Královnin gambit

Královnin gambit https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230479/bmid_kralovnin-gambit-230479.jpg 4 49 12

Kateřina Parrová v jednatřiceti letech podruhé ovdověla. Krátce poté se zamilovala do oslnivého dvořana Thomase Seymoura a doufala, že znovu se konečně provdá z lásky. Po povinném návratu ke královskému dvoru nicméně zjišťuje, že upoutala pozornost egoistického, churavějícího a nebezpečně mocného panovníka Jindřicha VIII., který navíc zanedlouho odesílá svého rivala Seymoura jako vyslance do Evropy. Královskou nabídku k sňatku odmítnout nelze, a tak, ve stínu předcházejících Jindřichových manželek – dvě skončily na popravišti, jedna zemřela po porodu a dvě manželství byla anulována – Kateřině nezbývá, než se za krále provdat a stát se jeho šestou chotí. Kateřina musí vynaložit všechen intelekt a instinkt, aby dokázala kličkovat složitým prostředím královského dvora plného intrik. Obklopuje se úzkým okruhem blízkých žen včetně své nevlastí dcery Meg, traumatizované utajovanými zážitky z minulosti, a věrné komorné Dot, která ví a vidí víc, než co dokáže chápat. V dobách, kdy se katolická frakce v Anglii opět vzmáhá, přívrženci reformace jsou upalováni za kacířství a králi blízcí šlechticové soupeří na život a na smrt o postavení, se zdá, že Kateřina nemá mnoho šancí. Ona však ani při této cestě po ostří nože neztrácí naději na lásku a její příběh nekončí. Ještě ne. Královnin gambit vypráví o ženském přátelství a zradě, o vášni a smrtelně nebezpečných intrikách. Různé dějepisné texty se o Kateřině Parrové obvykle zmiňují jako o nezáživné ošetřovatelce starého krále, což je poněkud omezený obraz. Fremantleová ji naopak vykresluje jako dynamickou a inteligentní ženu, která dokázala šikovně a diskrétně kličkovat v úskalích života u dvora a po boku vrtošivého Jindřicha – a jako jediná z jeho šesti žen tak také dokázala z manželství s ním vyváznout živá, zdravá a se ctí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Queen´s Gambit , 2013


více info...

Přidat komentář

bábuška
01.05.2023 4 z 5

Oproti mé obavě z knihy z anglického dvora, se četla kniha velice dobře. Přestože se nad šestou královnou Kateřinou Paarovou vznášel stín jejích předchůdkyň, ona vynikala moudrostí a inteligencí. I když byla nucena snášet různé nechutnosti Jindřichovy osoby, dokázala se nad ně povznést a čelit i královým přisluhovačům. Věrným přítelem jí byl lékař Huick a zcela obyčejná její služčička Dot. Svým způsobem byla kniha i docela poučná.

alnahu
02.09.2020 5 z 5

Čtivý historický příběh z Anglického dvora.Kateřina Paarová po smrti druhého manžela je povolána ke dvoru,tam se zamiluje do dvořana Thomase Seymoura, ale vyhlédne si ji stárnoucí král anglie Jindřich Vlll.,jako svoji šestou manželku.A taková nabídka se neodmítá. Chtěl by s ní ještě zplodit následníka,ale ona si je vědoma,že v jejích 30 letech to již nebude možné.Ani ona si není jistá u dvora životem.Když se dozví,že král podepsal její zatčení,rozehraje svůj gambit o holý život.


obzula
09.10.2019 4 z 5

Mám ráda historické romány a tenhle je velmi zdařilý. Opravdu doporučuji.

orinka3
22.09.2019 5 z 5

Téměř se nechce věřit, že tak dobrý román je teprve prvotina. Od začátku do konce napínavý, poutající pozornost na každé straně. Kateřina Paarová je tu ženou z masa a kostí, stejně dobře je propracovaná i postava její oblíbené komorné Dot. Chudák Kateřina. Spočinulo na ní urozené oko Jindřicha VIII., tak neměla na vybranou. Musela zapřít sama sebe, aby nezpůsobila tragédii ani sobě, ani své rodině. Dostala nabídku, kterou nešlo odmítnout. A tak se stala další ženou stárnoucího a nemocného monarchy, který už poněkolikáté usiloval o následníka. Prozatímní syn se netěšil příliš dobrému zdraví, král nutně potřeboval posílit dynastii Tudorovců. Osobně si nedovedu představit, jak mohla Kateřina snést jeho manželské nároky. I on byl k politování - kdysi urostlý, šarmantní mladý muž, a teď otylý, páchnoucí, těžko pohyblivý, trpící neustálou bolestí. Výbuchům vzteku i jeho rozmarům se vlastně moc divit nelze. Na jeho dvoře se pohybují další z historie známé osoby, Thomas Seymour, který své prospěchářství dotáhne až na popravčí špalek, mladá budoucí královna Alžběta i její sestra Marie. A mnoho dalších. Život na královském dvoře je tu popsán živě a barvitě, prostě knížka, na kterou se jen tak nezapomíná. Proto jsem si ji šetřila a četla na několikrát:)
P.S. Včera jsem zapomněla připomenout další skvělou knihu, která se rovněž týká tohoto období, Kateřiny Parrové, umírajícího Jindřicha VIII. a intrik na královském dvoře. Opravdu vynikající četba! - Lamentace od Sansoma
https://www.databazeknih.cz/knihy/matthew-shardlake-lamentace-206325

VendulaB
17.08.2019 5 z 5

Je skutečně možné, aby se jednalo o autorčin románový debut? Doporučuji všem přečíst si výborný historický román - dostatečně podrobný, přitom však nezahlcující a velmi čtivý. I když už jste o životě Kateřiny Parrové četli x-krát, stejně budete pohlceni a napjatí. Kéž by autorka napsala ještě spousty knih.

Malinali
25.11.2018 5 z 5

Výborně psané, od začátku měla Kateřina můj obdiv.

samoska
02.10.2018

Knížka se mi líbila,celkem dobře se mi četla,klidně by to sneslo i nějaké pokračování...možná by nebylo na škodu,kdyby to bylo vyprávěné očima Kateřiny Parrové a méně Dot,ale jinak mohu jedině doporučit.

speciale88
08.09.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila.

Silmarien
14.05.2017 4 z 5

Vlastne nie som rozhodnutá, ako chcem túto knihu hodnotiť.

Historický román mapujúci život Kataríny Parrovej, šiestej ženy Henricha VIII. známej z klasickej odrhovačky "rozvedená, sťatá, zomrela, rozvedená, sťatá, prežila" ako tá "prežila".
S Katarínou sa stretávame v momente, keď jej druhý manžel Latymer opúšťa tento svet. Lrátko po nej sa zamiluje, no vyberie si ju kráľ za svoju nasledujúcu manželku... a Henrichovi VIII. sa nehovorí nie. Ďalej sledujeme Katarínin osud ako kráľovnej až po smrť Henricha a jej následný život až po jej vlastný skon.

Páčilo sa mi zobrazenie jednotlivých postáv. Katarína, Henrich, Mária, Alžbeta a z ľudí okolo Kataríny hlavne Dot a lekár Huicke boli stvárnení zaujímavo a uveriteľne. Línia reformácie a všeobecne viery, ako prepletala osudy ľudí bola dôležitým momentom deja.
Vadilo mi preskakovanie z "ja-formy" do obecného popisu deja, hlavne keď bola táto forma určená vždy inej postave. Občas sa mi stalo, že som sa musela vrátiť, pretože mi až po pár vetách došlo, že sa opäť zmenil systém rozprávania a ja vlastne neviem, ktorá z postáv si myslí to, čo čítam... to ma veľmi rušilo.

Dala by som 3,5* keby sa dalo. Príbeh sa mi páčil veľmi, aj vnútorný život Kataríny a Dot, len štýl písania nebol úplne podľa môjho gusta.

Mrejča
21.11.2015 4 z 5

Strhující záležitost. Málokdy vidíme historické dění pohledem žen, zde umocněné tím, že hlavní "vypravěčky" jsou dvě a velmi mě těšilo sledovat linii Dot a jejího vývoje.
Shodou okolností se mi dostaly do rukou najednou jak Gambit, tak Trůn, takže jdu hned pokračovat.

Kamiliana
21.10.2015 5 z 5

Román o Catherine Parr coby ženě umírajícího lorda Latymera, coby vdově zamilované do Thomase Seymoura, coby ženě Jindřicha VIII., coby královně vdově, coby ženě Thomase Seymoura a coby láskou zlomené umírající novorodičce. Autorka vycházela ze známých faktů, o to víc je její román strhující. Je pravda, že na počátku kapitoly musí chvíli čtenář "dumat", kdo je v danou chvíli vypravěčem, ale vyplatí se nevzdávat to :-) Pro mě zřejmě nejsilnější scéna na str. 312 o vypjatém vztahu Kateřiny a krále, která je narušována bzučením vosy (úplně mi to připomnělo odkapávání vody v Máji :-)

Henriette
17.12.2014 4 z 5

Historický román o poslední manželce Jindřicha VIII. je pojat velmi netradičce. Namísto klasického vyprávění zvolila autorka autentickou výpověď téměř všech postav tak, že kombinovala er - formu s ich - formou. Velmi odvážné, leč v některých pasážích příliš překombinované. Čtenáře to mate a neustále se musí vracet v textu aby zjistil, čí myšlenku právě čte.