Království tvé

Království tvé https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136079/bmid_kralovstvi-tve-vBd-136079.jpg 3 31 2

Román britského autora J.G. Ballarda Království tvé je katastrofickou vizí Anglie a naší současnosti vůbec. Smutným „hrdinou“ je malé město u Londýna, kde postavili obrovské nákupní středisko. Konzumní způsob života, který s ním přišel, zničil veškeré společenské vazby mezi lidmi a převrátil jejich hodnoty. V celém kraji bují rasismus a násilí a po pumovém útoku na nákupní středisko rozpoutá běsnící dav revoluci. Zdá se, že jediným státním zřízením, které by mohlo širokým masám vyhovovat, je fašistický režim.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Kingdom Come , 2006


více info...

Přidat komentář

trudoš
10.05.2015 3 z 5

Polodetektivní zápletkou se Království tvé podobá trochu autorovu staršímu románu Super-Cannes. Opět je tu hrdina, který se snaží dopátrat pravdy o skonu osoby blízké, přičemž proniká do sociálního experimentu, jenž se začíná katastroficky vymykat z rukou. Tedy po srozumitelném rozjedu a nastínění zápletky přebírají otěže příběhu filozofie s etikou, které pak průběžně mění celkový pohled na scénu. A tak dochází k tomu, že hlavní hrdina chvilku kope za ty, pak zase za tamty, v podstatě podle toho, kde autor aktuálně potřebuje vyhrotit situaci.
Přesto se J. G. Ballardovi nedá upřít spisovatelské mistrovství. Až hrůzyplně vystihnul atmosféru obchodních center, jejichž návštěvu začínají lidé považovat za kulturní zážitek, a rozehrál bravurní apokalyptické scény, z nichž mrazí pro jejich realističnost. Jenže, i když zpracoval atraktivní a poměrně aktuální téma, na můj vkus jej v druhé půli vyhrotil do nepříliš povedeného extrému, aby učinil zadost intelektuální stránce románu.

stobard
08.03.2013 3 z 5

Myšlenkově zajímavé, bohužel ve druhé polovině upadne do lehkého stereotypu a vyvrcholí nepřekvapivým finále..


Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

J. G. Ballard (p)
britská, 1930 - 2009
2000  82%Říše slunce
1995  73%Bouračka
1994  76%Mýty blízké budoucnosti
1997  75%Betonový ostrov
2010  59%Hello, Ameriko!