věcí z historie a života obyčejných lidí Indie. O tom,jaké vztahy tam donedávna panovaly/panují mezi horní a vrchní kastou, jakých krutostí se vůči sobě dopouštějí.

Kateřina.jih
22.09.2013 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Pomohla mi trocho více porozumět problematice kast v Indii. Vzájemně se proplétající příběhy jsou poutavé a trochu drsné. Konec, podle mě, docela nesteorotypní.

Disease
13.03.2013 5 z 5

Místy drsný příběh v propletenci několika hrdinů + exotické prostředí.

Štítky knihy

Indie 80. léta 20. století kasty, kastovní systém

Autorovy knížky

Rohinton Mistry
indická, 1952
2000  98%Křehká rovnováha