Královnina sokyně

Královnina sokyně https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82961/bmid_kralovnina-sokyne-HkE-82961.jpg 4 40 8

Vzepřít se Alžbětě Tudorovně bylo jako vynést nad sebou samým rozsudek smrti, ale přesto se občas našli takoví opovážlivci. Jen jedenkrát však bylo důvodem něco tak přelétavého jako láska… Letticie Knollysová byla královninou sestřenkou, a protože oplývala většími půvaby, nemusela ani vynaložit přílišné úsilí, aby získala pozornost půvabného a ambiciózního Roberta Dudleyho, hraběte z Leicesteru. Leicester se královně dvořil, snad ji i miloval, a jeho touha stanout po Alžbětině boku byla tak silná, že snad i zavraždil vlastní ženu - alespoň u dvora o tom nikdo nepochyboval. Co si myslela Alžběta, nevíme, ale Leicesterovi jako jedinému muži uvolnila cestu ke svému srdci, spoléhala na jeho oddané služby, avšak nikdy nenalezla dost osobní ani politické odvahy k tomu, aby s ním vstoupila do manželství. Když se jí doneslo, že se tajně oženil s Letticií, rozzuřená královna se rozhodla, že za tuto nehoráznou zradu sestřenka draze zaplatí. Nebohá Letticie sice byla provdána za nejžádanějšího muže království, ale musela o jeho přízeň usilovat. Provdala by se vůbec, kdyby tušila, kam až může zášť královny zajít?... celý text

Přidat komentář

SumýšIrena
10.11.2023 3 z 5

Příběh královny, její dvorní dámy a Roberta Dudleyho znám z pohledu Alžběty. Tato kniha je psána z pohledu Letticie. Mohlo to být zajímavé, ale nelíbilo se mi, že je Alžběta vylíčená jako hádavá, nešikovná a ošklivá hysterka a Letticie skoro jako světice.

VendulaB
22.06.2022 4 z 5

Příběh z prostředí dvora královny Alžběty. Jednoduchá, čtivá oddechovka. Hlavní hrdinka nebyla příliš zajímavá, mnohem čtivěji a propracovaněji byla pojata postava samotné královny. Příjemné a jednoduché počtění.


Víla
04.11.2021 5 z 5

Od téhle autorky čtu všechno; řekla bych, že daleko lépe jí jde popis reality, než vymýšlení fikce. Název může být zavádějící, protože připomíná červenou knihovnu. K té má však daleko. Co se týče vstřebávání faktů, kam se na takové poutavé příběhy hrabe jaká učebnice.

Leonor
02.01.2020 3 z 5

Jeden z lepších historických románů od autorky, ale možná je to tím, že o životě Letticie jsem před začátkem čtení příliš nevěděla a nemohu tedy hodnotit historickou věrnost. Kniha se čte velmi rychle a lehko, ale asi jsem už po předchozích románech natolik předpojatá, že nemohu dát vyšší hodnocení.

Sarah01
01.05.2014 5 z 5

Poutavý příběh o ženě, která se údajně dožila úctyhodného věku a zažila tedy vládu 5ti panovníků, neuvěřitelné...autorka je historičkou, tak se pravděpodobně řídí ověřenými fakty. Její pohled na královnu Alžbětu je velmi kritický, popisuje ji jako velmi malichernou, náladovou a protivnou ženu, což si myslím, byla nejspíš pravda, vzhledem k tomu, kdo byl jejími rodiči. Opravdu stojí za přečtení.

Markett
24.09.2013 5 z 5

Úžasná kniha od úžasné autorky :) Hrozně se mi líbil děj a taky autorka dobře zvolila hlavní postavu. O příběhu Leticie a Roberta jsem se dozvěděla právě díky této knížce a tak mě začalo zajímat více. Moc se mi líbil styl, jakým to bylo napsané- bylo to opravdu čtivé. Moc se mi celý příběh líbil, bylo to velmi zajímavé a napínavé a velmi mě překvapil Letíciin věk- opravdu obdivuhodné v této době :)

AnneEyre
06.05.2013 4 z 5

Další skvělá kniha od paní Erickson, i když nevěřím, že se v té době někdo opravdu dožil tak úctyhodného věku.Příběh jsem četla s napětím, byl velmi čtivý, autorka dokáže (alespoň dle mého názoru) zvolit ta nejvýstižnější slova pro každou situaci. Opět nelze knihu pokládat za učebnici dějepisu, ale to samozřejmě vůbec nevadí...

Šmerka
20.12.2011 4 z 5

Kniha se mi líbila.Nejvíce mě fascinuje to, jak se někdo mohl v 17. století dožít 93 let!