Kráska a geek

Kráska a geek https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325604/mid_kraska-a-geek-RMs-325604.png 4 45 16

Sam Kinnison je geek a vůbec mu to nepřekáží. Má svoje hororové filmy, svoje potrhlé kámoše a taky World of Warcraft. Pokud se u jeho dveří neobjeví samotná princezna Leia, nepovažuje za nutné existenci ženského pohlaví jakkoliv řešit. Pak ale potká Camillu. Je krásná, přátelská a do jeho světa vůbec nezapadá. Sam je přesvědčený, že nejlepší bude ji ignorovat. Jenže Camilla se rozhodne, že Sam se stane součástí jejího života, ať on chce, nebo nechce. Samova filozofie, že všechno, co potřebuje znát k životu, se může naučit z filmů, náhle míří do slepé uličky. Nebo snad jen celou dobu sledoval špatný žánr?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Life in Outer Space , 2013


více info...

Přidat komentář

barleyfox
25.07.2022 4 z 5

Milá oddechovka, cílovka tak 10-15 let anebo pro kohokoliv kdo vzpomíná na ta léta v dobrým a chce se u knížky odreagovat. Seznámíte se se Samem a jeho partou vyděděnců a dozvíte se o tom, jak jejich každodenní rutinu změnila jejich nová spolužačka Camilla. Ke konci možná trochu dramatičtější než by bylo potřeba, ale pořád čtivá knížka na jedno dvě odpoledne.
Bonusy:
Klučičí vypravěč, což se poslední dobou u takových knížek moc nevidí.
Unavují vás příběhy z amerických středních? Tak to jste na správném místě, protože nyní se vypravíte do Austrálie. Není to znát moc, ale další osvěžení. :D

marina4088
21.01.2022 3 z 5

Kráska a geek byla taková příjemná, oddechová knížka. Nic vám sice nedá, ale už od první stránek budete vědět, že je to nenáročná kniha pro klidnější čtení.

Knize se nedá upřít čtivost. Hned ze začátku mě kniha bavila, jelikož to opravdu není žádné náročné čtivo.

Máme tu pár hlavních postav - Sama, Camillu, Mikea, Adriana a Alisson. Tihle čtyři bez Camilly tvořili skupinku "odpadlíků", prostě takovou tu skupinku, co na obědy chodí jinak něž do jídelny a s nikým jiným se skoro nebaví, doma nevychází z pokojů a celkově žijí introvertní život. Než do jejich životů přijde Camilla, protože to se teprve začnou dít věci.
(A taky pochopíte, kolik toho jedna holka může změnit.)

Líbila se mi Cam energie a to, jak byla popisována - sebevědomá, ale ne namyšlená, cílevědomá a přitom bojácná. I přes tohle všechno jsem hlavně ke konci nechápala její chování, přišlo mi, jak kdyby s každou další stránkou se chovala víc jako dítě.

Já jsem si nejvíc oblíbila postavu Mikea. Tichý, přitom hodně všímavý, citlivý. Jen škoda, že se víc nevysvětlilo jeho chování, protože - zase - ke konci to všechno, co dělal, vyústilo k něčemu jinému, než bylo většinu knihy psáno. (Což je super, ale autorka na to mohla navázat lépe.)

A furt se dostávám k tomu konci - čím dál jsem se v příběhu posouvala, tím víc jsem si přišla zmatená z jejich chování a celkově absurdity příběhu a jejich chování. Taky mi konec přišel hrozně uspěchaný, i když měl potenciál být trošku rozsáhlejší.

Takže pokud hledáte kratší, ale hezkou a vtipnou oddechovku, zkuste tuhle. :)

3,5


PerfectionistKa
15.10.2021 3 z 5

Sam je tak trochu podivín, který by docela v klidu zapadnul mezi kluky z Teorie velkého třesku. Má rád svou rutinu, klid, pár svých kamarádů, až nepřirozeně moc zbožňuje horory a na všechno používá nějaké filmové hlášky. Život mu - na jeho poměry - obrátí vzhůru nohama Camilla, nová spolužačka, která se úplně bez okolků nakvartýruje k nim do party.

Právě Teorie mi na mysli přistála hned snad po první kapitole. Tam jsem měla taky ze začátku problém, než jsem se se Sheldonem a ostatními sžila. Dost mi to připomnělo i Navždycky nebo MTJV od Oly. Ne teda příběhem (i když v tom “o ničem” ději je taky určitá podobnost), ale těmi neustálými popkulturními narážkami. Jenže Ola má vkus jako já, takže u ní jsem si to povětšinou užívala. Tady byly reference převážně na horory a staré filmy, které znám leda podle názvu, takže mi ty narážky vůbec nic neřekly a nebavily mě. Samozřejmě i tady se našlo několik výjimek (Hříšný tanec!), ale byla to menšina.

Oceňuju, že romantická linka nebyla žádná insta-love. Ale co mě naopak zklamalo, protože to z hloubi duše nemám ráda nikde, je to (SPOILER, pokud knihu plánujete někdy číst), že se hlavní postavy daly dokupy až úplně v posledním momentě poslední kapitoly. Samozřejmě se těsně předtím stihli ještě odcizit, protože co by to bylo bez tohoto klišé, ale vážně mě irituje, jak to - třeba první polibek nebo cokoliv - je necháno až doslova na poslední stránku. (KONEC SPOILERU)

Moc jsem nepochopila ani pointu těch vedlejších dějových linek. Rozvod, karate a několik dalších (zbytečných) okrajových zápletek. Bohužel, bez nich by byla kniha asi ještě o větším prd. Číst knihu čistě z pohledu kluka taky nevidím každý den a nevím, jestli to beru jako plus nebo ne, nicméně mi to připomnělo moje milované Kdo chytá v žitě. Tam měl Holden Caulfield obdobně pochybné myšlenkové pochody, takže za to palec nahoru. Kluci v tomhle věku jsou jednoduše divní, tenhle styl vám proto musí sednout.

Knize docela ironicky pomohla slečna ve štafetě přede mnou, která nám ve skupině líčila, jak se jí kniha nelíbí, díky čemuž jsem šla do knihy s nulovým očekáváním, takže mě nemohla zklamat. Hodnotím jako průměrný průměr. Až tak hrozné to nebylo, bohužel komunikace byla i zde brána jako sprosté slovo. 2.5/5*

Ella161
26.08.2021 4 z 5

Tahle kniha se mi do ruky dostala úplně náhodou. Nikdy jsem o ní neslyšela a ani neviděla žádnou recenzi. Anotace mě ale celkem zaujala, tak proč si to nepřečíst? Ta kniha nebyla špatná, ale žádné wow to také nebylo. Byla to spíš taková oddechovka na odpoledne, kterou máte přečtenou do pár hodinek. Jo, čtivost jí upřít nemohu. A za mě jedno velké plus bylo, že celá kniha je psána z pohledu kluka. To jsem fakt koukala a udělala mi to strašnou radost. Nevím proč, ale u všech knih mám raději klučičí pohled. Děj nebyl nic moc. Vlastně se tam skoro nic nedělo, ale i tak se mi to docela líbilo.

Všechny postavy jsem měla ráda. Zamlouval se mi Sam a jeho posedlost hororovými filmy (miluju horory). On byl trochu jiný, než ostatní kluci v jeho věku. Holky ho nezajímaly, nechodil na žádné párty a nebyl moc oblíbený (což bylo další plus knihy). Pak tam přišla Camilla, která byla naprosto skvělá! Moc se mi líbila ta energie, kterou měla. Byla hodně upovídaná a sebevědomá, ale nebyla namyšlená. Její vztah se Samem byl úžasný! Bylo hezké, jak ho konečně popostrčila k tomu, aby vylezl ze svého pokoje a zašel někam ven. Jak on sám zmiňoval, úplně mu narušovala řád. Každopádně Camilla byla super kamarádka, kterou by chtěla snad každá holka. I vedlejší postavy jsem měla v oblibě. Mika, který byl většinou času dost tichý, ale hodně všímavý. Adriana, který furt jedl a dělal nějaké hlouposti a Allison, která byla taková ta kamarádka do nepohody.

Vlastně jsem si příběh užila a takhle na konec léta to bylo fajn nenáročné čtení. Nevím, jestli se ke knize ještě někdy vrátím (spíš ne), ale nelituji čas, který jsem nad ní strávila. Takže pokud nemáte co číst a nehledáte v příběhu žádnou hloubku a nechcete u něho přemýšlet, tak tohle jednoznačně doporučuji.

Kupcovka
10.06.2021 5 z 5

Krásně napsaná knížka ️

IvanaB
18.07.2019 4 z 5

Smála jsem se nahlas (koupě lístků na ples), oddychovka, líbilo se mi to.

Monni
01.07.2019 4 z 5

Knihu mi půjčila sestra (13let) a opravdu je to vhodné čtení pro tuto věkovou kategorii. Já už určitě nejse cílovka, ale i tak jsem si u ní odpočinula a jako milovnici hororů sem si totálně oblíbila Sama. Rozhodně bylo super, že je kniha vyprávěna z mužského pohledu. Nemůžu si pomoct, ale tyto knihy se mi líbí víc. Každopádně občas to bylo celkem zdlouhavé, ale i tak nelituji, že jsem si knihu přečetla. Byla to super oddychovka na léto k bazénu.

lucygreen
17.02.2019 3 z 5

Hezká a odpočinková četba ;). Hlavní hrdina byl sympatický a hlavně se mi líbila jeho posedlost horrory a celkově filmy. Každopádně nečekejte nic extra napínavého, prostě takové letní čtení. Chvílemi mě kniha hodně bavila a chvílemi to byla celkem nuda, takže hodnocení něco mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami.

anishta
04.02.2019 4 z 5

Ooo to bylo miloučké. Při čtení jsem se často usmívala a vybavilo se mi tolik rozhovorů s mými kamarády a prostě celkově mě to vrátilo o pár let zpět. Úžasná oddechovka. ♥

Anne Leyyd
20.09.2018 3 z 5

Tato kniha je velmi pohodová, odpočinková. Žádné složitosti. Myslím, že přesně takovou si občas rád přečte každý - takže pro tyto účely je perfektní. Líbila se mi ich forma z pohledu hlavního hrdiny - přičemž knihu napsala žena.

MOŽNÝ SPOILER
Jediné, co mi na takovýchto příbězích začíná trochu vadit, je to, že se hlavní hrdinové dají dohromady až na konci a my si tak nemůžeme užít více jejich společných dialogů a scén - tedy to, co bylo dál, když se KONEČNĚ dali do kupy… Opravdu bych se ráda podívala dál než za první / druhou pusu… Jinak ale dávám 3 - 4 * Podruhé si knihu číst asi nebudu, ale za to jednou jsem docela ráda :-)

Adelin239
23.07.2018 4 z 5

Mně se kniha líbila. Sice musím souhlasit s předchozími komentáři, a to v tom, že se děj trochu vlekl, ale jinak se mi celkově moc líbil. Sam byl takový mimoň, který se neustále hledal, zkoušel nové věci a především poznával sám sebe. Camilla se jevila jako pravý opak: sebevědomá, vědoma si všeho, co se kolem ní dělo a znalá světa. Byla jsem ráda za změnu v podobě mužské vyprávěcí role, takových knih jsem zatím moc nenašla.
Takže shrnout to do jediné věty: Jako oddechové čtení se tato kniha perfektně hodí :-)

LilianaFalcon
10.04.2017 2 z 5

Ono to nebylo úplně špatné... ale vzhledem k ději (nebo spíš vzhledem k absenci děje) to bylo táááááááááááááááááááááááááák strašně dlouhéééé...

KnihomolkD
08.04.2017 5 z 5

Knížku jsem úplně zhtla. Hlavní hrdina mi byl strašně sympatický. Ale něco tam chybělo.
Hodnotím 4,5 hvězdy.

janyska13
01.04.2017 1 z 5

Jako oddechovka docela fajn, ale jinak příběh nic moc, anotace moc neodpovídá a konec jsem čekala. Celý příběh takový vleklý, až jsem se těšila, až tu knihu dočtu. :( Škoda...

S.monika
12.03.2017 4 z 5

Kniha byla dobrá. Příběh měl klasickou zápletku o skupině dětí, co úplně nezapadá, kterou vyruší z jejich stereotypu nová dívka ve škole.
Ale přesto to bylo milé, rychle ubíhající a k ději se dostaly i jiné postavy něž jen "hlavní pár".
Bylo dobré, že i když autorkou je žena, tak vyprávění probíhá z pohledu hl.hrdiny Sam. Líbilo se i popsané kamarádství, které neodsuzuje a berou se takoví jací jsou a stojí za sebou.
Knihu bych doporučila jako jednu z lepších v tomto romantickém žánru knih pro mládež.

warca
27.02.2017 4 z 5

Takový roztomilý romantický příběh z pohledu společenského vyděděnce :)
Kniha se mi líbila, i když jsem se trochu bála, že mě nebude bavit, když je v takovém typu knihy hlavním hrdinou kluk.