Královny filosofie

Královny filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499514/bmid_kralovny-filosofie-JDT-499514.png 4 5 2

Úloha žen v dějinách filosofie je dodnes přehlížena. Pravděpodobně jste slyšeli jména jako Platón, Kant či Nietzsche, ale co Astell, Lalla nebo Murdoch? Kniha Královny filosofie se zaměřuje na dvacítku žen, jejichž myšlenky významně ovlivnily a stále ovlivňují svět, ačkoliv o nich jen málokdo ví. Každá kapitola mapující život a dílo jedné myslitelky je sama napsaná filosofkou, takže přínos jiného úhlu pohledu oproti tomu „tradičnímu“, mužskému, je zde skvěle patrný. Královny filosofie dávají prostor tolik potřebným a neprávem opomíjeným hlasům, jejichž poselství má potenciál zlepšit naše životy i svět kolem nás. Dozvíte se o Ban Zhao, první ženě historičce ve starověkých čínských dějinách; Angele Davisové, snad nejikoničtějším symbolu amerického hnutí Black Power; Azizah Y. al-Hibri, známé zkoumáním průsečíku islámského práva a rovnosti pohlaví, a mnoha dalších. Pro každého, kdo si kladl otázku, kde jsou ženy filosofky, nebo pro každého, kdo se zajímá o dějiny idejí - je čas seznámit se s královnami filosofie.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

The Philosopher Queens


více info...

Přidat komentář

ivetdos
12.11.2023 5 z 5

O Aristotelovi, Platónovi nebo Sókratovi jste asi už někdy slyšeli, ale co jména jako Mary Wollstonecraft nebo Harriet Taylor Mill? Vsadím se že nikoliv a přitom to byly tak talentované ženy, těm dvaceti nejznámějším se právě tato kniha věnuje. Autorky se snaží u veřejnosti vstřebatelnou formou zvýšit povědomí o vnímání žen filozofek - a je to opravdu zajímavé čtení!

Já si ji užila, přestože jde o čtení nabité informacemi, nenudila jsem se a četla se lehce. Žádný hutný, nezáživný text, čehož jsem se trochu obávala. Některé příběhy žen mě bavily více než jiné, ale celkově jsem si čtení užila. Knihu jsem si dávkovala, proto jsem ji četla měsíc a půl, ale stálo to za to. Jak autorky uvádí, prací vyzdvihující práci filozofek je málo, a pokud nějaké jsou, často je napsaly ženy samy. Ženy jsou dějinami filozofie opomíjeny, stejně jako je stále nedostatečné zastoupení žen na akademické půdě (filozofii) a to by se mělo změnit.

V minulosti neměly ženy možnost se vzdělávat jako nyní a často se skrývaly pod mužskými pseudonymy, když se snažily světu něco předat, nešlo to jinak. Je to tristní, ale taková bohužel byla doba, proto je důležité je zmiňovat alespoň dnes. Na konci knihy najdeme dokonce seznam dalších významných žen filozofek.

Jsem na nás ženy opravdu pyšná, za co jsme se dříve rvaly a vybojovaly si svoji pozici. Velké doporučení :)

cestina_s_linus
11.08.2023 5 z 5

Důležitý je podtitul - Životy a odkaz nedoceněných žen a filosofie.

Na školách se filosofie sice vyučuje, ale je to předmět, který nebaví žáky, ale ani pedagogy. Filozofie se letem světem probere, ale zazní pouze jména jako Sokrates, Platon, Kant apod. Setkala jsem se s filozofií na střední i na vysoké a o ženách jsem se dozvěděla velké nic. Je mi jasné, že to byla spíše "doména" mužů (bo historie), ale tato kniha (KRÁLOVNY FILOSOFIE) dokazuje, že i ženy filosofii ovlivnily a ovlivňují.

Myslím si, že kniha je napsána srozumitelným jazykem. Knihu bych doporučila studentům filosofie (ne jako "učebnici", ale jako "odrazový můstek" do této problematiky), ale i lidem, které filosofie zajímá. Kniha je útlá - nikdo se nemusí bát, že jej budou čekat XY stran s hlubokými popisy a úvahami - to u této knihy nehledejte.

Jako BONUS beru přiložený "seznam nezpracovaných královen" - čtenář zjišťuje, že má stále dost prostoru k bádání. Dále najdeme pár slov o autorkách, které za knihou stojí - i je můžeme považovat za KRÁLOVNY FILOSOFIE.

Knihu bych doporučila každému, který se v okamžiku, kdy je dotázán na FILOSOVKY "zasekne" a zdlouhavě pátrá v paměti po jménech. Po přečtení této knihy si aspoň JEDNO jméno ZAPAMATUJETE. :)

Nejvíce mě zaujala Hypatie Alexandrijská. Pořádala přednášky o filosofii - ty navštěvovali nejen studenti, ale i politická elita. Její tragická smrt mnou i otřásla.


Autoři knihy

Lisa Whiting
anglická

Kniha Královny filosofie je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Knihotéce2x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x