Kratší než vzdech

Kratší než vzdech https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86743/bmid_kratsi-nez-vzdech-EL4-86743.jpg 5 50 16

Vzpomínky na poslední týdny životy jejího manžela, charizmatického herce Gerarda Philipe, kterou Anne vydala čtyři roky po Gérardově úmrtí a která zapůsobila jako literární senzace. Vzpomínala v ní na společný život ukončený zákeřnou chorobou. 2. vydání

Přidat komentář

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Rozumím autorčině potřebě vypsat se ze smutku či zoufalství, protože o některých věcech se s ostaními mluvit nedá. Nepochopili by, protože to nezažili.

SSTknihy
07.06.2023 5 z 5

Neuvěřitelně krásné, francouzsky poetické, ale krutě smutné vyznání jedné velké lásky. Anne dokázala s neuvěřitelnou silou prožít poslední týdny života svého muže tak, aniž by on tušil, že jsou poslední. S láskou vzpomíná na jejich společný život, ale nebojí se čtenáři otevřít i pohled do své duše, osamělosti a stesku. Oč tenčí je kniha svým rozsahem, o to silnější je svým obsahem.


Arbenin
12.01.2023 3 z 5

Velmi niterné lyrické vzpomínky na poslední dny před manželovým (herec Gerarde Philipe) skonem. Nesedne to každému, ale svůj půvab to má

Renatka11
30.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Krásné, smutné a nezaměnitelně francouzské vyznání lásky mrtvému muži, o to smutnější, že šlo o mladého člověka a otce dvou malých dětí. Další rozměr tomu dává fakt, že šlo také o jednoho z nejslavnějších francouzských herců své doby. Úplně jsem ale nerozuměla důvodům, pro které se autorka Anne Phillip rozhodla blížící se konec manželovi zatajit. Myslím, že možnost rozloučit se je důležitá pro obě strany, a sama si teď neumím vůbec představit, že bych to svým nejbližším tajila, ani bych nechtěla, aby to oni tajili mně, jakkoliv to musí být pro všechny bolestné.

palka452
08.05.2020 5 z 5

V dětství se mi moc líbila,nějak jsem tehdy pochopila jaké to je přijít o partnera...

katakomb
10.01.2020 5 z 5

Absolutní koncentrace veškerých emocí, které Anne prožívala při zjištění manželovy smrtelné diagnózy, po jeho velmi náhlé smrti, po letech od jejího osamění. Dlouho jsem nečetl knihu, která by na pár stránkách dokázala tak živě popisovat bolest a smutek ze ztráty blízké osoby, až se to úplně vrývá pod kůži, a zároveň se vyhnula patosu, útápění se ve světabolu, zachovala si neuvěřitelnou a obdivuhoudnou noblesu (pro Francii tak případnou) a nadhled, racionalitu. Neskutečné. Zapadlý klenot mezi mnohem obsáhlejšími, ale mnohdy o to hluššími knihami.

adelinka
16.07.2019 4 z 5

Krátka novela, kde Anne stráca manžela príliš skoro. 8 rokov po svadbe, keď majú už detičky. Smutné, ale bohužial stáva sa. Život je taký.... Manžel Anne bol herec a podľahol rakovine, veľmi skoro po stanovení diagnózy. (Takto rýchlo to bolo aj u môjho otca :-( )

Babo
10.01.2019 3 z 5

Ne,není to literatura faktu, spíš zpověď nešťastné ženy,která příliš brzy přišla o milovaného muže .
Takových žen je jistě mnoho a to , že byla manželkou známého herce byl jistě také důvod proč tato útlá knížka byla vydána.

milamarus
27.06.2018 5 z 5

,,(…) Když někdy večer vycházím, nechávám lampu rozsvícenou. Když se pak vracím, vidím její světlo za záclonou a usmívám se své neúčinné lsti, protože stačí otevřít dveře a samota mě přímo udeří do obličeje. Probírám se ve skříňkách, postrkuji lahvičky, otevírám kohoutky, ale slyším jen ticho tvé nepřítomnosti. Poslouchám je, nenahání mi strach, spíš mě fascinuje. Nemám nejmenší chuť je přerušit. Spánek nakonec přijde, tisíckrát už takhle přišel, když jsem poslouchala tvou nepřítomnost.(…)“ – str. 50

Těchto pár vět jsem si vypsala a doufala, že při jejich opakovaném přečtení přijdu na to, co mě tak vzalo a zasáhlo. A pomalu mi dochází, že je to ona lehkost, otevřenost a prostota, se kterou je toto vyznání sepsané. A taky absence touhy zalíbit se, maskovat a přetvařovat. Prostě jen potřeba nepřikrášleně vypovědět, co je… protože není chybou být smutný a zničený; filozofovat a toužit po nemožném, chvíli to vzdávat, chvíli chtít vítězit. A tak pořád dokola. Každodenně.

Za mě: Je to text, v němž je zachyceno nezachytitelné, a z hlediska rychle plynoucího času takřka návod, i lék.

,,(…) Smrt máme za dveřmi pořád. Jde o to nevědět, neznat. Dívat se, jak teče Seina, jak si slunce hraje na mostech, zastavit se, pozorovat, nestarat se o štěstí ani o neštěstí, o minulost ani o budoucnost. Žít okamžikem.(…)“
- str. 43

intelektuálka
20.08.2017 5 z 5

O odchodu výborného herce - Gerarda Philipa. Jeho filmy si ještě pamatuji..
A odchod to byl předčasný, příliš brzy...

Kopretina
23.07.2017 3 z 5

Nejprve jsem nechápala, oč jde, proč své smutnění tato žena tak vypisuje. Když jsem se dozvěděla, o koho jde, četlo se mi lépe. Jinak se stotožňuji s komentářem od RSR.

RSR
15.02.2017 5 z 5

Krásná kniha. Popisuje pocity ženy, které umírá muž, kterého miluje, a to, co prožívá po jeho smrti. Její vzpomínky, beznaděj a nakonec i nutnost jít dál. Ne zapomenout, ale jít dál.

ladislava6677
05.02.2017 5 z 5

Uz pri cteni prvnich stranek jsem soucitila s Annou Philipe. Jak strasne muselo byt tech par tydnu,kdy hrala silenou hru!!Silna osobnost,ktera nesla kruty kriz po zbytek sveho zivota-videt umirat sveho milovaneho muze a nemoci nic..

MichelleS
11.10.2016 5 z 5

Snad nejkrásnější a nejopravdovější vyznání lásky, jaké jsme kdy v knize četla. To, že se jedná o známé osobnosti, je naprosto nepodstatné.

Koka
01.01.2016 5 z 5

Jímavé, hezké, smutné. Docela mi tentokrát vadilo, že jsem ze zdejšího komentáře věděla, o jaký slavný pár jde, jakoby tato informace vrhla na tu knihu stín bulvárnosti.

nightlybird
07.10.2011

Je to do jisté míry memoárová kniha, třebaže zachycuje jen zlomek života Gerarda Philipe, francouzského herce s českými kořeny, přesněji řečeno zachycující pocity jeho ženy Anne z období bezprostředně před hercovou smrtí.
Hezký článek o Philipovi můžete najít na http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/osud/gerard-philipe-hvezda-ceske-babicky_24700.html

Štítky knihy

vzpomínky manželství herci

Autorovy další knížky

Anne Philipe
francouzská, 1917 - 1990
1965  92%Kratší než vzdech
1970  69%Setkání na kopci
1962  0%Gérard Philipe - spomienky a svedectvá

Kniha Kratší než vzdech je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce41x
Chystám se číst21x
Chci si koupit9x