Krambambuli - Příběh loveckého psa

Krambambuli - Příběh loveckého psa https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202677/bmid_krambambuli-pribeh-loveckeho-psa-202677.jpg 4 18 6

Celé generace čtenářů znají tuto patrně nejznámější rakouskou povídku s námětem ze života zvířat, která se navíc díky několikerému zfilmování stala skutečnou klasickou literaturou. Marie von Ebner-Eschenbachová vypráví osud loveckého psa, kterého získá revírník Hopp výměnou za dvanáct lahví gdaňské třešňovice. Myslivci Hoppovi je jeho lovecký společník Krambambuli vším – jednoho dne však v lese dojde k opětovnému setkání s předchozím majitelem, potulným pijanem a pytlákem…... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Vitalis
Originální název:

Krambambuli die geschichte eines hundes , 1883


více info...

Přidat komentář

lenka7348
15.10.2022 4 z 5

Opět důkaz toho, že kniha nemusí mít 1000 stran, aby dokázala zaujmout. Na pár stránkách autorka krásně vykreslila dobu, v níž žila. Rozdíly mezi vrchností a poddanými byly opravdu velké, stejně jako mezi mužem a ženou. Pes zde má nejspíše představovat věrnost, ač v tomto případě poměrně zaslepenou, až nezdravou, která hraničí s posedlostí.

Josh
11.05.2022 5 z 5

Tato Rakušanka je vlastně naše - objevena díky jejímu příběhu v knize Hrdinky. Kdyby přečtena jen tato její kniha, tak to stálo za to! Jakkoliv je místy velmi smutná, bolestivá, zdánlivě depresivní je ve všech třech příbězích (vydání 1958 – ještě Amina a Pěnkava) hloubka i šíře poznání, lidskosti a naděje života. Takový tenký skvost, a to nemluvím o nádherné, kouzelné češtině a stylu. Děkuji paní Marie, vnesla jste nádech citu 19.století do dnešní moderní tvrdé doby.


aachilovka
10.12.2021 5 z 5

Brečím. Smutné, dojemné a pěkné. Jsem ráda , že jsem četla, ale ten pláč nemůžu zastavit

bílárůže
09.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Díky studiu německého jazyka jsem se dostala také k této kratičké povídce od hraběnky Marie von Ebner-Eschenbach. Musím uznat, že v češtině mi řádky utíkaly rychleji, ale ani v němčině povídce nescházel šmrnc. Příběh je znám hlavně pro svého hlavního hrdinu Krambambuliho, proto občas bývá zapomínáno na ostatní postavy, které jsou sice nenápadné, ale též mají mnoho co říci, například Hoppova manželka. Hoppovo manželství, neschopnost šlechty darovat chudým poddaným alespoň lipový květ jsou další skrytá poselství, která tato povídka nese. Krambambuli věděl, že ho předešlý pán vyměnil za alkohol, ale ani tak ho neopustil v poslední chvíli. Kéž by i lidé dovedli být tak věrní, jako on. Velmi se mi líbil styl, jakým je povídka napsána, zvláště pak autorčin smysl pro detail. Krátké, poutavé a dojemné čtení, proto dávám 4/5.

Futuramada
25.03.2020 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih mého dětství, půjčena na letním táboře z knihovny, nikdy jsem na ni nezapomněla. Po 50ti letech jsem ji tu zase našla...a brečela znovu jako tenkrát...Díky!

Vera Silent
27.07.2016 5 z 5

Kratký, ale krasný příběh. Plyne samovolně, nenuceně, nepodsouvá čtenáři žádné morální odsouzení té či oné postavy. Pro mne například trest za trhání lipových větví naprosto nepochopitelný. Jen to ukazuje, jaká propast panovala mezi chudou a bohatou vrstvou společnosti. Jedna druhou nesnášela a vinila ze zla, viník byl vždy na té druhé straně.

Doporučuji zfilmování s Tobiasem Morettim v roli pytlaka. V jeho podání je to sexy tajemný hrdina a film rozvádí tématiku mnohem obšírněji.

Štítky knihy

rakouská literatura příběhy o psech

Autorovy další knížky

Marie von Ebner-Eschenbach
rakouská, 1830 - 1916
2006  81%Krambambuli - Příběh loveckého psa
2006  73%Obecní dítě
1978  77%Štědrý večer slečny Zuzanky
2005  90%Má dětská léta: životopisné črty
1903  60%Na zámku a ve vsi