Královo srdce

Královo srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293485/bmid_kralovo-srdce-1Iy-293485.jpg 3 27 14

Píše se rok 1775 a na palubě lodi mířící z Norska do Kodaně plují i otec a dcera. Dívka má horečku a otevřené rány na krku a v podbřišku, podobně jako desítka dalších nemocných spolucestujících uložených v podpalubí. Všichni nemocní, napadení neznámou kožní chorobou, jejíž epidemie připravila v Norsku o život již mnoho lidí, mají být přepraveni do nemocnice krále Fredrika, kde jim má být poskytnuta potřebná péče. Plavba však neprobíhá bez útrap a nebezpečí, a čím déle se táhne, tím více vzrůstá zoufalství mezi pacienty. Otec přihlíží tomu, jak choroba jeho dceru pomalu, ale jistě rozežírá zevnitř. Předtím mu nemoc již vzala manželku a druhou dceru. Zůstalo mu jediné dítě. Královské srdce je hutné a intenzivní lidské drama založené na skutečných událostech z druhé poloviny 18. století. Ze stránek vystupuje temný svět – líčení pekla mezi živými –, v němž všude číhá smrt. Současně je však román prosvětlen láskou, patrně nejsilnější ze všech – láskou k dítěti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Kongens hjerte , 2011


více info...

Přidat komentář

hanis2806
20.01.2021 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala jako dárek k vánocům. Nic moc jsem od ní nečekala, ale nakonec mě zaujala stylem jakým je psaná. Přečetla jsem ji za pár dnů, protože mě zajímalo jak vše dopadne. Hodí se mi i do čtenářské výzvy 2021. Nicméně v mě knihovně pravděpodobně nezůstane a poputuje dal do světa.

Míša07
27.01.2020 3 z 5

Pro mě trochu zklamání... Těšil jsem se na knížku, ze které bude křičet do světa láska mezi otcem a dcerou a místo toho jsem se dočkal plytkých dialogů a prázdných frází. Škoda. Co se mi líbilo, bylo zachycení ponuré atmosféry na moři i velmi naturalistické popisy průběhu nemoci.


MOu598
05.09.2018 3 z 5

O vztahu otec dcera a obětavosti otce.
Zajímavé téma, zajímavě psané - krátké věty, krátké dialogy.
Něco mi ale chybělo a vadilo.

Jizi
01.07.2018 4 z 5

Temný, syrový a surový příběh o jedné plavbě z Norska do Dánska, o záhadné nemoci, které devastovala na přelomu osmnáctého a devatenáctého století Nory bez rozdílu věku, o uzdravení a smrti.
Nic víc, než že dánský lékař nalodí třináct Norů na palubu a odveze je do kodaňského špitálu, aby pak ty, co dokážou uzdravit, zase poslali zpátky domů, se v knize nestane, takže pokud jste fandové silných příběhových linií, hloubkové charakteristiky postav, sledování jejich vývoje, peripetií, zápletek a rozuzlení, Heivollovi se vyhněte obloukem, protože jinak budete otrávení, zklamaní a nejspíš to stejně nedočtete, protože vás to nebude vůbec bavit.
Síla celého vyprávění se skrývá v jazyce a v atmosféře, kterou jím autor buduje. Rozhovory postav a scény, v nichž vystupují, jsou enormně úsporné, rychlé a osekané na minimum. Výjevy ze snů a okolí naopak nedělí odstavce a plynou jako stříbrné ryby pod hladinou moře. Opakování výjevů stupňuje dramatický efekt a čtenář chce vědět víc, chce odpovědi, chce, aby se postavy ptaly víc a aby odpovídaly, když se jich někdo ptá...
(Celé ve skvělém překladu Kateřiny Krištůfkové, která alespoň na část otázek odpovídá v doslovu, díky za něj.)

parvitas
17.10.2017 4 z 5

Pomerne podrobne popísaný priebeh neznámej choroby, kde pacientom mokvajú rany, vypadávajú zuby a tak podobne. Otec a dcéra spolu s ďalšími pacientami sú prepravovaní loďou do vzdialenej nemocnice. Ten vzťah otca a dcéry ma dojímal. Ale celková atmosféra, kde sa opis udalostí scvrkol na popis jedla, preväzovanie rán, počasie a či ostali na lodi, alebo nie, plus prepis toho, čo hovorili a robili, to všetko splývalo v jeden temný príbeh. Podľa epilógu ide o skutočný príbeh a teda nečakajte totálny happyend. Ale len realitu.

MichelleS
26.07.2017 4 z 5

Krásně napsáno. I když se dá děj převyprávět několika větami, jsou tu desítky stránek nabitých emocemi, bolestí, utrpením i nadějí, bezpodmínečnou láskou.

petrarka72
04.06.2017 4 z 5

Pár stránek, a tolik bolesti... Otec s dcerou, plavící se za zdravím - nebo za smrtí? Modelová situace, postavená na historických faktech. Epidemie radesyken (asi kombinace kurdějí a lepry, asi s prvky syfilidy, v Norsku se vyskytovala 1710-1860, objevila se i zmizela bez vysvětlení), lékař Hendrich Deegen, převoz nemocných do kodaňského špitálu - to jsou fakta. A cesta otce s nemocnou dcerou, melancholické líčení jejich plavby, přelévání skutečnosti do snu a naopak, atmosféra pomalého plynutí času a překotného uplývání života, neokázalá vzájemnost a rozhodnutí k oběti - to je Heivollova nadstavba. Ne každý rád lyrickou prózu, ale autor nepochybně umí psát - zdánlivě banální a nevzrušivě plynoucí slova provokují množství emocí - pokud je čtenář odpočinutý a ochotný se naladit.

IlonaSchwrz
17.03.2017 4 z 5

Pro mě je to příběh otce, který je odhodlaný pro uzdravení své dcery udělat cokoli. Kdo by takového tátu nechtěl?
Kniha plná hlubokých emocí, Krása, :-)

Palivo
08.10.2016 3 z 5

Zatímco v Africe se už v 18. století vědělo, že nejlepší léčba je mačetou, v Evropě se stále nacházelo dost humanistů, co raději vozili lidi s leprou z ostrova na ostrov. Přesně o tom je i další kniha Gaute Heivolla, který popisuje, jak se tucet norků plaví do Dánska, aby se tam zadarmo najedli v nemocnici a k tomu se ještě uzdravili. Co jsem teď napsal je vlastně spoiler, protože to je asi tak všechno, co se v knize stane. Lidi plujou lodí, takže tak trochu Titanic, akorát bez ledovce. Samozřejmě, že tu prim hraje atmosféra, která je hustá a temná jako myšlenky Aleše Brichty, ale ta se vcelku brzy stává dost iritující, protože je až moc zřejmé, že Heivoll chodil dva roky na kurzy tvůrčího psaní a podle těch peněz nasypanejch do talentu to taky vypadá - čím víc přídavných jmen, tím víc Adidas. Dost často tu tedy "vítr šepotal," "lodě kotvily hnědě(???)," a podobné. V závěru už se Heivoll pouští i na tenkou půdu dadaistických vět typu "oči měl naplněné něčím, co se podobalo zoufalství nebo smíchu nebo ani jednomu," a to už se člověk neubrání tomu, aby do lodě narazila kosatka a poslala to všechno ke dnu.

Takže vocuď pocuď dobrý, ale dvakrát bych to nečetl.

Boboking
15.08.2016 5 z 5

Heureka,nejsem sám, komu se to líbilo :-) Kniha mne naprosto dostala, atmosférou zmaru a strachu, tím úsporným, až scenáristickým stylem krátkých vět, přitom ale nádherně použitého slova, s ponurou poetikou. Já těch pět dal.

KKlara
12.08.2016 4 z 5

Ponura kniha, ale krasne napsana. Ano, zadny rychly spad, ale pomaly popis beznadeje. V dovetku pak velmi zajimave vysvetleni. Mne se libila. Ne na pet hvezdicek, ale na ctyri urcite.

hats
07.07.2016 2 z 5

Čítala som do polovice a nudila som sa. Potom som prevracala stranky a precitala iba zaver. Tempo knihy bolo pomalé... Pri čítaní som sa cítila ako na lodi bez vesiel...

DariDerek
26.04.2016 2 z 5

Hodně zvláštní četba. Založeno na skutečné historické události, ovšem pojato velmi zvláštním způsobem. Hlavní postavy neměly jména, i když to ani nepotřebovaly, ale přesto to pro mne byl rušivý element. Nedokázala jsem si čtení pořádně užít, i když příběh měl něco do sebe, hlavně podoby strachu a smrti byly popsány bez jakýchkoliv skrupulí. Více se můžete dočíst v recenzi, která bude zveřejněna na portálu Chrudimka.cz (během týdne).

Mikik
20.04.2016 3 z 5

Těžko k této knize něco říct. Je zvláštní a naprosto jiná než ostatní. Nepotřebuje ani jména hlavních postav, ani příjemné prostředí, kde se vše odehrává a ani ohromný dějový zvrat, aby Vás zaujala. Kniha není o příjemných věcech, ale bohužel mi úplně nesedla. Ale věřím, že své čtenáře si najde.